Καθυστερημένη ΚΥΑ: Χιλιάδες επιδόσεις κάθε βδομάδα, χιλιάδες εργατοώρες για …κλειστά ποινικά ακροατήρια – Ενας χαμένος φόρτος εργασίας

Αυτή η ατέρμονη, εξοντωτική διαδικασία, γίνεται κάθε βδομάδα γιατί απλούστατα η ΚΥΑ δεν καθορίζει ευρύτερο χρονικό διάστημα συνεπώς χιλιάδες εργατοώρες πάνε χαμένες

NEWSROOM
Καθυστερημένη ΚΥΑ: Χιλιάδες επιδόσεις κάθε βδομάδα, χιλιάδες εργατοώρες για …κλειστά ποινικά ακροατήρια – Ενας χαμένος φόρτος εργασίας

Η αγωνία στο πρόσωπο του ανθρώπου που μιλούσε ήταν εμφανής: Πότε θα εκδοθεί η ΚΥΑ;

Πάλι Σαββατοκύριακο για μια βδομάδα;

Ο άνθρωπος το εξήγησε επαρκώς για να το καταλάβουμε: Κάθε βδομάδα αποσύρονται από τα πινάκια, κυρίως των ποινικών δικαστηρίων χιλιάδες υποθέσεις.

Για να αποσυρθούν όμως πρέπει προηγουμένως να έχει εκδοθεί η ΚΥΑ (μη) λειτουργίας των δικαστηρίων.

Αυτή εκδίδεται Σάββατο μεσημέρι απόγευμα προς βράδυ. Αρα οι υποθέσεις αποσύρονται Δευτέρα πρωί.

Τι σημαίνει αυτό;

Ας πάμε τη διαδικασία λίγο πίσω. Για να είναι σύννομη μια διαδικασία, η Εισαγγελία πρέπει να έχει κλητεύσει τους διαδίκους νομίμως.

Νομίμως σημαίνει (166 ΚΠΔ ) :

“ Όπου ειδική διάταξη νόμου δεν ορίζει διαφορετικά, η προθεσμία εμφάνισης των διαδίκων, των μαρτύρων και πραγματογνωμόνων στο ακροατήριο ορίζεται σε δεκαπέντε ημέρες. Αν αυτός που κλητεύεται διαμένει στην αλλοδαπή ή είναι άγνωστης διαμονής, η προθεσμία αυτή είναι τριάντα ημερών, αν η διαμονή του βρίσκεται σε χώρα της Ευρώπης ή της Μεσογείου και εξήντα ημερών σε κάθε άλλη περίπτωση.

-Η προθεσμία αρχίζει την επομένη της επίδοσης και λήγει την προηγούμενη της ημέρας της δικασίμου”.

Δηλαδή κατ ΄ελάχιστο η κλήτευση πρέπει να έχει φύγει από την εισαγγελία 16 μέρες πριν τη δίκη, για να μην καταστεί άκυρη η διαδικασία.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως δικαστικοί υπάλληλοι και Εισαγγελίες (και εκατοντάδες δικαστικοί επιμελητές) ανα τη χώρα κλητεύουν χιλιάδες πολίτες διαδίκους για δίκες που απλά δε θα γίνουν.

Και αυτή η ατέρμονη, εξοντωτική διαδικασία, γίνεται κάθε βδομάδα γιατί απλούστατα η ΚΥΑ δεν καθορίζει ευρύτερο χρονικό διάστημα συνεπώς χιλιάδες εργατοώρες πάνε χαμένες…

Ένα παράδειγμα: Μόνο στην Ευελπίδων υπάρχουν 24 ποινικά ακροατήρια (Τριμελή και Μονομελή) και φυσικά και τα Μικτά Ορκωτά και τα Αυτόφωρα. Οι κλητεύσεις είναι χιλιάδες κάθε βδομάδα.

Παραγραφές

Και ερωτάται: Γιατί λοιπόν να γίνονται όλες οι κλητεύσεις; η απάντηση είναι πως αν δεν γίνει νόμιμη επίδοση τότε μπορεί π.χ. ένα πλημμέλημα που η παραγραφή είναι στα 5 χρόνια να “μείνει” στα χέρια του εισαγγελέα, αφού μόνο μετά την επίδοση παρατείνεται κατά 3 χρόνια.

Σε αυτή την περίπτωση (μη νόμιμων επιδόσεων) μπορεί να φτάσουμε σε τσουνάμι παραγραφών.

Και όλοι ξέρουμε τότε ποιος θα την πληρώσει. Εν ολίγοις ενας φαύλος κύκλος…

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr