Την επόμενο διάστημα στη Βουλή οι νέοι Κώδικες;
«…Τα δικαστήρια δεν δικάζουν περιμένοντας την ψήφιση των νέων Κωδίκων». Αυτή τη δικαστηριακή πραγματικότητα, πως πλέον τα δικαστήρια επί της ουσίας δεν δικάζουν (τουλάχιστον στις μεγάλες υποθέσεις) ενόψει της ψήφισης των νέων κωδίκων που θα αλλάξουν τα ποινικά δεδομένα, μετέφεραν δικαστηριακοί και πολιτικοί παράγοντες στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά. Άλλωστε οι βασικές […]
«…Τα δικαστήρια δεν δικάζουν περιμένοντας την ψήφιση των νέων Κωδίκων».
Αυτή τη δικαστηριακή πραγματικότητα, πως πλέον τα δικαστήρια επί της ουσίας δεν δικάζουν (τουλάχιστον στις μεγάλες υποθέσεις) ενόψει της ψήφισης των νέων κωδίκων που θα αλλάξουν τα ποινικά δεδομένα, μετέφεραν δικαστηριακοί και πολιτικοί παράγοντες στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά. Άλλωστε οι βασικές διαφωνίες αφορούσαν ένα πλέγμα 10-15 διατάξεων επί συνόλου 1000 και στους δυο κώδικες.
Γιαυτό και πληροφορίες αναφέρουν πως είναι πολύ πιθανόν τo αμέσως επόμενο διάστημα να πάνε στη Βουλή οι νέοι κώδικες, αφού η δημόσια διαβούλευση ολοκληρώνεται την Κυριακή 14 Απριλίου και ήδη ενσωματώνονται αλλαγές από την νομοπαρασκευαστική επιτροπή. Οι εργασίες δεν αποκλείεται να ολοκληρωθούν γρήγορα, αφού γίνουν οι όποιες αλλαγές, και οι διαδικασίες να είναι σύντομες.
Μαζική προσέλευση
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά πραγματοποίησε επιστημονική ημερίδα την Πέμπτη, 11 Απριλίου 2019 , στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δ.Σ.Π. με θέμα:
«Τα νέα σχέδια του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας». Χαιρετισμός απηύθυναν ο Γιώργος Σταματογιάννης, Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά και ο Μιχάλης Καλογήρου, Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Ομιλητές ήταν οι Χάρης Δαλακούρας, Πρόεδρος νομοπαρασκευαστικής επιτροπής Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, Καθηγητής Νομικής Σχολής Δ.Π.Θ., Δικηγόρος, Ευάγγελος Κασαλιάς, Εισαγγελέας Εφετών, μέλος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, Παναγιώτης Καζής, μέλος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής Ποινικού Κώδικα, Δικηγόρος, Πολυχρόνης Τσιρίδης, Δρ. Νομικής, Δικηγόρος.
Πριν το Πάσχα
Ο κ. Σταματογιάννης χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντικό το νομοθέτημα και απαραίτητη τη μεταρρύθμιση, ενώ επισημάνθηκε ότι σημαντικό είναι να γίνει προχωρήσει άμεσα η ψήφισή του.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχ. Καλογήρου αναγνώρισε ότι όλοι, δικαστές, νομικοί, διάδικοι, είναι εν αναμονή εν όψει των αλλαγών, γι αυτό δεν προχωρά η εκδίκαση υποθέσεων.
Στάθηκε επίσης στην αποσυμφόρηση των δικαστηρίων, το ποινολόγιο, την ανεξαρτησία αλλά και στο περιεχόμενο των κωδίκων και στο τι θεραπεύει το νέο πλαίσιο. Όπως είπε είναι σημαντικό το τι θα γίνει μετά την ψήφιση ως προς τη θεσμική μας σοβαρότητα:
«Τους προηγούμενους κώδικες τους άντεξε το σύστημα. Το στοίχημα είναι η ενσωμάτωση των νέων», είπε και τόνισε ότι υπάρχει σκέψη για συγκρότηση μιας μόνιμης επιτροπής που θα έχει ως αντικείμενο εργασίας τυχόν αλλαγές που θα απαιτούνται. Ανέφερε ακόμα ότι η τροποποίηση των κωδίκων έρχεται την κατάλληλη στιγμή, εξαιτίας της ανάγκης να υπάρχει μια συνολική θεσμική δουλειά που αντιμετωπίζει τους παράγοντες που δημιούργησαν την κρίση.
Αναποτελεσματικός Ο καθηγητής Δαλακούρας τόνισε ότι ο παλιός κώδικας είναι 70 χρόνων και συνεπώς αναποτελεσματικός , η συστηματική του προσέγγιση πάσχει, αντιπαραθέτοντας ότι σήμερα ήδη υπάρχει τεχνίτη νοημοσύνη. Χαρακτήρισε δε πρόσκληση το νέο κώδικα, καθώς κρατά την παλαιά δικαιακή μορφή. «Γιατί αλλιώς δεν θα μπορούσε αυτόματα να ανταποκριθεί στο περιβάλλον», όπως είπε.
«Προσθέσαμε τους νέους μηχανισμούς που θα ενισχύσουν τον κώδικα. Εγινε προσπάθεια να ενισχυθεί η ανεξαρτησία και αμεροληψία. Δεν προχωράμε σε θεσμούς που καινοτομούμε, αλλά έχουν εφαρμοστεί και αποδώσει στην Ευρώπη. Σε αυτή τη βάση, είναι μια σημαντική μεταρρύθμιση… Είμαστε η μόνη χώρα που έχουμε μονομελές κακουργημάτων. Τα πρώτα δυο χρόνια υπήρχε αποσυμφόρηση, αλλά στη συνέχεια όχι. Αν δεν αλλάξουμε τους θεσμούς, που ενισχύσουν την ποινική δικονομία, θα είμαστε σε συνεχές τέλμα. Επίσης ο υπουργός δεν θα μπορεί να διατάξει έρευνα. Μιλάμε για ενίσχυση της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης».
Ο αναχρονιστικός ν. 1608/50 Ο Π. Τσιρίδης αναφέρθηκε στον αναχρονιστικό ν, 1608/50 , που,όπως είπε, «ξεκίνησε σε ένα περιβάλλον πολύ διαφορετικό, μιας μετεμφυλιακής Ελλάδας που έπρεπε να προστατεύσει τη δημόσια περιουσία. Κι όμως ισχύει 70 χρόνια μετά, σε ένα πολύ διαφορετικό περιβάλλον».
Διαπίστωσε δε ότι πρέπει να αλλάξει το πλαίσιο, επισημαίνοντας πως άλλωστε δεν υπάρχει σοβαρός αντίλογος γιατί όλοι ξέρουν ότι πρέπει να αλλάξει. Υπογράμμισε ότι με τους νέους κώδικες, στην πραγματικότητα αυστηροποιείται το πλαίσιο, καθώς δεν είναι πια υποκριτικές οι ποινές που σήμερα στην πραγματικότητα δεν εφαρμόζονται. Αντίθετα με το νέο πλαίσιο γίνονται οι ποινές εφαρμοστέες: «Σήμερα οι δικαστές νιώθουν ανασφάλεια. Και μόνο που ξέρουν ότι θα υπάρχουν αλλαγές , χρονοτριβούν γιαυτό πρέπει να είναι άμεση η ψήφισή του».
Φιλελεύθερη δημοκρατία
Ο κ Κάζης είπε ότι ο νέος κώδικας διέπεται από αρχές φιλελεύθερης δημοκρατίας, όπως θα έπρεπε για τη δικαιοσύνη και την επιβολή του νόμου.
«Πρέπει να ρυθμίσουμε το πλαίσιο, γιατί αφορά τις τύχες κάθε ενός από εμάς τους πολίτες. Θεωρώ ότι έχει επιτύχει η νομοπαρασκευαστική ως προϊόν που παρήγαγε , θα το δούμε και με την ψήφισή του. Μέχρι πρότινος υπήρχε μια τιμωρητική διάθεση. Και μάλιστα τερατουργήματα που ήταν ευκαιριακά, εξαιτίας της επικαιρότητας και με αυτόματη αντίδραση νομοθετική που η δικαιοσύνη έπειτα έπρεπε να αντιμετωπίσει καθολικά και σε άλλες υποθέσεις. Όλα ήταν εξαιρέσεις που όμως νομοθετούνταν αναπόδραστα για όλους. Και δέκα χρόνια τώρα αυτό προσπαθεί να αλλάξει στους ποινικούς κώδικες, κι άλλες φορές που έγινε απόπειρα να εκσυγχρονιστούν. Κι όσα έχουν ακουστεί για το νέο κώδικα, είναι αποσπασματικά, όχι τι ισχύει, δημιουργώντας παρεξηγήσεις. Παραδείγματος χάριν η ενεργητική δωροδοκία γίνεται σοβαρό πλημμέλημα και χωρίς μετατροπή. Δεν έχουμε πια μετατροπή λοιπόν! Άρα είναι πιο αυστηρή πια η ποινή! Και σημασία δίδεται πια στα κακουργήματα! Το πολιτικό κόστος ήταν που εμπόδισε για χρόνια τον εκσυγχρονισμό των κωδικών τόσα χρόνια. Λάθη μπορεί να έχουν γίνει, αλλά με ψυχραιμία και ορθολογισμό θα τα εξετάσει η Επιτροπή. Αυτό όμως είναι η δημοκρατία, η δυνατότητα διαλόγου ώστε να γίνουν οι κώδικες καλύτερο νομοθέτημα. Αυτό που χρειάζεται είναι ο νόμος να κυρωθεί». Ψήφιση
Η εκδήλωση (και) του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά ήταν πολυπληθής με την αίθουσα να είναι ασφυκτικά γεμάτη από τους δικηγόρους που παραβρέθηκαν. Στις κατ ιδίαν συζητήσεις, όλοι προέτασσαν την ανάγκη άμεσης ψήφισης των νέων κωδικών καθώς η καθυστέρηση έχει καταστήσει ομήρους τους εμπλεκόμενους σε δίκες, αφού οι δικαστές αναμένουν το νέο πλαίσιο : «Στην πράξη, τα δικαστήρια δεν δικάζουν», ήταν η επωδός κάθε συζήτησης.
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr