Εφετειακή απόφαση «σταθμός» για συγγενείς θύματος τροχαίου

Με μία πρωτοποριακή απόφαση το Μονομελές Εφετείο της Αθήνας δημιουργεί νέα δεδομένα όσον αφορά στην αποζημίωση για ηθική βλάβη συγγενών θύματος τροχαίου. Το δικαστήριο όχι μόνο δέχτηκε πως πρέπει να αποζημιωθούν αμφιθαλείς αδελφοί (από τον ίδιο πατέρα και την ίδια μητέρα) αλλά και ετεροθαλείς αυτού που έχασε τη ζωή του, ακόμη κι αν πριν τον […]

NEWSROOM
Εφετειακή απόφαση «σταθμός» για συγγενείς θύματος τροχαίου

Με μία πρωτοποριακή απόφαση το Μονομελές Εφετείο της Αθήνας δημιουργεί νέα δεδομένα όσον αφορά στην αποζημίωση για ηθική βλάβη συγγενών θύματος τροχαίου.

Το δικαστήριο όχι μόνο δέχτηκε πως πρέπει να αποζημιωθούν αμφιθαλείς αδελφοί (από τον ίδιο πατέρα και την ίδια μητέρα) αλλά και ετεροθαλείς αυτού που έχασε τη ζωή του, ακόμη κι αν πριν τον θάνατο, δεν είχαν στενές σχέσεις, όπως επίσης και ότι είναι αντισυνταγματικές οι διατάξεις του νόμου 4092/2012 σύμφωνα με τις οποίες περιορίζεται η ευθύνη προς αποζημίωση του “Επικουρικού Κεφαλαίου» λόγω ψυχικής οδύνης στο ανώτατο όριο των 6.000 ευρώ.

Επιπλέον, έκρινε ότι η  ανίχνευση ποσοστού οινοπνεύματος στο αίμα κάποιου από τους εμπλεκόμενους σε ένα τροχαίο ατύχημα -εν προκειμένω του θύματος-, δεν θεμελιώνει «αυτόματα» ευθύνη του ως προς την πρόκληση του συμβάντος αλλά απαιτείται επιπρόσθετα «να έχει υποπέσει σε άλλη αμελή οδηγική συμπεριφορά η οποία να συνδέεται αιτιωδώς με την πρόκληση του ένδικου ατυχήματος.

Αποζημίωση το 2012 λόγω… στενότητας του Επικουρικού

Η υπόθεση που εξέτασε το δικαστήριο αφορά σε ένα τροχαίο δυστύχημα που συνέβη τον Οκτώβριο του 2010 στην Σπάρτη. Ένας 40χρονος Σέρβος οδηγούσε μία μοτοσικλέτα, στην οποία συνεπιβάτιδα ήταν  η επίσης Σέρβα αρραβωνιαστικιά του. Το νήμα της ζωής του κόπηκε όταν ένας 72χρονος ημεδαπός, αποφάσισε σε έναν κεντρικό δρόμο της πόλης να επιχειρήσει αναστροφή. Η σύγκρουση ήταν σφοδρότατη με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του οδηγού της μοτοσικλέτας και τον βαρύτατο τραυματισμό της συνεπιβάτιδας. Ο Έλληνας οδηγός ήταν ανασφάλιστος.

Από τότε ξεκίνησε ένας δικαστικός αγώνας προκειμένου να αποζημιωθεί η οικογένεια. Δυστυχώς το γεγονός ότι το όχημα ήταν ανασφάλιστο δημιούργησε μία σειρά από προβλήματα, κυρίως εξαιτίας της στάσης του Επικουρικού Κεφαλαίου που παγίως αρνείται να καταβάλει της προσήκουσες αποζημιώσεις. Το δικαστήριο όμως αποφάσισε διαφορετικά και επιδίκασε στις αδελφές του θύματος, τη μητέρα του και την κόρη του από τον πρώτο του γάμου αποζημίωση για ηθική βλάβη συνολικού ύψους 51.000 ευρώ, ξεπερνώντας για την κάθε μία το ποσό των 6000 ευρώ.

Βέβαια, λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης του Επικουρικού Κεφαλαίου η καταβολή της αποζημίωσης που επιδικάστηκε δεν προβλέπεται να γίνει πριν το 2021!

Όπως  εξηγεί  στο dikastiko.gr ο δικηγόρος των συγγενών Άγης Τάτσης: «Το Εφετείο Αθηνών, βασιζόμενο σε νομολογία του Αρείου Πάγου αλλά και με νέες νομικές σκέψεις κατέληξε στα ακόλουθα:

1.      Αναγνωρίζεται η αντισυνταγματικότητα των διατάξεων του νόμου 4092/2012 σύμφωνα με τις οποίες περιορίζεται η ευθύνη προς αποζημίωση του “Επικουρικού Κεφαλαίου» λόγω ψυχικής οδύνης στο ανώτατο όριο των 6.000 ευρώ, αφού παραβιάζει την αρχή της stricto sensu αναλογικότητας (αρ. 25§1Συντάγματος).

Επίσης η συγκεκριμένη διάταξη είναι άκυρη αφού προσκρούει ευθέως την παράγραφο τέσσερα του αρ. 1 της δεύτερης οδηγίας 84/5/ΕΟΚ, αλλά και στο άρθρο 1 του πρώτου πρόσθετου πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ, η οποία σύμφωνα με το άρθρο 28 παράγραφος 1 του Συντάγματος έχει αυξημένη έναντι των νόμων ισχύ.

2.      Η ανίχνευση ποσοστού οινοπνεύματος στο αίμα κάποιου από τους εμπλεκόμενους σε ένα τροχαίο ατύχημα, δεν θεμελιώνει «αυτόματα» ευθύνη του ως προς την πρόκληση του τροχαίου ατυχήματος, αλλά απαιτείται επιπρόσθετα «να έχει υποπέσει σε άλλη αμελή οδηγική συμπεριφορά η οποία να συνδέεται αιτιωδώς με την πρόκληση του ένδικου ατυχήματος.

3.      Αναγνωρίζεται ότι δικαιούχοι αποζημίωσης λόγω ψυχικής οδύνης, είναι και οι αμφιθαλείς και ετεροθαλείς αδελφοί του αποβιώσαντος, οι οποίοι αποτελούν μέρος της οικογένειας του παρά το γεγονός ότι πριν το θάνατο, μπορεί να ζούσαν ακόμη και σε διαφορετικές χώρες.Η παραπάνω απόφαση με τη συστηματική αντιμετώπιση των ζητημάτων αυτών, εμπλουτίζει την νομική φαρέτρα των δικαιούχων αποζημίωσης, και αξιώνει από το Επικουρικό Κεφάλαιο το οποίο όλοι μας πληρώνουμε με τη σχετική παρακράτηση σε κάθε ασφαλιστήριο συμβόλαιο μας, να είναι συνεπές στις υποχρεώσεις του».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ