«Ένοχη» 44χρονη ακτιβίστρια που διαμαρτυρήθηκε για τη μεταναστευτική πολιτική Τράμπ

Με έντονες ακόμη τις αντιδράσεις που προκάλεσε ο θάνατος της 7χρονης Τζακλίν Μακκουίν από τη Γουατεμάλα, στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο του Μανχάταν κηρύσσει ένοχη, απειλώντας με ποινή έως και 18 μήνες φυλάκισης, τη 44χρονη διαδηλώτρια η οποία αναρριχήθηκε στο Άγαλμα της Ελευθερίας για να εκφράζει τη διαμαρτυρία της στην […]

NEWSROOM
«Ένοχη» 44χρονη ακτιβίστρια που διαμαρτυρήθηκε για τη μεταναστευτική πολιτική Τράμπ

Με έντονες ακόμη τις αντιδράσεις που προκάλεσε ο θάνατος της 7χρονης Τζακλίν Μακκουίν από τη Γουατεμάλα, στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο του Μανχάταν κηρύσσει ένοχη, απειλώντας με ποινή έως και 18 μήνες φυλάκισης, τη 44χρονη διαδηλώτρια η οποία αναρριχήθηκε στο Άγαλμα της Ελευθερίας για να εκφράζει τη διαμαρτυρία της στην μεταναστευτική πολιτική του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τράμπ.

«Κραυγή» διαμαρτυρίας για την κράτηση των παιδιών σε «κλουβιά»

Ήταν μία πράξη συμβολική, «κραυγή» αφύπνισης για το δράμα χιλιάδων παιδιών που χωρίζονται από τις οικογένειές τους και υποχρεώνονται να κρατούνται σε «κλουβιά» έχει δηλώσει η 44 χρονη Patricia Okoumou, η οποία επέλεξε με τον τρόπο αυτό να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα, σκαρφαλώνοντας στο Άγαλμα της Ελευθερίας, όπου ανήρτησε πανό κατά της αμερικανικής πολιτικής διαχωρισμού των οικογενειών των μεταναστών.

« Τα παιδιά των μεταναστών ήρθαν στις ΗΠΑ, όπως κι εμείς κάποτε»

Ήταν άλλωστε 4 Ιουλίου, εθνική γιορτή, Ημέρα της Ανεξαρτησίας για τις ΗΠΑ και η Patricia Okoumou σκέφτηκε πως ήταν η τέλεια ημέρα, όπως δήλωσε στη Guardian, που θα μπορούσε να καταγγείλει, από το Άγαλμα της Ελευθερίας, πως υπάρχουν παιδιά που κρατούνται σε κλουβιά. «Είναι τα παιδιά των μεταναστών που απλά ήρθαν σε αυτή τη χώρα, όπως και οι πρόγονοί μας, αναζητώντας ευτυχία, ελευθερία και απελευθέρωση. Αντί να τους καλωσορίζουμε όπως το Άγαλμα της Ελευθερίας συμβολίζει, αντί να τους μεταχειριζόμαστε με καλοσύνη, αυτό που τους δείξαμε είναι τα κλουβιά», δηλώνει η 44χρονη ακτιβίστρια η οποία παρότι σήμερα έχει την αμερικανική υπηκοότητα, δεν ξεχνά πως πριν από 22 χρόνια μετανάστευσε κι εκείνη από το Κονγκό.

Η αναρρίχηση της Patricia Okoumou είχε καταγραφεί από τα αμερικανικά δίκτυα που μετέδιδαν λεπτό προς λεπτό τη διαμαρτυρία της αλλά και τη σύλληψή της, τέσσερις ώρες αργότερα από τους αστυνομικούς που είχαν ανέβει κι αυτοί στο Άγαλμα της Ελευθερίας.

Τραμπ: Έπρεπε να πηδήξει

Δύο ημέρες μετά , ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ την έχει χαρακτηρίσει «κλόουν», λέγοντας κυνικά πως οι αστυνομικοί θα έπρεπε να την περιμένουν να πηδήξει από το να διακινδυνεύσουν κι αυτοί μαζί της. Η Patricia Okoumou η οποία κρίθηκε ένοχη για μια σειρά αδικημάτων, ρωτήθηκε αν θα επαναλάμβανε την πράξη της αυτή και απάντησε με κατηγορηματικό τρόπο: «Ναι». Η 44χρονη ακτιβίστρια αρνήθηκε τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει και υποστήριξε πως η πολιτική οικογενειακού διαχωρισμού κατέστησε επιτακτική τη διαμαρτυρία της.

Η ποινή για την Patricia Okoumou θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες. Η ίδια, όμως αισθάνεται ήρεμη με ό,τι έκανε για αυτά τα παιδιά που έφτασαν στα σύνορα των ΗΠΑ με την ελπίδα του ασύλου και «μαραζώνουν» σε άθλιες συνθήκες στα στρατόπεδα κράτησης.

Την αλήθεια για το θάνατο της 7χρονης ζητεί ο πατέρας της

Την ίδια ώρα πάντως πυκνώνουν οι φωνές που ζητούν έρευνα για τα ακριβή αίτια της 7χρονης Τζακλίν Μακκουίν από τη Γουατεμάλα. Ο πατέρας μικρής ζητεί να μάθει την αλήθεια κι αρνείται ότι το παιδί του δεν είχε πιει νερό κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του.

Όπως δηλώνει ο διευθυντής του κέντρου φιλοξενίας οικογενειών μεταναστών, ο πατέρας της 7χρονη φρόντιζε την κόρη του και βεβαιωνόταν ότι έτρωγε κι έπινε νερό.«Φτάνοντας στα σύνορα για να ζητήσουν άσυλο, τέθηκαν αμέσως υπό κράτηση. Δεν έπασχε από έλλειψη νερού ή τροφής πριν φτάσει στα σύνορα.» Ο πρόξενος της Γουατεμάλας που εδρεύει στο Ντελ Ρίο του Τέξας, δήλωσε ότι μίλησε με τον πατέρα της μικρής που του είπε ότι ταξίδευαν και με άλλους μετανάστες , περπατώντας μία απόσταση περίπου 90 λεπτών και το παιδί ήταν σε καλή κατάσταση.

Από την πλευρά τους πάντως, οι αξιωματούχοι της Μεταναστευτικής Υπηρεσίας των Ηνωμένων Πολιτειών δεν αναγνωρίζουν καμία ευθύνη στο θάνατο της 7χρονης Τζακλίν Μακκουίν υποστηρίζοντας πως έκαναν ό,τι μπορούσαν για να τη σώσουν.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr