Η ΕΚΤ πιέζει για αυστηρότερα κριτήρια υπαγωγής στον νόμο Κατσέλη

Οι προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν περί επικείμενης συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης- δανειστών στο μεγάλο κοινωνικό μέτωπο της προστασίας της πρώτης κατοικίας αποδείχθηκαν μάλλον υπερβολικές. Μετά από συνεχείς διαβουλεύσεις που διεξάγονται με αμείωτη ένταση εδώ και έναν τουλάχιστον μήνα, όλα βρίσκονται στον αέρα, καθώς οι λογαριασμοί της ελληνικής πλευράς σκοντάφτουν πάνω στην επίμονη άρνηση του «ξενοδόχου» και εν […]

NEWSROOM
Η ΕΚΤ πιέζει για αυστηρότερα κριτήρια υπαγωγής στον νόμο Κατσέλη

Οι προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν περί επικείμενης συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης- δανειστών στο μεγάλο κοινωνικό μέτωπο της προστασίας της πρώτης κατοικίας αποδείχθηκαν μάλλον υπερβολικές.

Μετά από συνεχείς διαβουλεύσεις που διεξάγονται με αμείωτη ένταση εδώ και έναν τουλάχιστον μήνα, όλα βρίσκονται στον αέρα, καθώς οι λογαριασμοί της ελληνικής πλευράς σκοντάφτουν πάνω στην επίμονη άρνηση του «ξενοδόχου» και εν προκειμένω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία πιέζει για καθιέρωση αυστηρότερων κριτηρίων υπαγωγής στις προστατευτικές διατάξεις και αποκλεισμό του μεγαλύτερου μέρους των ενυπόθηκων επιχειρηματικών δανείων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το όριο οφειλής που θέτουν οι δανειστές για την προστασία της πρώτης κατοικίας δανειοληπτών με στεγαστικό δάνειο ανέρχεται στις 100.000 ευρώ. Όσο για το προστατευόμενο ύψος της αντικειμενικής αξίας της πρώτης κατοικίας, αυτό ορίζεται στις 180.000 ευρώ για τον άγαμο έως τις 230.000 ευρώ για πενταμελή οικογένεια.

Τα όρια που θέτουν οι δανειστές

Σημειώνεται ότι το πλαίσιο προστασίας που συζητείτο μέχρι πρότινος και στο οποίο είχαν συμφωνήσει κυβέρνηση και τράπεζες, έκανε λόγο για συνολική οφειλή με εξασφάλιση την πρώτη κατοικία στις 130.000 ευρώ και αντικειμενική αξία πρώτης κατοικίας 250.000 ευρώ.

Τα όρια που θέτουν οι δανειστές για τα επιχειρηματικά δάνεια είναι θεαματικά χαμηλότερα, βάζοντας πλαφόν στις 50.000 ευρώ αναφορικά με το ύψος της οφειλής και 130.000 ευρώ στην αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας.

Το οικονομικό επιτελείο προσπαθεί να προλάβει τον χρόνο προκειμένου να κατατεθεί στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση πριν από τη συνεδρίαση του Euro Working Group της Δευτέρας, 25 Μαρτίου δεδομένου ότι και η χθεσινή πολύωρη τηλεδιάσκεψη με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς απέβη άκαρπη. Στο σημείο που βρισκόμαστε τα ενδεχόμενα είναι περιορισμένα:

  • να νομοθετήσει η κυβέρνηση μονομερώς, όπως και στην περίπτωση των μισθολογικών αυξήσεων, αγνοώντας τις πιέσεις των δανειστών.
  • να αποδεχθεί θέλοντας και μη τις αξιώσεις των δανειστών, οι οποίοι ζητούν να χαμηλώσουν δραστικά τα εισοδηματικά και περιουσιακά όρια, εκτιμώντας ότι οι κυβερνητικές προτάσεις αφήνουν εκτενή περιθώρια να κάνουν καταχρηστική εκμετάλλευση της προστασίας φοροφυγάδες και στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr