Έρευνα για λαθροχειρίες και στα επισιτιστικά προγράμματα του ΟΗΕ στις χώρες που πεθαίνουν τα παιδιά από την πείνα

Επισιτιστική βοήθεια αμφιβόλου ποιότητας φαίνεται δυστυχώς ότι φτάνει στα υποσιτισμένα παιδιά της Σομαλίας, της Υεμένης και του Μπαγκλαντές, όπως καταδεικνύουν οι πρώτες ενδείξεις από τους ελέγχους που ξεκίνησαν μόλις τον περασμένο Ιούνιο. 50.000 τόνοι χυλού, μικρής διατροφικής αξίας για τα υποσιτισμένα παιδιά 50.000 τόνοι χυλού που μοιράστηκαν στα παιδιά ή τις θηλάζουσες μητέρες, διαπιστώθηκε πως […]

NEWSROOM
Έρευνα για λαθροχειρίες και στα επισιτιστικά προγράμματα του ΟΗΕ στις χώρες που πεθαίνουν τα παιδιά από την πείνα

Επισιτιστική βοήθεια αμφιβόλου ποιότητας φαίνεται δυστυχώς ότι φτάνει στα υποσιτισμένα παιδιά της Σομαλίας, της Υεμένης και του Μπαγκλαντές, όπως καταδεικνύουν οι πρώτες ενδείξεις από τους ελέγχους που ξεκίνησαν μόλις τον περασμένο Ιούνιο.

50.000 τόνοι χυλού, μικρής διατροφικής αξίας για τα υποσιτισμένα παιδιά

50.000 τόνοι χυλού που μοιράστηκαν στα παιδιά ή τις θηλάζουσες μητέρες, διαπιστώθηκε πως όχι μόνο δεν ανταποκρίνονταν στις προδιαγραφές που ορίζονταν στις συμβάσεις εκατομμυρίων δολαρίων που είχε συνάψει το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (WFP) με τους προμηθευτές αλλά ήταν εξαιρετικά  χαμηλής ποιότητας, μην μπορώντας να έχει σε καμία περίπτωση τα επιδιωκόμενα θεραπευτικά ή προληπτικά αποτελέσματα.

Τα αποτελέσματα της ανάλυσης που έγινε σε δείγματα του μείγματος του χυλού, ως προς τα επίπεδα πρωτεϊνών, λιπών και θρεπτικών ουσιών, έδειξαν πως η περιεκτικότητα τους σε αυτά ήταν ανεπαρκής και ιδιαίτερα «φτωχή», για να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες των υποσιτισμένων παιδιών.

Έρευνα για απάτη στα επισιτιστικά προγράμματα

Αμέσως ξεκίνησε έρευνα από το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (WFP) για να διαπιστωθεί εάν επρόκειτο για τυχαίο σφάλμα, αμέλεια, δόλια συμπεριφορά ή απάτη.

Παρότι επισήμως δεν ανακοινώθηκαν οι εταιρείες που «μοιράζονται» την προμήθεια του επισιτιστικού προγράμματος οι οποίες πλέον ελέγχονται, εν τούτοις, το WFP δήλωσε ότι θα εντατικοποιήσει τους ελέγχους στην παραγωγή αλλά και στη συντήρηση των προϊόντων που διατίθενται.

Το «καρτέλ» των προμηθευτών

Σύμφωνα με το irinnews.org, δύο είναι οι κυρίαρχοι προμηθευτές  στα επισιτιστικά προγράμματα του ΟΗΕ, οι οποίοι έχουν καταφέρει να «εξαλείψουν όλους τους ανταγωνιστές τους». Πρόκειται για μία εταιρεία με έδρα το Βέλγιο και άλλη μία από την Ιταλία που υπέγραψαν συμβάσεις με το WFP αξίας 60 εκατ. δολαρίων το 2018 καταλαμβάνοντας ποσοστό 80% στην εν λόγω προμήθεια. Η ιταλική εταιρεία μάλιστα πέτυχε να κερδίσει άλλα 8 εκατ. δολάρια, μόνο τον Ιανουάριο του 2019, με δύο νέες συμβάσεις για το συγκεκριμένο μείγμα χυλού που κρίθηκε μικρής διατροφικής αξίας.

Υπολογίζεται πάντως, πως το κόστος μόνο από την ποσότητα  των 50.000 τόνων χυλού που είναι υπό έρευνα, ξεπερνά τα 30 εκατομμύρια δολάρια.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr