Οι έξυπνες συσκευές, έξυπνα… παραβιάζονται! 120.000 επιθέσεις μόνο σε 6 μήνες!

Αγαπημένη ασχολία τα τελευταία χρόνια (όχι πολλά, μόνο 2-3 χρόνια) είναι οι “έξυπνες” συσκευές τις οποίες εντοπίζουν οι ψηφιακοί εγκληματίες, πολλαπλασιάζοντας τις επιθέσεις τους σε αυτές και κερδίζοντας χρήματα, πληροφορίες αλλά και πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς ή σε συναγερμούς σπιτιών. Οι Internet of Things (IoT) συσκευές δέχθηκαν περισσότερες από 120.000 επιθέσεις μόνο το 1ο εξάμηνο […]

NEWSROOM
Οι έξυπνες συσκευές, έξυπνα… παραβιάζονται! 120.000 επιθέσεις μόνο σε 6 μήνες!

Αγαπημένη ασχολία τα τελευταία χρόνια (όχι πολλά, μόνο 2-3 χρόνια) είναι οι “έξυπνες” συσκευές τις οποίες εντοπίζουν οι ψηφιακοί εγκληματίες, πολλαπλασιάζοντας τις επιθέσεις τους σε αυτές και κερδίζοντας χρήματα, πληροφορίες αλλά και πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς ή σε συναγερμούς σπιτιών.

Οι Internet of Things (IoT) συσκευές δέχθηκαν περισσότερες από 120.000 επιθέσεις μόνο το 1ο εξάμηνο του 2018.

Τι είναι όμως το Internet of Things ή αλλιώς IoT;

Αν θέλουμε να το μεταφράσουμε ακριβώς, σημαίνει “το ίντερνετ των αντικειμένων”. Ουσιαστικά, είναι ένας όρος που περιλαμβάνει οποιαδήποτε ηλεκτρική ή ηλεκτρονική συσκευή συνδέεται στο ίντερνετ χωρίς να είναι υπολογιστής, κινητό, ή tablet. Για παράδειγμα, μια συμβατική καφετιέρα, ένα κλιματιστικό ή ακόμα και τα οπαράθυρα του σπιτιού μας. Έχει ένα ψηφιακό περιβάλλον το οποίο μπορούμε να ελέγξουμε από μακριά εάν πρώτα συνδεθούμε από τον υπολογιστή ή το κινητό μας, είτε με δική της εφαρμογή ή μέσω του browser

Αυτές λοιπόν οι συσκευές είναι το εύκολο «παραθυράκι» για κάθε λογής χάκερ ή «διαρρήκτη του διαδικτύου. Ο αριθμός των 120.000 εισβολών είναι τριπλάσιος από τον αντίστοιχο, που καταγράφηκε για ολόκληρο το 2017. Εταιρίες που δημιουργούν λογισμικό ασφαλείας προειδοποιούν ότι η ραγδαία αύξηση στις στοχεύσεις έξυπνων συσκευών, είναι η συνέχεια μίας επικίνδυνης τάσης. Επίσης, το 2017 δεκαπλασιάστηκε ο αριθμός των απειλών που αφορούσαν έξυπνες συσκευές σε σχέση με το 2016.

Η αγορά των IoT συσκευών – γνωστές ως smart gadgets – και ο ρόλος τους στην καθημερινότητα των ανθρώπων αυξάνεται γεωμετρικά. Ο κίνδυνος για τους καταναλωτές, που αγαπούν τα IoT gadgets τους, είναι ότι οι απειλές χτυπούν αναπάντεχα, μεταμορφώνοντας τις θεωρητικά ασφαλείς συσκευές σε πανίσχυρα εργαλεία παράνομων δραστηριοτήτων. Οι ερευνητές διαπιστώνουν ότι τα προϊόντα IoT έχουν γίνει ένας εύκολος στόχος για τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου που μπορούν να μετατρέψουν τις απλές μηχανές σε μια ισχυρή συσκευή για παράνομες δραστηριότητες, όπως η κατασκοπεία, η κλοπή και ο εκβιασμός

Οι μέθοδοι

Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι η πιο δημοφιλής μέθοδος διάδοσης IoT κακόβουλου λογισμικού εξακολουθεί να είναι η επαναλαμβανόμενη χρήση κωδικών πρόσβασης σε διάφορους συνδυασμούς. Αυτή η τακτική χρησιμοποιείται στο 93% των εντοπισμένων επιθέσεων.

Για να μειωθεί ο κίνδυνος “μόλυνσης”, συνιστάται στους χρήστες να:

  • Εγκαθιστούν ενημερώσεις για το λογισμικό που χρησιμοποιούν το συντομότερο δυνατόν. Μόλις βρεθεί μια ευπάθεια, μπορεί να διορθωθεί μέσω ενημερώσεων.
  • Να αλλάζουν πάντα τους προεγκατεστημένους κωδικούς πρόσβασης. Χρησιμοποιήστε περίπλοκους κωδικούς πρόσβασης που περιλαμβάνουν κεφαλαία και μικρά γράμματα, αριθμούς και σύμβολα.
  • Επανεκκινούν μια συσκευή μόλις νομίζουν ότι ενεργεί παράξενα. Μπορεί να βοηθήσει να απαλλαγούν από το υπάρχον κακόβουλο λογισμικό, αλλά αυτό δεν μειώνει τον κίνδυνο να πάθει άλλη “μόλυνση”.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr