Πως εξήγησε ο Τσιόδρας τον θάνατο του 35χρονου από κορονοϊό
Προβληματισμό έχει προκαλέσει στους επιστημονικούς κύκλους η περίπτωση του θανάτου ενός 35χρονου από κορονοϊό σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.
Ο άνδρας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο πριν από 10 μέρες ενώ τα ξημερώματα της Τρίτης κατέληξε.
Ο Σωτήρης Τσιόδρας, στην καθιερωμένη ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας, το μεσημέρι της Τρίτης, αναφέρθηκε στον θάνατο του 35χρονου και έδωσε τις πιθανές ερμηνείες σχετικά με το τι συνέβη.
«Σχετικά με τον θάνατο που παρατηρήθηκε σε νέο άνθρωπο να πω δυο λόγια… Έχω ξαναμιλήσει γι’ αυτό το θέμα αλλά θεώρησα ότι πρέπει να επανέλθω μετά από αυτά που άκουσα χθες. Και να αρχίσω από τα παιδιά τα οποία έχουν πολύ πιο ήπια κλινική εικόνα σε σχέση με τους ενήλικες και οι νέοι ενήλικες έχουν πολύ ηπιότερη εικόνα σε σχέση με τους ηλικιωμένους.
Δυστυχώς όμως καταγράφονται και θάνατοι σε νεαρούς συμπολίτες μας χωρίς να έχουν άλλα προβλήματα υγείας. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με άλλα νοσήματα του κατωτέρου αναπνευστικού όπως πνευμονίες από μικρόβια βακτήρια όπως ο πνευμονιόκοκκος και τη γρίπη όπου καταγράφουμε παρόμοια τέτοια σοβαρά περιστατικά.
Σε μια πάρα πολύ μεγάλη μελέτη που έγινε στην Κίνα και αφορούσε 2.135 παιδιά καταγράφηκε μόλις ένας θάνατος.
Παραμένει όμως το ερώτημα, αυτή η περιστασιακή σοβαρή νόσος και τυχόν θάνατος σε νεαρό φαινομενικά υγιές κατά τ’ άλλα άτομο όπως και ιατρικό προσωπικό που εκτίθεται σε ασθενείς με τον ιό και τί συμβαίνει εκεί» ανέφερε αρχικά ο κ. Τσιόδρας.
Εν συνεχεία, ο λοιμωξιολόγος πρόσθεσε: «Σε ορισμένες περιπτώσεις αποκαλύπτονται υποκείμενα νοσήματα που δεν είχαν προηγουμένως διαγνωστεί σε άλλες μένουμε με το αναπάντητο ερωτηματικό για το τι συνέβη. Και πιστέψτε με, μας αγγίζουν πάρα πολύ σαν υγειονομικούς αυτές οι περιπτώσεις αιφνίδιας κατάρρευσης του οργανισμού σε έναν νέο άνθρωπο».
«Ορισμένοι υποστηρίζουν οτι έχει να κάνει με το πόσο διάστημα δέχεται ο ασθενής την έκθεση στον ιό. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η έκθεση στον κορονοϊό για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, επιβαρύνει την υγεία του ασθενούς. Μια άλλη ερμηνεία έχει να κάνει με την προδιάθεση του οργανισμού» ανέφερε και έδωσε το παράδειγμα του έρπητα.
«Τον έρπη οι περισσότεροι τον περνούν ελαφρά. Σε άλλους ανθρώπους όμως ο έρπης προκαλεί εγκεφαλίτιδα και θάνατο. Για αυτό το λόγο τρέχουν μελέτες για την προδιάθεση των ανθρώπων» εξήγησε ο κ. Τσιόδρας.
«Ο τρίτος λόγος είναι η μορφή της νόσου. Ορισμένες φορές ο ιός οδηγεί σε μια ιογενή σήψη που οδηγεί σε κατάρρευση του οργανισμού. Δηλαδή είπε και η μικρή άμυνα των ηλικιωμένων και η ισχυρή των νεώτερων, μπορεί να βλάψουν. Μιά άλλη εξήγηση είναι ότι κάποιοι σοβαρά ασθενείς, δεν εμφανίζουν σοβαρή δύσπνοια και έτσι δεν δίνουν μεγάλη σημασία και δεν καταφεύγουν εγκαίρως στο νοσοκομείο. Και έτσι καταλήγουν» ανέφερε.
Γι’αυτό, όπως εξήγησε ο κ. Τσιόδρας, η παραμικρή δύσπνοια θα πρέπει να αξιολογείται ιατρικά, ιδιαίτερα αν είναι ευπαθείς ομάδες και χρειάζεται πολύ προσοχή.
«Οι ζωές που κερδίσαμε δεν φαίνονται, είπε ακόμα. Μίλησα με γιατρούς που είχαν τέτοια περιστατικά. Δεν κατανοείται και δεν χωνεύεται με κανένα τρόπο» ανέφερε μεταξύ άλλων.
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr