Η Ιαπωνία αρχίζει ξανά τον Ιούλιο τη σφαγή των φαλαινών
Νέος κύκλος σφαγής και αιματοχυσίας αναμένεται από τον προσεχή Ιούλιο, καθώς η Ιαπωνία ανήγγειλε χθες ότι αποχωρεί από τη Διεθνή Επιτροπή Φαλαινοθηρίας (ΔΕΦ), προκειμένου «να ξαναρχίσει η εμπορική αλιεία» των φαλαινών! Με αυτή την απόφασή της, η Ιαπωνία θα ακολουθήσει και πάλι τα βήματα της Φινλανδίας και της Νορβηγίας, όπου συνεχίζεται η αλίευση φαλαινών για […]
Νέος κύκλος σφαγής και αιματοχυσίας αναμένεται από τον προσεχή Ιούλιο, καθώς η Ιαπωνία ανήγγειλε χθες ότι αποχωρεί από τη Διεθνή Επιτροπή Φαλαινοθηρίας (ΔΕΦ), προκειμένου «να ξαναρχίσει η εμπορική αλιεία» των φαλαινών!
Με αυτή την απόφασή της, η Ιαπωνία θα ακολουθήσει και πάλι τα βήματα της Φινλανδίας και της Νορβηγίας, όπου συνεχίζεται η αλίευση φαλαινών για εμπορικούς σκοπούς.
Το Τόκιο είχε απειλήσει να αποχωρήσει από τη ΔΕΦ τον Σεπτέμβριο, όταν η επιτροπή απέρριψε το αίτημά της να ξαναρχίσει η αλιεία για εμπορικούς σκοπούς.
Απορρίφθηκε το κείμενο
Στη συνεδρίαση εκείνη του οργανισμού με 89 κράτη-μέλη, απορρίφθηκε το κείμενο που υπέβαλε η ιαπωνική κυβέρνηση με τίτλο «Η οδός που πρέπει να ακολουθηθεί». Η ιαπωνική πρόταση συνίστατο στο να επιτραπεί να συνυπάρχουν η προστασία και η εμπορική αλιεία των φαλαινών, με την τελευταία να ελέγχεται από «μια επιτροπή για τη βιώσιμη φαλαινοθηρία».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η φαλαινοθηρία, η οποία αποτελεί παράδοση, δεν σταμάτησε ποτέ στην Ιαπωνία. Για τον λόγο αυτόν, από το 1987 η χώρα χρησιμοποιούσε ένα «παραθυράκι», το οποίο επέτρεπε την αλίευση για… ερευνητικούς σκοπούς. Οι φάλαινες, ωστόσο, κατέληγαν στους πάγκους των ιχθυοπωλείων.
Γεγονός είναι ότι το κρέας των φαλαινών μετά τον πόλεμο αποτέλεσε σωτήρια πηγή πρωτεϊνών. Σήμερα, ωστόσο, οι περισσότεροι Ιάπωνες δηλώνουν ότι δεν τρώνε το εν λόγω κρέας ή ότι το επιλέγουν πολύ σπάνια.
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr