Επεισόδια μετά την πορεία για τον Αλ. Γρηγορόπουλο – Δεκάδες προσαγωγές

Στις 35 έχουν φτάσει έως αυτήν την ώρα οι προσαγωγές ατόμων για τα επεισόδια που έγιναν το μεσημέρι στο μαθητικό φοιτητικό συλλαλητήριο για τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, στην πλατεία Κλαυθμώνος και για τα επεισόδια που συνεχίζονται απόψε στα Εξάρχεια, σύμφωνα με την αστυνομία. Παράλληλα κλήθηκε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ για […]

NEWSROOM
Επεισόδια μετά την πορεία για τον Αλ. Γρηγορόπουλο – Δεκάδες προσαγωγές

Στις 35 έχουν φτάσει έως αυτήν την ώρα οι προσαγωγές ατόμων για τα επεισόδια που έγιναν το μεσημέρι στο μαθητικό φοιτητικό συλλαλητήριο για τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, στην πλατεία Κλαυθμώνος και για τα επεισόδια που συνεχίζονται απόψε στα Εξάρχεια, σύμφωνα με την αστυνομία.

Παράλληλα κλήθηκε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ για να παραλάβει τραυματία από τα Εξάρχεια, όπου συνεχίζονται ως αυτήν την ώρα τα επεισόδια.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις εξακολουθούν να βρίσκονται στην περιοχή των Εξαρχείων και γύρω από το Πολυτεχνείο, προκειμένου να αποτραπεί προσπάθεια κατάληψης.

Θεσσαλονίκη

Εκτονώθηκε η κατάσταση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπου νωρίτερα, επικράτησε ένταση, μετά την ολοκλήρωση της πορείας στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Ομάδα κουκουλοφόρων με ορμητήριο την υπό κατάληψη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ, πετούσαν πέτρες, αυτοσχέδιες βόμβες μολότοφ και πυροτεχνήματα στις δυνάμεις της Αστυνομίας, οι οποίες απαντούσαν με χειροβομβίδες κρότου λάμψης και χημικά.

Φωτιά ξέσπασε στο εργοστάσιο του Μετρό στην οδό Εγνατία, κοντά στο Άσυλο του Παιδιού, η οποία σβήστηκε από δυνάμεις της πυροσβεστικής που έσπευσαν στο σημείο.

Το σκηνικό της έντασης μεταφέρθηκε μπροστά από την Πύλη Εμπορίου της ΔΕΘ, ενώ μικρότερης έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν μπροστά από τη Φιλοσοφική Σχολή, στην οδό Εθνικής Αμύνης.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκε δημοσιογράφος που κάλυπτε τα γεγονότα, ο οποίος δέχθηκε πέτρα στο κεφάλι και διακομίσθηκε στο νοσοκομείο με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

Η αστυνομία προχώρησε σε μία σύλληψη, ενώ προσήχθησαν περισσότερα από 20 άτομα και εξετάζεται η συμμετοχή τους στα επεισόδια.

Τα γεγονότα, τα ερωτήματα και οι ένοχοι 10 χρόνια μετά τη δολοφονία Γρηγορόπουλου

Το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου του 2008, λίγο πριν της 9 μμ, στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα (μετονομάσθηκε μετά την δολοφονία σε οδό Αλέξη Γρηγορόπουλου) και Μεσολογγίου, ο νεαρός Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος έπεσε νεκρός μετά από πυροβολισμό του ειδικού φρουρού της Ελληνικής Αστυνομίας Επαμεινώνδα Κορκονέα, ο οποίος συνοδευόταν από τον συνάδελφο του, Βασίλη Σαραλιώτη.

Ο θάνατος ήταν ακαριαίος, καθώς σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση η σφαίρα διαπέρασε την καρδιά και καρφώθηκε στον 10ο θωρακικό σπόνδυλο.

Ένοχος ανθρωποκτονίας από πρόθεση, με άμεσο δόλο

Στο σκεπτικό της ετυμηγορίας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Άμφισσας, το οποίο κήρυξε ένοχο ανθρωποκτονίας από πρόθεση, με άμεσο δόλο, τον δράστη του εγκλήματος Επαμεινώνδα Κορκονέα, χωρίς κανένα ελαφρυντικό, αναφέρεται ότι ο αστυνομικός σκόπευσε ευθεία και πυροβόλησε όχι μία, αλλά δύο φορές.

Στο ίδιο κείμενο αναφέρεται ότι ο ειδικός φρουρός προέβη σε αυτή την πράξη χωρίς να έχει προκληθεί με οποιονδήποτε τρόπο.

Σύμφωνα δε με μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων, η αντιπαράθεση ξεκίνησε φραστικά μεταξύ των δύο αστυνομικών και μίας ομάδας 4-5 ατόμων με τραγικό αποτέλεσμα να πυροβολήσει ο ειδικός φρουρός σε ευθεία βολή το πλήθος και να πετύχει τον νεαρό μαθητή στο θώρακα.

Τον Δεκέμβριο του 2015, σε επιστολή του, ο Νίκος Ρωμανός, φίλος του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και αυτόπτης μάρτυρας, παραδέχεται ότι επιτέθηκαν στους αστυνομικούς αρχικά με πέτρες και στη συνέχεια με μπουκάλια μπύρας

Η είδηση της δολοφονίας του Γρηγορόπουλου εξαπλώθηκε σε όλη την Ελλάδα κάτι που είχε ως αποτέλεσμα άτομα από διάφορους πολιτικούς χώρους να εκδηλώσουν την οργή τους προκαλώντας φθορές και εμπρησμούς. Οι εκδηλώσεις βίας διήρκεσαν αρκετές ημέρες με αποτέλεσμα η Αθήνα να μετατραπεί σε πεδίο μάχης με αποτέλεσμα εκτεταμένες καταστροφές, τραυματισμού και συλλήψεις.

Η βρετανική εφημερίδα Guardian χαρακτήρισε τις ταραχές ως «τις χειρότερες στην Ελλάδα από το 1974, οπότε και αποκαταστάθηκε η δημοκρατία». Τα περισσότερα διεθνή μέσα ενημέρωσης αφιέρωσαν εκτενή ρεπορτάζ στο γεγονός που πυροδότησε τα περιστατικά της βίας. Το δε BBC χαρακτηρίζει τα γεγονότα ως εξέγερση.

Το Εφετείο 

Τίποτα δεν θυμίζει την εποχή, όπου τηλεοπτικοί σταθμοί και εφημερίδες παρακολουθούσαν καθημερινά τη δίκη ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, με την πόλη της Άμφισσας να βρίσκεται ξαφνικά αντιμέτωπη για πρώτη φορά με πορείες διαμαρτυρίας για τον άδικο χαμό του 15χρονου παιδιού.

Τώρα, στις δύο συνεδριάσεις που πραγματοποιούνται το μήνα, σπάνια εμφανίζεται κάποιος να παρακολουθήσει τη διαδικασία, πλην ορισμένων δημοσιογράφων σε τοπικά μέσα. Μόνοι που δίνουν συστηματικά το παρόν στις πάνω από 40 συνεδριάσεις που μετρά το ΜΟΕ Λαμίας από το Νοέμβριο του 2016, είναι οι γονείς του Επαμ. Κορκονέα. Προτιμούν να συναντούν το γιο τους στο δικαστήριο από το να πηγαίνουν μέχρι τις φυλακές Δομοκού, όπου κρατείται τα τελευταία 8 χρόνια.

Η οικογένεια του Αλέξ. Γρηγορόπουλου δεν εμφανίζεται σε κάθε συνεδρίαση. Εκείνοι δεν έχουν λόγο να παρασταθούν σε αυτό το στάδιο.

«Αποδείχθηκε η απαθής και αδιάφορη στάση του»

Απών και ο δεύτερος κατηγορούμενος, Βασίλης Σαραλιώτης, ο οποίος παρά την ποινή κάθειρξης 10 ετών για συνέργεια σε ανθρωποκτονία εκ προθέσεως, βρίσκεται εκτός φυλακής, καθώς έχει ανασταλεί η εκτέλεση της ποινής του μέχρι την ολοκλήρωση της δευτεροβάθμιας δίκης.

Η υπερασπιστική γραμμή δεν έχει αλλάξει: βρισκόταν σε άμυνα και σε κάθε περίπτωση δεν είχε καμία πρόθεση να σκοτώσει εκείνο το βράδυ. Στάση άκρως αντίθετη από τη θέση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου, σύμφωνα με το οποίο ο Επαμεινώνδας Κορκονέας «προκάλεσε τα νεαρά άτομα για επίδειξη ισχύος» και στη συνέχεια «σκόπευσε ευθεία και πυροβόλησε» δύο επαναληπτικές φορές εναντίον των νεαρών ατόμων που προηγουμένως σκόπευσε, και όχι «στον αέρα». «Αποδείχθηκε και η απαθής και αδιάφορη στάση του κατηγορουμένου απέναντι στο έννομο αγαθό της ζωής και από το γεγονός ότι μολονότι αντιλήφθηκε την πτώση του θύματος, ωστόσο αυτός σκεπτόταν τη διαδικασία Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης που θα ακολουθούσε λόγω ακριβώς της χρήσης του όπλου», ανέφερε η πλειοψηφία του ΜΟΔ Άμφισσας, που τον καταδίκασε σε ισόβια δεσμά.

Η στρατηγική Κορκονέα

Κατά την τελευταία συνεδρίαση, την περασμένη Τρίτη 27 Νοεμβρίου, η υπεράσπιση του Κορκονέα ζήτησε να παρουσιαστεί στο δικαστήριο ένα κείμενο που είχε αναρτηθεί τον Νοέμβριο του 2015, το οποίο φέρεται ότι συνυπέγραφε και ο Νίκος Ρωμανός, φίλος του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Στο συγκεκριμένο κείμενο -τη γνησιότητα του οποίου αμφισβήτησε η πολιτική αγωγή- ο 15χρονος Αλέξανδρος εμφανίζεται ως να πετά αντικείμενα στους αστυνομικούς το μοιραίο βράδυ. Η πολιτική αγωγή εκτιμά ότι πρόκειται για απόπειρα ενοχοποίησης του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, κάτι που επιχειρήθηκε και κατά την εκδίκαση της υπόθεσης σε πρώτο βαθμό. Απώτερος στόχος της υπεράσπισης Κορκονέα, με τη «δαιμονοποίηση» των Εξαρχείων και του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου είναι να σπάσει την ποινή των ισοβίων.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αλέξης Κούγιας εγκατέλειψε την υπεράσπιση Κορκονέα τον Φλεβάρη του 2017, καθώς όπως είχε εξηγήσει όταν τον ρώτησε γιατί δεν ζήτησε συγγνώμη, εκείνος (ο Κορκονέας) απάντησε ότι «έτσι ένιωσε μετά την οκτάχρονη ταλαιπωρία που έχει υποστεί». Ο κ. Κούγιας ανέφερε επίσης ότι ο Κορκονέας απαγόρευσε και στον ίδιο να ζητήσει συγγνώμη «γιατί  το θύμα δεν ήταν ένα συνηθισμένο δεκαπεντάχρονο αλλά αντιεξουσιαστής».

Η επόμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου έχει οριστεί για τις 10 Δεκεμβρίου

“Συκοφαντείτε, συκοφαντείτε, συκοφαντείτε»

Η μητέρα του Γρηγορόπουλου, Τζίνα Τσαλικιάν, στέλνει το δικό της μήνυμα, τονίζοντας ότι τα επεισόδια αμαυρώνουν τη μνήμη του παιδιού της.

«Αν ζούσε ο Αλέξανδρος θα τα αποδοκίμαζε, είμαι σίγουρη. Δεν θα ήθελε να συνδεθεί το όνομά του με βιαιοπραγίες και καταστροφές», δήλωσε στον ΑΝΤ1. «Σπιλώνουν με τη συμπεριφορά τους τη μνήμη του Αλέξανδρου και θίγουν, κατ’ επέκταση, την τιμή και την υπόληψη της οικογένειάς μας», συμπλήρωσε.

«Το παιδί μου δεν ήταν παραβατικό. Η παραβατικότητα προέκυψε από την υπερασπιστική γραμμή των συνηγόρων υπεράσπισης του κατηγορούμενου Κορκονέα. Θυμάμαι τη ρήση του Γκέμπελς “Συκοφαντείτε, συκοφαντείτε, συκοφαντείτε”», συνέχισε η Τζίνα Τσαλικιάν. «Ο Αλέξανδρος ήταν ένα παιδί χαρούμενο, ευχάριστο, ευαίσθητο, γενναιόδωρο. Ήταν πολύ αγαπητός στους φίλους του. Είχε πάρα πολλούς φίλους και ήταν ένα παιδί- δυστυχώς, τελικά- πολύ αθώο και πολύ καλοπροαίρετο», είπε ακόμη.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr