Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Παρέμβαση δικαστών υπέρ της καταβολής των δώρων τη μέρα που στο ΣτΕ δίνεται η μάχη των αναδρομικών (και των δώρων)

 Στη διεκδίκηση επαναφοράς επιδομάτων εορτών και άδειας προτίθενται να προχωρήσουν οι δικαστικοί λειτουργοί. Υποστηρίζουν πως η κατάργησή τους λόγω μνημονίων έχει εκλείψει.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Παρέμβαση δικαστών υπέρ της καταβολής των δώρων τη μέρα που στο ΣτΕ δίνεται η μάχη των αναδρομικών (και των δώρων) eurokinissi

Μία ημέρα πριν από την σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που θα αποφανθεί επί της προσφυγής συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα για αναδρομική επιστροφή περικοπών σε συντάξεις και δώρα, οι δικαστές προχώρησαν σε μία ηχηρή παρέμβαση.

Κάνοντας μία ιστορική αναδρομή στην καθιέρωση των επιδομάτων εορτών και αδείας, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΝΔΕ), μαζί με την Ένωση Διοικητικών Δικαστών, ζητάει τη διεκδίκηση επαναφοράς τους στους δικαστικούς λειτουργούς ενώ δηλώνουν πως «συμβαδίζουν αυτονόητα στο ίδιο αίτημα με όποιο άλλο κλάδο εργαζομένων» .

«Καλούμε τις δικαστικές ενώσεις να διεκδικήσουν, όλες μαζί, την επαναφορά των επιδομάτων εορτών και αδείας στους δικαστικούς λειτουργούς. Καλούμε όλους τους δικαστές να στηρίξουν μια τέτοια προσπάθεια. Συμβαδίζουμε αυτονόητα με όποιον άλλο κλάδο εργαζομένων, με όποια άλλη ένωση συνταξιούχων και αυτοαπασχολούμενων θα διεκδικήσει τον παραπάνω στόχο» επισημαίνεται στο άρθρο που υπογράφουν ο Χριστόφορος Σεβαστίδης, εφέτης, ΔΝ, πρόεδρος της ΕΝΔΕ, ο Βασίλης Φαϊτάς, εφέτης ΔΔ, γενικός γραμματέας της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών και η Βανέσσα- Παναγιώτα Ντέγκα, πρόεδρος Πρωτοδικών ΔΔ, ταμίας της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών.

«Η κατάργηση των επιδομάτων εορτών και αδείας δικαιολογήθηκε από την ανάγκη περιορισμού των ελλειμμάτων της Χώρας σε μία χρονική περίοδο, μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης του 2009, κατά την οποία, όπως δέχθηκε το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ, ‘’η επιδείνωση των δημοσίων οικονομικών της Ελληνικής Δημοκρατίας απειλούσε τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα τόσο της ιδίας όσο και της ζώνης του ευρώ εν γένει’’» αναφέρεται.

Και προστίθεται πως «δεν είναι σκοπός του παρόντος άρθρου να σχολιάσει τη συνταγματικότητα των ανωτέρω διατάξεων, ζήτημα το οποίο, άλλωστε, λύθηκε από τα αρμόδια δικαστήρια. Μέσα και από την ιστορική αναφορά, φιλοδοξούμε να καταδειχθεί ότι μία κατάκτηση των ανθρώπων της εργασίας και της επιστήμης που έχει ηλικία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο περί τους δύο αιώνες και η οποία  αποσκοπούσε στην ικανοποίηση των ιδιαίτερων αναγκών τους, όπως αυτές προεκτέθηκαν, δεν νοείται να θεωρείται οριστικά διαγραμμένη».

Για το λόγο οι δικαστές υπογραμμίζουν πως «ο δικαιολογητικός λόγος της κατάργησης των επιδομάτων εορτών και αδείας  πρέπει να θεωρηθεί ότι έχει εκλείψει μετά την είσοδο της χώρας στη λεγόμενη ‘’μεταμνημονιακή εποχή’’, σύμφωνα με τις επίσημες θέσεις των κυβερνήσεων τα τελευταία έτη. Τα επιδόματα εορτών και αδείας θα πρέπει να χορηγηθούν εκ νέου σε όλους τους κλάδους εργαζομένων στη βάση της λογικής του ν. 1082/1980».

Ολόκληρο το άρθρο των δικαστών ΕΔΩ

Το σημερινό διακύβευμα στο ΣτΕ

Η σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας του ΣτΕ είναι μια μάχη δισεκατομμυρίων ευρώ καθώς οι προσφυγές των συνταξιούχων μπορούν να σημάνουν μια ισχυρή επιβάρυνση. Μάλιστα αυτή είναι και η θέση του ΕΦΚΑ, όπως αναφέρουν το Ενιαίο Δίκτυο για τα Δικαιώματα των Συνταξιούχων , λέγοντας χαρακτηριστικά πως  «μαθαίνουμε και μας προκαλεί αλγεινή εντύπωση, ότι η διορισμένη διοίκηση του e-ΕΦΚΑ με υπόμνημά της προς το Ανώτατο Δικαστήριο, συνεχίζει να τάσσεται υπέρ της υπουργικής απόφασης. Κρίμα…!!».

Όπως είχε γράψει το dikastiko.gr, στο Ανώτατο Δικαστήριο με πρόεδρο την Μαίρη Σάρπ και εισηγήτρια την σύμβουλο Επικρατείας Άννα Καλογεροπούλου, θα συζητηθεί ένα μεγάλο πακέτο αιτήσεων ακυρώσεως συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα που διεκδικούν την αναδρομική επιστροφή περικοπών των συντάξεων τους που έγιναν με το «νόμο Κατρούγκαλου», αλλά και επιστροφή των τριών δώρων-επιδομάτων (Χριστουγέννων- Πάσχα- θερινής άδειας) στις κύριες και επικουρικές συντάξεις.

Θα συζητηθούν συνολικά 7 υποθέσεις με τις προσφυγές να προέρχονται από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, την Ανωτάτη Γενική Συνομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδος, την Ομοσπονδία Συνταξιούχων Τραπεζικών Οργανώσεων Ελλάδος το Σωματείο Συνταξιούχων ΗΣΑΠ και 50 περίπου συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα.

Όλοι διεκδικούν αναδρομικά τις περικοπές των συντάξεών τους για ένα 11μήνο (από 11.06.2015 και μέχρι τη δημοσίευση του νόμου Κατρούγκαλου). Ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία, η απόφαση του υπουργού Εργασίας (υπ΄ αριθμ. Φ.11321/35005/1528/14.10.2020) καθώς δεν προβλέπει την επιστροφή των σχετικών περικοπών των επικουρικών συντάξεων και των δώρων που επιβλήθηκαν κατά τη μνημονιακή περίοδο, παρά το γεγονός ότι οι επίμαχες περικοπές κρίθηκαν αντισυνταγματικές με αμετάκλητες αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ (υπ΄ αριθμ. 2287-2288/2015).

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ