Η Ελβετία ανοίγει τις… πόρτες των τραπεζών της και βάζει τέλος στο «άβατο» των λογαριασμών
Παρελθόν αποτελεί η εχεμύθεια (τουλάχιστον στον απόλυτο βαθμό) που παρείχαν απλόχερα στους κάθε λογής πελάτες τους, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ελβετίας. Κι αυτό διότι η χώρα, της οποίας οι τράπεζες αποτελούσαν συχνά πυκνά το πιο «ασφαλές καταφύγιο» για τεράστια χρηματικά ποσά που κάποιοι ήθελαν να βάλουν στην… άκρη, αποφάσισε τώρα διαμοιράζεται τα δεδομένα των πελατών […]
Παρελθόν αποτελεί η εχεμύθεια (τουλάχιστον στον απόλυτο βαθμό) που παρείχαν απλόχερα στους κάθε λογής πελάτες τους, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ελβετίας.
Κι αυτό διότι η χώρα, της οποίας οι τράπεζες αποτελούσαν συχνά πυκνά το πιο «ασφαλές καταφύγιο» για τεράστια χρηματικά ποσά που κάποιοι ήθελαν να βάλουν στην… άκρη, αποφάσισε τώρα διαμοιράζεται τα δεδομένα των πελατών της με τις φορολογικές Αρχές δεκάδων άλλων κρατών!
Η Ομοσπονδιακή Φορολογική Διοίκηση (FTA) ανακοίνωσε χθες ότι για πρώτη φορά αντάλλαξε στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών στα τέλη Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα που στόχο έχουν να πατάξουν τις φορολογικές απάτες. Το τραπεζικό απόρρητο συνεχίζει να ισχύει ωστόσο σε κάποιους τομείς – για παράδειγμα, οι ελβετικές αρχές δεν μπορούν αυτόματα να δουν τι έχουν οι πολίτες στους εγχώριους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.
Η Κύπρος και η Ρουμανία εξαιρούνται
Παρόλα αυτά, ως δεδομένο θεωρείται πλέον το γεγονός πως παρήλθαν οι ημέρες που οι καλοπληρωμένοι Ευρωπαίοι μπορούσαν να αποταμιεύουν πλούτο εκτός συνόρων κάτω από τη μύτη της Εφορίας. Η αρχική ανταλλαγή επρόκειτο να είναι με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συν ακόμα εννέα περιοχές φορολογικής δικαιοδοσίας: Τις Αυστραλία, Καναδά, Γκέρνσεϊ, Νήσος του Μαν, Ιαπωνία, Τζέρσεϋ, Νορβηγία και Νότια Κορέα. «Η Κύπρος και η Ρουμανία επί του παρόντος εξαιρούνται καθώς δεν πληρούν ακόμα τις διεθνείς προδιαγραφές εμπιστευτικότητας και ασφάλειας στοιχείων», ανέφερε η FTA. Η μετάδοση στοιχείων στην Αυστραλία και τη Γαλλία καθυστέρησε «καθώς αυτά τα κράτη δεν μπορούν ακόμα να δώσουν στοιχεία στην FTA για τεχνικούς λόγους», ανέφερε η FTA, προσθέτοντας δεν έχει ακόμα λάβει στοιχεία από την Κροατία, την Εσθονία και την Πολωνία.
Περίπου 7.000 τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρίες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που είναι εγγεγραμμένα στην Ομοσπονδιακή Φορολογική Διοίκηση συγκεντρώνουν στοιχεία για εκατομμύρια λογαριασμούς και τα αποστέλλουν στην ελβετική φορολογική αρχή. Και η FTA με τη σειρά της στέλνει πληροφορίες σε περίπου 2.000.000 λογαριασμούς σε χώρες-εταίρους. Η ετήσια ανταλλαγή στοιχείων θα επεκταθεί τον επόμενο χρόνο σε περίπου 80 κράτη-εταίρους, με την προϋπόθεση ότι πληρούν τις προδιαγραφές για την εμπιστευτικότητα και την ασφάλεια των δεδομένων.
Η αρχή με το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου
Να σημειώσουμε εδώ οτι για περισσότερο από 8 δεκαετίες η ελβετικές Τράπεζες ήταν το ασφαλές «λιμάνι» για χρήματα από όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη των οποίων δεν μπορούσε να ανιχνευθεί η διαδρομή. Η αρχή έγινε με χρήματα επιτελών εγκληματιών πολέμου και καταζητούμενων της ναζιστικής Γερμανίας μετά το τέλος του πολέμου και συνέχισε με «πελάτες» από την Λατινική Αμερική και την υποσαχάρια Αφρική.
Δεν είναι δε λίγοι οι λογαριασμοί (ακόμα και οι θυρίδερς) οι οποίες παραμένουν κλειστές για περισσότερο από 60 χρόνια μια και καμία φορολογική ή ακόμα και εισαγγελική παραγγελία δεν μπορεί να ανοίξει.
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr