Δικαίωση οροθετικού υπαλλήλου εταιρείας ο οποίος απολύθηκε επειδή είναι φορέας AIDS

H είδηση της απόλυσης ήρθε για το ναυτιλιακό επιθεωρητή φορτίων, αμέσως μόλις επέστρεψε στην εταιρεία όπου εργαζόταν,  από την  αναρρωτική άδεια που πήρε, λόγω της αιφνίδιας εισαγωγής του στο νοσοκομείο. Κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του, διαγνώστηκε ότι  όχι μόνο είναι θετικός στον ιό HIV αλλά και ότι νοσεί στο τελικό στάδιο της ασθένειας  του […]

NEWSROOM

H είδηση της απόλυσης ήρθε για το ναυτιλιακό επιθεωρητή φορτίων, αμέσως μόλις επέστρεψε στην εταιρεία όπου εργαζόταν,  από την  αναρρωτική άδεια που πήρε, λόγω της αιφνίδιας εισαγωγής του στο νοσοκομείο. Κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του, διαγνώστηκε ότι  όχι μόνο είναι θετικός στον ιό HIV αλλά και ότι νοσεί στο τελικό στάδιο της ασθένειας  του ΑIDS.

Ο υπάλληλος ο οποίος είχε προσληφθεί ένα μήνα πριν χρειαστεί να νοσηλευτεί, αποκτώντας και την ειδίκευση του επιθεωρητή φορτίων,  κατέχοντας το  πιστοποιητικό IFIA, ενημέρωσε  την εταιρεία, βγαίνοντας από το νοσοκομείο, για την επικείμενη πολύμηνη απουσία του εξαιτίας της σοβαρής ασθένειας του. Παρότι μάλιστα  αρχικά εισέπραξε, όπως ισχυρίζεται,  πολύ θετική αντιμετώπιση στα θέματα υγείας του, δύο μήνες αργότερα ενημερώθηκε από εκπρόσωπο της πως είχαν προσληφθεί δύο άτομα για εκπαίδευση στο ίδιο αντικείμενο και δεν υπήρχε εργασία για να  του ανατεθεί .

Τρεις ημέρες αργότερα, η εταιρεία του ανακοίνωσε, απαντώντας στο εξώδικο που απέστειλε, ζητώντας την επάνοδό του στην εργασία του, ότι έχει αποχωρήσει οικειοθελώς!

Δεν πρόκειται για απόλυση αλλά για… οικειοθελή(!) αποχώρηση  

Σύμφωνα με την εταιρεία, ο χρόνος απασχόλησης του εργαζομένου  στην επιχείρηση ήταν µόλις 13 ηµέρες , ως μαθητευόμενος,  ενώ υστερούσε σε τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, καθώς και σε απόδοση σε σχέση µε τους συναδέλφους του, υποστηρίζοντας πως δεν γνώριζε για την ασθένειά του, κατά το χρόνο αναγγελίας της … οικειοθελούς αποχώρησής του.  Επίσης, η εταιρεία επικαλέστηκε οικονοµικοτεχνικούς λόγους για την απόλυσή του, ενώ ισχυρίστηκε ότι ο υπάλληλος δεν άσκησε ποτέ καθήκοντα επιθεωρητή φορτίων ναυτιλίας, αλλά ήταν υπό εκπαίδευση καθ’ όλη τη διάρκεια της απασχόλησής του.

Μετά τη διενέργεια της εργατικής διαφοράς στο ΣΕΠΕ, η εργοδότρια εταιρεία έκανε τρεις προσπάθειες συµβιβαστικής επίλυσης της διαφοράς, προτείνοντας  στον εργαζόµενο να επανέλθει στην εργασία του αλλά  µε δυσµενέστερους όρους, τους οποίους εκείνος  δεν αποδέχτηκε.

Συνήγορος του Πολίτη: Άκυρη η απόλυση

Ο υπάλληλος τελικά προσέφυγε στο Συνήγορο του Πολίτη  ο οποίος αφού συνεκτίμησε το αποδεικτικό υλικό και από τα δύο μέρη,  χαρακτήρισε  άκυρη την καταγγελία της σύμβασης εργασίας του  λόγω  της  χρόνιας ασθένειάς του. Και αυτό γιατί, δεν προέκυψε πως η εταιρεία αγνοούσε το πρόβλημα υγείας του υπαλλήλου ενώ  επίσης  δεν δικαιολόγησε επαρκώς τους λόγους για τους οποίους τον αποµάκρυνε. « Ενόψει των ανωτέρω, ο Συνήγορος του Πολίτη διαπίστωσε παράβαση των διατάξεων περί απαγόρευσης των διακρίσεων και εισηγήθηκε την επιβολή των προβλεπόµενων διοικητικών κυρώσεων»

Τι αναφέρει το πόρισμα

Στο πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη, γίνεται εκτενής αναφορά στις συστάσεις της  ∆ιεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (∆.Ο.Ε) για τον HIV και το AIDS στον τοµέα της εργασίας όπου προβλέπονται μεταξύ άλλων  τα εξής:

«3. […] γ) δεν θα πρέπει να υπάρχει διάκριση ή στιγµατισµός των εργαζοµένων και ειδικά αυτών που αναζητούν ή αιτούνται εργασία, σε σχέση µε την πραγµατική ή υποτιθέµενη οροθετικότητά τους ή το γεγονός ότι προέρχονται από τόπο ή µέρος του πληθυσµού που πιστεύεται ότι είναι σε µεγαλύτερο ρίσκο ή ότι είναι πιο ευάλωτο στην µόλυνση µε HIV [….] 10. Η πραγµατική ή υποτιθέµενη οροθετικότητα κάποιου δεν θα πρέπει να γίνεται αντικείµενο διακρίσεων και να εµποδίζει την πρόσληψη ή τη συνέχιση σε µια εργασία, ή να βλάπτει τις ίσες ευκαιρίες, σύµφωνα µε την συµφωνία «∆ιακρίσεις (Εργασία και Απασχόληση)», 1958. 11. Η πραγµατική ή υποτιθέµενη οροθετικότητα κάποιου, δεν θα πρέπει να αποτελεί λόγο απόλυσης. Η αποχή από την εργασία λόγω ασθένειας ή θεραπείας λόγω HIV ή AIDS θα πρέπει να αντιµετωπίζεται κατά τον ίδιο τρόπο µε κάθε άλλη ασθένεια, λαµβάνοντας υπ’ όψιν τη συµφωνία «Τερµατισµός της εργασίας»,1982. 12. Όταν τα υπάρχοντα µέτρα κατά των διακρίσεων στον εργασιακό χώρο σε σχέση µε τον HIV και το AIDS δεν επαρκούν για την καταπολέµηση των διακρίσεων, τα µέλη θα πρέπει να προσαρµόζουν τα µέτρα αυτά ή να εφαρµόζουν καινούρια και να φροντίζουν για την αποτελεσµατικότητά τους».

Πρόστιμο στην εταιρεία

Τελικά, το  αρµόδιο Τµήµα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων του ΣΕΠΕ επέβαλλε πρόστιµο στην εργοδότρια εταιρεία ,  στοιχείο που  αναμένεται να χρησιμοποιηθεί και στα αστικά δικαστήρια  όπου εκκρεμεί προσφυγή του επιθεωρητή.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr