Μέλη οργάνωσης εθελοντών πυροσβεστών κατηγορούνται για… εμπρησμούς

Μέλη οργάνωσης εθελοντών πυροσβεστών κατηγορούνται ότι έβαζαν φωτιές σε διάφορα σημεία της χώρας και εκβίαζαν εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προκειμένου να εισπράξουν χρηματικά ποσά υπό τη μορφή συνδρομών και χορηγιών για τη λειτουργία δεκάδων σταθμών πυρόσβεσης που είχαν ιδρύσει ανά την Ελλάδα. Βασικός κατηγορούμενος στην υπόθεση, για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, εμπρησμό σε δάση κατ’ εξακολούθηση […]

NEWSROOM
Μέλη οργάνωσης εθελοντών πυροσβεστών κατηγορούνται για… εμπρησμούς

Μέλη οργάνωσης εθελοντών πυροσβεστών κατηγορούνται ότι έβαζαν φωτιές σε διάφορα σημεία της χώρας και εκβίαζαν εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προκειμένου να εισπράξουν χρηματικά ποσά υπό τη μορφή συνδρομών και χορηγιών για τη λειτουργία δεκάδων σταθμών πυρόσβεσης που είχαν ιδρύσει ανά την Ελλάδα.

Βασικός κατηγορούμενος στην υπόθεση, για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, εμπρησμό σε δάση κατ’ εξακολούθηση και εκβίαση κατ’ επάγγελμα είναι ο 66χρονος πρόεδρος της οργάνωσης, ενώ συγκατηγορούμενοί του είναι άλλα τρία μέλη της- ένας εκ των οποίων είναι απόστρατος πυροσβέστης- μετά την ποινική δίωξη που άσκησε σε βάρος τους η εισαγγελέας Θεσσαλονίκης Γεσθημανή Χατζηπαρασίδου. Η υπόθεση που έχει ήδη διαβιβαστεί σε ανακριτή, αφορά τη δράση της οργάνωσης «Σώμα Εθελοντών και Αναδασωτών» για το χρονικό διάστημα τουλάχιστον από το 2010 – 14.

Από την έρευνα που έγινε προέκυψε ότι η συγκεκριμένη οργάνωση φέρεται να προέβη στη σύναψη συμβολαίων συνεργασίας με αντικείμενο την δασοπυρόσβεση με δεκάδες δήμους ανά την Ελλάδα (μεταξύ αυτών δήμοι της Ηλείας, της Αχαΐας, της Μαγνησίας, της Ημαθίας κ.ά.). Εκπρόσωποι δημοτικών αρχών που δεν δέχθηκαν να πληρώσουν τη συνδρομή φαίνεται πως εκβιάστηκαν από μέλη της, ενώ η δικογραφία περιλαμβάνει τουλάχιστον τρεις δασικές πυρκαγιές στην Πελοπόννησο που φαίνεται να ήταν “προϊόν εμπρησμού” και προκλήθηκαν από κατηγορούμενα μέλη της.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, η οργάνωση είχε έδρα το Καλοχώρι Θεσσαλονίκης και διέθετε κέντρο εκπαίδευσης στα Ριζώματα Ημαθίας ενώ διαπιστώθηκε ότι ο στόλος των οχημάτων ήταν ανασφάλιστος και μη ταξινομημένος.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “δημοκρατία” για την συγκεκριμένη οργάνωση η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης είχε κάνει ανακοινώσεις το Φεβρουάριο του 2014. Μεταξύ αυτών είχε ανακοινώσει ότι απέσπασε από δήμους και ιδιωτικές επιχειρήσεις (κατά την περίοδο 2001-2013) ποσά που ξεπερνούν τα 2.500.000 ευρώ, ενώ, μεταξύ των φερόμενων ως θυμάτων της, ήταν ο εντεταλμένος σύμβουλος της γερμανικής κυβέρνησης για την ελληνογερμανική συνεργασία, Χανς – Γιοάχιμ Φούχτελ που σε ειδική εκδήλωση στο Λευκό Πύργο, τον Οκτώβριο του 2013, είχε παραδώσει στους εθελοντές, τέσσερα πυροσβεστικά οχήματα.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr