Αποθήκη προσφύγων και «άντρο» δουλεμπόρων ο Νίγηρας! (video)
Δεκάδες φορτηγάκια με μετανάστες φτάνουν καθημερινά στο Αγκαντές στον Κεντρικό Νίγηρα. Είναι μια οικεία σκηνή, καθώς η πόλη είναι κεντρικός κόμβος για όσους θέλουν να φτάσουν στην Ευρώπη, μέσω της Λιβύης. Πολλοί είναι όμως και αυτοί επιστρέφουν πλέον πίσω στον Νίγηρα, καθώς οι συνθήκες στη Λιβύη είναι απάνθρωπες: «Αυτό που συμβαίνει εκεί, δεν μπορώ να […]
Δεκάδες φορτηγάκια με μετανάστες φτάνουν καθημερινά στο Αγκαντές στον Κεντρικό Νίγηρα. Είναι μια οικεία σκηνή, καθώς η πόλη είναι κεντρικός κόμβος για όσους θέλουν να φτάσουν στην Ευρώπη, μέσω της Λιβύης.
Πολλοί είναι όμως και αυτοί επιστρέφουν πλέον πίσω στον Νίγηρα, καθώς οι συνθήκες στη Λιβύη είναι απάνθρωπες:
«Αυτό που συμβαίνει εκεί, δεν μπορώ να το περιγράψω. Δεν θέλω να πω όλα αυτά που γίνονται εκεί, γιατί είναι πάρα πολύ άσχημα» δηλώνει ένας μετανάστης που μόλις γύρισε από την Λιβύη.
Η μεταναστευτική ροή προς την Λιβύη από το Νίγηρα έχει μειωθεί επίσης, λόγω του νόμου που ψηφίστηκε κατά των δουλεμπόρων που εκμεταλλεύονταν τους μετανάστες. Αυτό όμως γονάτισε την τοπική οικονομία. Η Ε.Ε. χρηματοδότησε πρότζεκτ για να δώσει εναλλακτικές λύσεις σε όσους ασχολούνταν μέχρι τώρα με δουλειές που είχαν να κάνουν με μετανάστες. Λίγοι όμως τις αξιοποίησαν.
Ένας δουλέμπορος ομολογεί ότι δεν έχει άλλη επιλογή από το α συνεχίσει την παράνομη δουλειά του, παρά τον κίνδυνο να συλληφθεί.
Γι’ αυτό ακολουθεί πιο δύσκολες διαδρομές:
«Υπάρχουν ένοπλοι παντού τριγύρω. Πρέπει να κάνουμε παρακάμψεις για να αποφεύγουμε τους ληστές. Κάνουμε περισσότερα χιλιόμετρα και είναι πιο επικίνδυνα. Το γνωρίζουμε. Για μας όμως ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι να μην έχουμε φαγητό για τις οικογένειές μας».
Σε ένα από τα γκέτο έξω από το Αγκαντές, κρύβονται όσοι θέλουν να φύγουν για την Ευρώπη, μέσω της Λιβύης. Από εκεί τους παίρνουν οι διακινητές.
Οι νέοι που καταφεύγουν στους δουλεμπόρους είναι αποφασισμένοι να περάσουν από τη Λιβύη για την Ευρώπη. Άλλωστε τίποτε δεν τους περιμένει πίσω στη χώρα τους όπως λέει στην κάμερα του euronews ο Ντρογκμπά Σουμαρού:
«Υπάρχουν χιλιάδες νέοι στην Αφρική που είναι έτοιμοι να μεταναστεύσουν. Γιατί δεν υπάρχει τίποτε που να τους κρατά στις χώρες τους. Είναι έτοιμοι για τα πάντα. Είναι έτοιμοι να βάλουν τη ζωής τους σε κίνδυνο» επισημαίνει ο Ντρογκμπά Σουμαρού, μετανάστης από την Ακτή Ελεφαντοστού, που έχει κάνει αίτηση για άσυλο.
Η πίεση στο Αγκαντές αυξάνεται, καθώς εκεί βρίσκονται συγκεντρωμένοι χιλιάδες μετανάστες που περιμένουν για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους ή να βρεθούν στην Ευρώπη, μέσω νομίμων οδών.
«Αφού δεν μπορούμε να γυρίσουμε στις πατρίδες μας, ψάχνουμε ένα μέρος που θα είναι καλύτερο για μας, όπου θα μπορούμε να είμαστε ασφαλείς και να έχουμε καλύτερες προοπτικές για το μέλλον» εξηγεί ο Ιμπραϊμ Αμπντουλαγιέ από το Σουδάν, ο οποίος έχει κάνει αίτηση για άσυλο.
Δείτε εδώ το video του Insiders
Η εκπομπή Insiders, ταξιδεύει στον Νίγηρα, την αφρικανική πύλη εισόδου στην Ευρώπη και που κάθε χρόνο, τουλάχιστον 100.000 μετανάστες από τον Νίγηρα και τις γειτονικές υποσαχάριες χώρες συνήθιζαν να περνούν από εδώ για να φτάσουν στη Λιβύη με την ελπίδα της Ευρώπης.
Συνήθιζαν, γιατί τώρα ο Νίγηρας δρα ως χωροφύλακας της Ευρώπης στο μεταναστευτικό. Η ιδέα είναι απλή: χρησιμοποιεί την αστυνομία και τον στρατό για να εμποδίσει τους μετανάστες να φύγουν από τη χώρα. Επιλέγει τους λίγους τυχερούς που το αίτημα ασύλου τους έχει γίνει δεκτό στην Ευρώπη και τους τοποθετεί σε ειδικά κέντρα υποδοχής, μέχρι τη μετεγκατάστασή τους.
Σε αντάλλαγμα των προσπαθειών του να περιορίσει την παράτυπη μετανάστευση, ο Νίγηρας, μία από τις πιο φτωχές χώρες του κόσμου, παίρνει χρηματοδότηση από την Ε.Ε., στην οποία περιλαμβάνονται και ποσά για να βοηθηθούν οι δουλέμποροι να αλλάξουν δουλειά.
Έχει όμως όλο αυτό αποτέλεσμα; Εξαρτάται για ποιον. Για την Ευρώπη σίγουρα. Ο αριθμός μεταναστών που διασχίζουν τον Νίγηρα έχει μειωθεί θεαματικά. Για τον Νίγηρα δεν έχει αποτέλεσμα. Σύμφωνα με την ρεπόρτερ του Euronews Βαλερί Γκοριά που βρέθηκε εκεί, τα ευρωπαϊκά χρήματα δεν φτάνουν σε πολλούς. Οι απλοί πολίτες δεν μπορούν να ισοφαρίσουν τις απώλειες που έχουν σήμερα στο εισόδημά τους, επειδή η οικονομία της χώρας στηριζόταν σε μεγάλο βαθμό στους μετανάστες που πέρναγαν το κατώφλι του Νίγηρα.
Ο Νίγηρας πρέπει επίσης όμως να διαχειριστεί τους χιλιάδες αφρικανούς μετανάστες που επιστρέφουν τον τελευταίο καιρό από την Λιβύη. Εκεί έπεσαν θύματα βίας και εκμετάλλευσης. Τώρα περιμένουν να επιστρέψουν στις πατρίδες τους. Περίπου 300.000 μετανάστες, πρόσφυγες, άτομα που επιστρέφουν και παιδιά βρίσκονται αυτή την στιγμή εγκλωβισμένοι στον Νίγηρα. Πολλοί από αυτούς προσπαθούν να ακολουθήσουν διαφορετικές οδούς μέσα από την έρημο για να φτάσουν στη Λιβύη και μετά στην Ευρώπη. Ο αριθμός των θανάτων εκεί έχει αυξηθεί δραματικά.
Μπορεί ο εξαθλιωμένος Νίγηρας να βγει από το τέλμα; Χωρίς τη βοήθεια της Ε.Ε. είναι σχεδόν αδύνατο. Οι διαδικασίες ασύλου κινούνται με ρυθμούς χελώνας στις περισσότερες χώρες, ενώ η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση είναι ανεπαρκής και δεν λύνει το πρόβλημα της αναζήτησης δουλειάς σε όλη την Αφρική. Οι νέοι στις περισσότερες χώρες δεν έχουν τίποτε που να τους κρατάει στην πατρίδα τους, γι’ αυτό και παίρνουν τον νόμιμο ή τον παράνομο δρόμο της μετανάστευσης.
Το βασικό ζήτημα είναι η Ευρώπη να αντιμετωπίσει λοιπόν το πρόβλημα στην πηγή του, στις χώρες προέλευσης των μεταναστών, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων που δίνει για το μεταναστευτικό, δαπανάται στην ενίσχυση της ασφάλειας. Πρέπει να επενδύσει σ’ αυτές τις χώρες, για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας για τους νέους, ώστε αυτοί να μην μεταναστεύουν, να μην παραβατούν λόγω φτώχειας και να μην εντάσσονται σε τρομοκρατικές ομάδες.
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr