Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2024

Ένα έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ που επιβεβαιώνει το dikastiko.gr για το χάος στους αστυνομικούς ελέγχους

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ένα έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ που επιβεβαιώνει το dikastiko.gr για το χάος στους αστυνομικούς ελέγχους

Στις 25 Ιουλίου το dikastiko.gr αναφέρθηκε σε μια διάταξη του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας με την οποία ουσιαστικά τινάζονται στον αέρα κάθε σύλληψη ή έρευνα της αστυνομίας.

Αυτή την αποκάλυψη με τίτλο «Νέος ΠΚ: Μια άγνωστη διάταξη απειλεί να τινάξει στον αέρα κάθε σύλληψη ή έρευνα της αστυνομίας» ήρθε να επιβεβαιώσει ένα μήνα αργότερα και συγκεκριμένα στις 27 Αυγούστου, έγγραφο της Ελληνικής Αστυνομίας το οποίο ουσιαστικά αναφέρει πως η διάταξη αυτή βάζει «χειροπέδες» στους ελέγχους.

Το συγκεκριμένο 7σελιδο έγγραφο που συνέταξαν περιφερειακές υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. και το οποίο αποκάλυψαν «ΤΑ ΝΕΑ», περιγράφει τις «μαύρες τρύπες» στην αστυνόμευση που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας της διάταξης την οποία είχε αποκαλύψει το dikastiko.gr.

H αποκάλυψη

Στο πλαίσιο των ενημερωτικών ημερίδων που πραγματοποιεί ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών για τους δικηγόρους  ο ποινικολόγος και Μέλος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Γρηγόρης Τσόλιας έκανε μία αποκάλυψη που άφησε άφωνο το ακροατήριο. Όπως είπε στην εισήγησή του το νέο άρθρο 253 ΚΠΔ προβλέπει ότι κάθε είδους έρευνα (σωματική, πραγμάτων, κατοικίας κ.λ.π) «διενεργείται, με την παρουσία πάντοτε εκπροσώπων της δικαστικής εξουσίας». Και ναι μεν, όπως σημείωσε, για την έρευνα σε κατοικία προβλέπεται από το άρθρο 9 παρ. 1 Συντάγματος η υποχρεωτική παρουσία δικαστικού ή εισαγγελικού λειτουργού, για κάθε άλλη έρευνα όμως, όπως η σωματική ή η σύλληψη, δεν απαιτείτο. Μια τέτοιου είδους επιλογή λοιπόν καθιστά το έργο της Αστυνομίας αδύνατο αφού κάθε φορά που διενεργείται σωματικός έλεγχος ή σύλληψη θα πρέπει να παρίσταται εισαγγελικός ή δικαστικός λειτουργός!

Λάθος ή «λάθος»;

Στην πράξη η εν λόγω νομοθετική πρόβλεψη «τινάζει στον αέρα»  ολόκληρο το σύστημα της διαδικασίας των συλλήψεων και των σωματικών ερευνών και έχει δημιουργήσει εύλογα ερωτήματα εάν επρόκειτο περί μιας συνειδητής επιλογής ή λάθους.

Κι αυτό γιατί ενώ από την αρμόδια Επιτροπή έφυγε κανονικά κάπου στη… διαδρομή άλλαξε. Αυτό προκύπτει από τον Πρόεδρο της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής για τον ΚΠΔ Καθηγητή κ. Θ. Δαλακούρα. Όπως αναφέρει στο προσφάτως δημοσιευθέν βιβλίο του «Ο Νέος ΚΠΔ, Μια πρώτη ερμηνευτική προσέγγιση του Ν 4620/2019» (σελ. 80), «από τη διατύπωση του άρθρου 253 έχει παραλειφθεί από προφανή παραδρομή η φράση «και αν αυτή αφορά κατοικία», με αποτέλεσμα να δίνεται η εντύπωση ότι η προϋπόθεση της παρουσίας εκπροσώπων της δικαστικής εξουσίας απαιτείται για όλες τις περιπτώσεις ερευνών και όχι μόνον για έρευνες κατοικίας».

Σε «νευρική κρίση» η Εισαγγελία.

Κατόπιν αυτού οι υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας έχουν ζητήσει από τις Εισαγγελίες την συνδρομή εισαγγελικών και δικαστικών λειτουργών για την διενέργεια ερευνών προκειμένου αυτές να μην κριθούν μεταγενέστερα ως άκυρες.

Ειδικά η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών που ήδη έχει επιβαρυνθεί με εκατοντάδες νέες δικογραφίες οι οποίες βάση των νέων κωδίκων της διαβιβάστηκαν από το Εφετείο, την Εισαγγελία Διαφθοράς και την Οικονομική Εισαγγελία , βρίσκεται στα όρια της «παράκρουσης». Από τη μία οι εισαγγελείς «τρέχουν» με τις νέες δικογραφίες και από την άλλη πρέπει να παρίστανται σε κάθε πράξη της αστυνομίας προκειμένου να μην «κατηγορηθούν» στη συνέχεια ότι λόγω δικής τους αδυναμίας η αστυνομία είναι με «δεμένα τα χέρια».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ