Από τη Βουλή η νέα «τορπίλη» για τον Γιάννο

Από τη Βουλή και μάλιστα σύντομα αναμένεται νέα ποινική «τορπίλη» κατά του πρώην υπουργού Άμυνας, Γιαννου Παπαντωνίου. Ο υπόδικος πρώην υπουργός, ο οποίος κρατείται πλέον στα ειδικά διαμορφωμένα κελιά των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού,  έχει πλέον να αντιμετωπίσει πολλά δικαστικά μέτωπα καθώς οι εκκρεμότητες είναι πολλές. Μια από τις πιο άμεσες, με σημαντικές επιπτώσεις για την […]

NEWSROOM
Από τη Βουλή η νέα «τορπίλη» για τον Γιάννο

Από τη Βουλή και μάλιστα σύντομα αναμένεται νέα ποινική «τορπίλη» κατά του πρώην υπουργού Άμυνας, Γιαννου Παπαντωνίου. Ο υπόδικος πρώην υπουργός, ο οποίος κρατείται πλέον στα ειδικά διαμορφωμένα κελιά των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού,  έχει πλέον να αντιμετωπίσει πολλά δικαστικά μέτωπα καθώς οι εκκρεμότητες είναι πολλές.

Μια από τις πιο άμεσες, με σημαντικές επιπτώσεις για την εξέλιξη της υπόθεσης είναι η εκκρεμότητα με τις δυο δικογραφίες στη Βουλή σχετικά με το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας. Εντός σύντομου χρονικού διαστήματος, με τη «νομική» ντρίπλα αλά Novartis,  αναμένεται να κληθεί από τη δικαιοσύνη εκ νέου ο πρώην υπουργός να δώσει απαντήσεις και για το συγκεκριμένο αδίκημα.

Ο νόμος περί ευθύνης υπουργών

Οι δυο δικογραφίες στάλθηκαν  από την ανακρίτρια κατά της Διαφθοράς Ηλιάνα Ζαμανιακα, το Σεπτέμβριο στη Βουλή .

  • -Η μια αφορά εξοπλιστικά προγράμματα με βάση νεώτερα στοιχεία που έχουν διαβιβαστεί από την Ελβετία και την Κύπρο και
  • -η δεύτερη τη δικογραφία για τη μεταβίβαση του πολυτελούς ακινήτου του πρώην Υπουργού στη Σύρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες η αποστολή στη Βουλή έγινε μετά την αποκάλυψη από τις αρχές στοιχείων από τις Ελβετικές και Κυπριακές αρχές, που αφορούν τόσο σε κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών , όσο και διαφόρων off shore, που βρίσκονται στο μικροσκόπιο των δικαστικών λειτουργών.  Η νομική διαφοροποίηση έχει να κάνει με το γεγονός ότι δεν διαβιβάζονται για το αδίκημα της απιστίας αλλά για αυτό της παθητικής δωροδοκίας. Τι σημαίνει αυτό:

Αλα Novartis

Ως γνωστόν η Βουλή και σε άλλες περιπτώσεις, όπως π.χ η υπόθεση Novartis έχει κρίνει πως το αδίκημα της απιστίας είναι παραγεγραμμένο με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών. Για την περίπτωση όμως της παθητικής δωροδοκίας οι απόψεις διίστανται, όμως τα τελευταία χρόνια έχει επικρατήσει αυτή η οποία έχει γίνει γνωστή ως «δόγμα Παπαγγελόπουλου», όπως την είχε εκφράσει ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης πριν από αρκετά χρόνια.

Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος

Σύμφωνα με αυτή το αδίκημα της δωροδοκίας δεν είναι παραγγεγραμμένο καθώς “πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι ο νόμος περί ευθύνης υπουργών αφορά πράξεις πολιτικών προσώπων που τέλεσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, και όχι οποιαδήποτε άλλη πράξη” και πρόσθεσε: “Δεν μου περνά από το μυαλό ότι ο νομοθέτης θεωρεί ότι ανάγεται στα καθήκοντα του υπουργού η δωροδοκία ή οποιαδήποτε άλλη αξιόποινη πράξη”.

Ο Π. Παυλόπουλος

Η άποψη αυτή συνάδει με παρόμοιες απόψεις που έχουν εκφράσει επιφανείς νομικοί και συνταγματολόγοι, με κορυφαίο τον νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος του 2001, ο κ. Παυλόπουλος τόσο ως βουλευτής όσο και ως υπουργός υποστήριζε σταθερά, σε όλες τις σχετικές συζητήσεις στη Βουλή, ότι το ειδικό προστατευτικό καθεστώς για τους υπουργούς ισχύει μόνο για ποινικά αδικήματα που τελέσθηκαν «κατά την άσκηση των καθηκόντων τους». Οταν δηλαδή η αρμοδιότητα χρησιμοποιήθηκε από τους υπουργούς προσχηματικά για να διευκολύνει την τέλεση του ποινικού αδικήματος.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το προστατευτικό καθεστώς του άρθρου 86 του Συντάγματος, όπως έχει επισημάνει ο κ. Παυλόπουλος, καλύπτει μόνο ποινικά αδικήματα, όπως η παράβαση καθήκοντος και η απιστία περί την υπηρεσία, που συνδέονται άμεσα με την άσκηση καθηκόντων εκ μέρους των υπουργών και σε καμία περίπτωση δεν περιλαμβάνει τη δωροδοκία, ενεργητική και παθητική, πολύ περισσότερο δε το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

Με την άποψη αυτή του κ. Παυλόπουλου είχε συνταχθεί στη Βουλή και ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης, κατά τη συζήτηση των τροποποιήσεων του νόμου περί ευθύνης υπουργών και του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής για το σκάνδαλο Siemens, το 2011.

Στην ανακρίτρια και πάλι

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως , όπως έγινε και με τη Novartis,  προφανώς η Βουλή θα αποφασίσει ότι και η προανακριτική επιτροπή για την υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας. Ότι δηλαδή η δικογραφία θα πρέπει να επιστρέψει πίσω στην τακτική δικαιοσύνη και συγκεκριμένα στην ανακρίτρια κατά της διαφθοράς Ηλιάνα Ζαμανίκα και τον επίκουρο ανακριτή Γιώργο Ευαγγέλου , προκειμένου να διερευνήσουν περαιτέρω τη συγκεκριμένη αξιόποινη πράξη και αν κρίνουν ότι συντρέχει λόγος να απαγγελθεί σε βάρος του πρώην Υπουργού συμπληρωματική κατηγορία και για το αδίκημα αυτό. Σ’ αυτή την περίπτωση θα κληθεί και για αυτό το αδίκημα σε απολογία όπως και για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, κατηγορία για την οποία ήδη προφυλακίστηκε την περασμένη Τρίτη.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr