Αναδρομικά τριών ετών σε συνταξιούχους δικαστικούς

Σημαντικά στοιχεία περιέχει το σκεπτικό νέας απόφασης του Διοικητικού Πρωτοδικείου της Αθήνας που δικαιώνει δύο συνταξιούχους δικαστές, υποχρεώνοντας τον ΕΦΚΑ να καταβάλλει αναδρομικά από το 2015 έως το 2018 τις περικοπές των συνταξιοδοτικών τους παροχών. Η απόφαση 391/2019 δικαίωσε τους δύο συνταξιούχους, που ζητούσαν αναδρομικά ποσά λόγω των περικοπών που επιβλήθηκαν μέσω δύο νομοθετημάτων μετά […]

NEWSROOM

Σημαντικά στοιχεία περιέχει το σκεπτικό νέας απόφασης του Διοικητικού Πρωτοδικείου της Αθήνας που δικαιώνει δύο συνταξιούχους δικαστές, υποχρεώνοντας τον ΕΦΚΑ να καταβάλλει αναδρομικά από το 2015 έως το 2018 τις περικοπές των συνταξιοδοτικών τους παροχών.

Η απόφαση 391/2019 δικαίωσε τους δύο συνταξιούχους, που ζητούσαν αναδρομικά ποσά λόγω των περικοπών που επιβλήθηκαν μέσω δύο νομοθετημάτων μετά το 2ο Μνημόνιο το 2012. Πρόκειται για τις περικοπές των νόμων 4051 και 4093 του 2012, οι οποίες κρίθηκαν αντισυνταγματικές τον Ιούνιο του 2015 από το ΣτΕ.

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχε δικαιώσει τότε τους προσφεύγοντες, ζητώντας την επιστροφή των περικοπών από το 2012, αλλά η απόφαση ίσχυε για όσους είχαν ήδη προσφύγει μέχρι την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ. Το τοπίο παρέμενε θολό σχετικά με εκείνους που θα ήθελαν να προσφύγουν μετά τον Ιούνιο του 2015, με την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου να παραπέμπει τότε, όσους δεν είχαν προσφύγει, στη μεταρρύθμιση του 2016, δηλαδή στο νόμο Κατρούγκαλου.

Υποχρεώνει τον ΕΦΚΑ

Ωστόσο, η προσφάτως εκδοθείσα απόφαση, υποχρεώνει τον ΕΦΚΑ να επιστρέψει στους προσφεύγοντες συνταξιούχους τα ποσά των περικοπών των συντάξεών τους από την 01.07.2015 έως 31.07.2018 για τον πρώτο ενάγοντα και από 01.03.2015 έως 31.07.2018 για τη δεύτερη ενάγουσα, ενοποιώντας το χρονικό διάστημα πριν και μετά την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, ο οποίος σύμφωνα με την κυβέρνηση συμμορφώνεται πλήρως με την απόφαση του ΣτΕ. Το Διοικητικό Πρωτοδικείο υποχρέωσε δηλαδή τον ΕΦΚΑ να καταβάλει στον πρώτο ενάγοντα το ποσό των 4.594,29 ευρώ και στη δεύτερη ενάγουσα το ποσό των 5.560,93 ευρώ.

Πάσχει κατά τον τύπο

Το δεύτερο ενδιαφέρον σημείο της εν λόγω απόφασης είναι ο χρόνος παραγραφής των αξιώσεων των συνταξιούχων, όπου ειδικά για το ζήτημα των Δημοσίων Υπαλλήλων, υπήρχε επιχείρημα περί διετούς παραγραφής. Μάλιστα, ο ΕΦΚΑ στο υπόμνημά του υποστηρίζει, όπως αναφέρει η απόφαση, «ότι οι ένδικες αξιώσεις των εναγόντων, οι οποίες ανάγονται στο χρονικό διάστημα προ του Ιουλίου του 2016 έχουν, σε κάθε περίπτωση, υποπέσει στην, εφαρμοστέα εν προκειμένω, διετή από τη γένεσή τους παραγραφή του άρθρου 90 παρ. 3 του Κώδικα Δημοσίου Λογιστικού (ν. 2362/1995)».

Όμως, η δικαστική απόφαση ξεκαθαρίζει ότι «η παραγραφή απαιτήσεων υπέρ των Φ.Κ.Α. παραγράφεται, εφόσον δεν ορίζεται διαφορετικά μετά πέντε (5) έτη από τη λήξη του οικονομικού έτους μέσα στο οποίο βεβαιώθηκε και κατέστη ληξιπρόθεσμη» και ότι «ο χρόνος παραγραφής των αξιώσεων των συνταξιούχων και βοηθηματούχων των Φορέων και των κληρονόμων τους από καθυστερούμενες συντάξεις, μερίσματα, επιδόματα και εφάπαξ βοηθήματα είναι πέντε (5) έτη, έστω και αν εκδόθηκε εντολή πληρωμής που πάσχει κατά τον τύπο, αλλά στηρίζεται σε νόμιμη αξίωση».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο ΕΦΚΑ έχει αποστείλει ερώτημα στο Υπουργείο αναφορικά με την εφαρμογή των 2287-2288/2015 αποφάσεων της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, αλλά ισχυρίζεται ότι σε κάθε περίπτωση «οι δικαστικές αυτές αποφάσεις έχουν ισχύ μεταξύ των προσώπων που ήταν διάδικοι στις συγκεκριμένες δίκες και ότι οι σχετικές κρατήσεις διενεργούνται στις συντάξεις βάσει διατάξεων νόμων που εξακολουθούν να ισχύουν».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr