Οι θεσμοί της δικαιοσύνης μιλούν στο dikastiko.gr για τη νέα χρονιά – Κώστας Τσιάρας : Ψηφιακό έτος το 2021 για τη Δικαιοσύνη
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κ.Τσιάρας , ο Χρ. Σεβαστίδης, Πρόεδρος της ‘Ενωσης Δικαστών Εισαγγελέων και ο Δημ. Βερβεσός, Πρόεδρος της Ολομέλειας Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος αρθρογραφούν στο dikastiko.gr για το νέο έτος της Δικαιοσύνης.
Ηλεκτρονικά πινάκια, αναβάθμιση πληροφοριακών συστημάτων, άυλο διαζύγιο και ηλεκτρονική μήνυση εντός του 2021 (εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας) , αλλά και ανησυχίες, αιτήματα και προβληματισμούς εκ μέρους των υπολοίπων φορέων της Δικαιοσύνης (δικαστών και δικηγόρων) καταγράφει την πρώτη ημέρα του νέου χρόνου το dikastiko.gr.
Στο διάλογο που ανοίγει σήμερα, μετά από μια χρονιά που η ανθρωπότητα δέχτηκε πολλαπλά χτυπήματα, η επόμενη μέρα φαντάζει και για τη Δικαιοσύνη διαφορετική.
Με αφορμή το νέο έτος ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας περιγράφει αποκλειστικά για το dikastiko.gr τις πρωτοβουλίες για την υλοποίηση της στρατηγικής για την ηλεκτρονική δικαιοσύνη και αναλύει τα οφέλη για τους πολίτες και τους δικηγόρους, ενώ προαναγγέλλει για το 2021 την καθιέρωση των «ηλεκτρονικών πινακίων» στα δικαστήρια, το «άυλο διαζύγιο» και την «ηλεκτρονική μήνυση».
Ο Χρ. Σεβαστίδης , πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων αναφέρει στο άρθρο του (dikastiko.gr )πως «η εξ αρχής νοηματοδότηση συνταγματικών εννοιών και η γενική πτώση του επιπέδου των θεσμικών εγγυήσεων δεν ενδιαφέρουν μόνο τους τεχνοκράτες νομικούς, όπως η Υγεία και η Παιδεία δεν αφορούν μόνο το ιατρικό και εκπαιδευτικό προσωπικό. Σ’ αυτή τη δίνη της κίνησης, την κορύφωση της ιστορικής ανησυχίας, είμαστε αναγκασμένοι όλοι να μετρούμε τους μήνες όπως προηγουμένως μετρούσαμε τις δεκαετίες».
Ο Δημ. Βερβεσός, Πρόεδρος της Ολομέλειας Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος προτάσσει δυο στοχους( dikastiko.gr) : «Κατ’ αρχάς, να αποκατασταθεί το ταχύτερο δυνατόν η ομαλή διεξαγωγή των δικαστικών διαδικασιών…..Ο δεύτερος στόχος μας ήταν να αξιοποιηθεί η πανδημική κρίση για να γίνουν βήματα με ταχύ ρυθμό προς τα μπροστά και να πραγματοποιηθούν σοβαρές τομές στο χώρο της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης, που έχουν θεσμοθετηθεί αλλά για καιρό λιμνάζουν στα γρανάζια της ελληνικής γραφειοκρατίας».
Αναλυτικά το άρθρο του Κώστα Τσιάρα:
Στην επέτειο των 200 ετών από την ελληνική επανάσταση, μια διαφορετική «επανάσταση» συντελείται στον χώρο της Δικαιοσύνης. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της.
Η μετάβαση της Δικαιοσύνης στην ψηφιακή εποχή, δεν είναι πια, απλώς, ένα μεγαλεπήβολο όραμα, που θα παράξει αποτελέσματα κάποια στιγμή στο απώτερο μέλλον.
Είναι, πλέον, εφαρμοσμένη πολιτική, που παράγει καθημερινά μετρήσιμα αποτελέσματα για τους πολίτες. Είναι η υλοποίηση έργων, που απαίτησαν σκληρή προετοιμασία σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα. Έργα, που σχεδιάστηκαν ήδη από το 2019 και ωρίμασαν τη χρονιά που έφυγε, και τα οποία βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης.
Η εγκατάσταση 250 σταθερών και 151 κινητών συστημάτων τηλεδιάσκεψης σε δικαστήρια και σε σωφρονιστικά καταστήματα, κατ’ εφαρμογή των σχετικών διατάξεων που νομοθετήθηκαν από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ήδη από τον Νοέμβριο του 2019, συνιστά μια πραγματική «επανάσταση» για τη λειτουργία του δικαστικού μας συστήματος το 2021. Ταυτόχρονα, σε συνεργασία με την Κοινωνία της Πληροφορίας, γίνεται πράξη η ανάπτυξη ενός σύγχρονου πληροφοριακού συστήματος για τη δημοσίευση στο διαδίκτυο σε πραγματικό χρόνο της πορείας των πινακίων, αλλάζοντας πλήρως την καθημερινότητα στα δικαστήρια όλης της Επικράτειας.
Για την εδραίωση των νέων εργαλείων της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης, ακολουθούμε γοργά, αλλά σταθερά βήματα. Υλοποιώντας ένα συνεκτικό πρόγραμμα 27 παράλληλων δράσεων σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, έχουμε προτεραιοποιήσει την άμεση χορήγηση ηλεκτρονικών υπογραφών σε όλους τους παράγοντες της δίκης, προκειμένου να καταστούν λειτουργικές οι νέες, «έξυπνες» ψηφιακές εφαρμογές. Η επέκταση του ηλεκτρονικού φακέλου, η καθιέρωση του «άυλου διαζυγίου», οι ηλεκτρονικές δηλώσεις παράστασης στα δικαστήρια και η ηλεκτρονική κατάθεση μήνυσης και παρακολούθησης της ροής της, αποτελούν κρίσιμες δράσεις, που φιλοδοξούμε να μεταβάλλουν τον λειτουργικό πλαίσιο της δικαιοσύνης τους επομένους μήνες.
Για την προσαρμογή του δικαστικού συστήματος στην ψηφιακή εποχή και τις εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης, στην οποία έχει ήδη εισέλθει η πλειονότητα των δικαστικών συστημάτων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επενδύουμε στη συστηματική παραγωγή αξιόπιστων στατιστικών δεδομένων για τη δικαιοσύνη. Τους επόμενους μήνες αναμένεται να τεθεί σε παραγωγική λειτουργία το νέο Γραφείο για τα Στατιστικά της Δικαιοσύνης, ενώ παράλληλα, προωθούμε εμβληματικά έργα που βελτιώνουν σημαντικά την καθημερινή δικαστηριακή πρακτική και πλέον βρίσκονται ήδη στο στάδιο της τελικής ωρίμανσης, όπως η ψηφιακή αναβάθμιση όλων των ολοκληρωμένων πληροφοριακών συστημάτων για όλους τους κλάδους της δικαιοσύνης.
Στην υλοποίηση της στρατηγικής της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης, που ακολουθείται ήδη με επιτυχία στα πιο προηγμένα δικαστικά συστήματα των χωρών του Συμβουλίου της Ευρώπης, η χώρα μας αποτελεί ενεργό μέλος. Συμμετέχει ενεργά στην ανάπτυξη διευρωπαϊκών εφαρμογών για την αξιοποίηση συνεργιών και την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας με τα δικαστικά συστήματα των ευρωπαϊκών χωρών.
Προτάσσει, όμως, πάντοτε και ρητά, την ανάγκη αυξημένων θεσμικών εγγυήσεων για την προστασία και τον σεβασμό στις αρχές του Κράτους Δικαίου και στην Ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, που παραμένουν, ως κοινές ευρωπαϊκές αξίες, ο ακρογωνιαίος λίθος του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, αλλά και του ίδιου του δημοκρατικού μας πολιτεύματος.
Ο Κώστας Τσιάρας είναι Υπουργός Δικαιοσύνης και Βουλευτής Καρδίτσας της ΝΔ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κρατούμενες Ελαιώνα στο dikastiko.gr : Η καραντίνα μας επιβάλλει (αφού «κόβει» τα ημερομίσθια) επιπλέον ποινή Νέα ΚΥΑ: Τα σχολεία (και το λιανεμπόριο) «συμπαρασύρουν» και άνοιγμα Δικαστηρίων μετά τις 7 Ιανουαρίου- Τι ζητούν οι δικηγόροι και τι απαντά η κυβέρνησηΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr