Διακίνηση μεταναστών με… μέικ-απ – Αρχιφύλακας της ΕΛΑΣ κατηγορείται για συμμετοχή σε κύκλωμα δουλεμπόρων
Την απελπισία των μεταναστών φαίνεται ότι εκμεταλλευόταν με «επαγγελματικό» τρόπο το κύκλωμα των δουλεμπόρων που εξαρθρώθηκε από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ, σε Αθήνα και Κω.
Οι μετανάστες υποβάλλονταν ακόμη και σε μακιγιάζ από τους παράνομους διακινητές για να αλλάξει η εξωτερική εικόνα του προσώπου τους και να προσομοιάζουν με Ευρωπαίους πολίτες! Χρησιμοποιώντας μέικ-απ, τα μέλη του κυκλώματος προσπαθούσαν να μεταμορφώσουν τα χαρακτηριστικά του προσώπου των μεταναστών προκειμένου να περνούν απαρατήρητοι στους ελέγχους του αεροδρομίου της Κω, για να αναχωρήσουν προς κάποια από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες προορισμού τους.
Χιλιάδες ευρώ προκατέβαλαν οι μετανάστες στο κύκλωμα
Το ταξίδι στην Ευρώπη στοίχιζε πανάκριβα για τους μετανάστες που έπεφταν στα δίχτυα του κυκλώματος των δουλεμπόρων, καθώς έπρεπε να καταβάλλουν προκαταβολικά από 4.500 έως 6.000 ευρώ, ο καθένας, ακόμη μάλιστα κι αν συλλαμβάνονταν, στη χώρα άφιξής τους!
Έξι άτομα, ανάμεσά τους και ένας αστυνομικός που υπηρετεί στο Αστυνομικό Τμήμα του Αερολιμένα της Κω συνελήφθησαν ήδη ενώ αναζητείται ακόμη ένας αλλοδαπός για εμπλοκή στην υπόθεση.
Ρόλο «κλειδί» στο αεροδρόμιο είχε ο αστυνομικός
Σύμφωνα με τη «δημοκρατική» ο ρόλος του αστυνομικού ήταν ιδιαίτερα καθοριστικός καθώς είχε αναλάβει να κάνει τα «στραβά μάτια» στους ελέγχους. Συγκεκριμένα, ήταν επιφορτισμένος με την επιλογή της κατάλληλης απευθείας πτήσης για χώρες της Ευρώπης, των εγγράφων που απαιτούνταν να φέρουν μαζί τους οι μετανάστες και κυρίως του οπτικού ελέγχου στους αλλοδαπούς οι οποίοι επιβιβάζονταν στο αεροσκάφος που θα τους μετέφερε στο εξωτερικό.
Ο αστυνομικός ο οποίος εκτελούσε ανά διαστήματα καθήκοντα διαβατηριακού ελέγχου, λόγω της θέσης του, ενημέρωνε τα υπόλοιπα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, ώστε να επιλέγει τις καταλληλότερες πτήσεις, οι οποίες «συνέπιπταν» στις περισσότερες περιπτώσεις με το ωράριο εργασίας του.
Τα μέλη του κυκλώματος ελάμβαναν δε ιδιαίτερα μέτρα προφύλαξης, στις μεταξύ τους επικοινωνίες και για το λόγο αυτό, χρησιμοποιούσαν κινητά τηλέφωνα και κάρτες SIM, που άλλαζαν συχνά, καταχωρημένες σε ονόματα ανύπαρκτων αλλοδαπών (ghostnumbers, κάρτες του κιλού).
Από την Αττική στην Κω για το ταξίδι προς την Ευρώπη
Η δράση τους ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2018 ενώ πρωταγωνιστικό ρόλο φέρεται ότι είχε ένας 36χρονος αλλοδαπός , ο οποίος εντόπιζε τους προς διακίνηση αλλοδαπούς στην περιοχή της Αττικής και οργάνωνε όλα τα στάδια της παράνομης διακίνησής τους. Τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης είχαν έδρα την Κω, απ’ όπου οι διακινούμενοι αλλοδαποί επιβιβάζονταν σε αεροπορικές απευθείας πτήσεις για χώρες της Ευρώπης.
Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πλήθος εγγράφων, κινητών τηλεφώνων και καρτών sim, πλαστά διαβατήρια αλλοδαπών υπηκόων και το χρηματικό ποσό των 11.570 ευρώ.
Διώξεις για κακουργήματα
Για την υπόθεση σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα που αφορά μεταξύ άλλων εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία αλλά και διατάξεις που συνδέονται με νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr