Θύματα του ναζισμού που έγιναν Βρετανοί ζητούν πίσω την γερμανική υπηκοότητα λόγω Brexit

Εκατοντάδες θύματα του ναζισμού, που το χιτλερικό καθεστώς τους είχε στερήσει τη γερμανική υπηκοότητα και είχαν γίνει Βρετανοί, ή απόγονοί τους ζήτησαν να αποκτήσουν γερμανικό διαβατήριο μετά το δημοψήφισμα για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, σύμφωνα με δεδομένα που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, προκαλώντας όπως ήταν λογικό αίσθηση παγκοσμίως. Το άρθρο 116-2 του […]

NEWSROOM
Θύματα του ναζισμού που έγιναν Βρετανοί ζητούν πίσω την γερμανική υπηκοότητα λόγω Brexit

Εκατοντάδες θύματα του ναζισμού, που το χιτλερικό καθεστώς τους είχε στερήσει τη γερμανική υπηκοότητα και είχαν γίνει Βρετανοί, ή απόγονοί τους ζήτησαν να αποκτήσουν γερμανικό διαβατήριο μετά το δημοψήφισμα για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, σύμφωνα με δεδομένα που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, προκαλώντας όπως ήταν λογικό αίσθηση παγκοσμίως.

Το άρθρο 116-2 του γερμανικού Συντάγματος ορίζει πως τα πρόσωπα και οι απόγονοί τους που στερήθηκαν τη γερμανική υπηκοότητα «για πολιτικούς, φυλετικούς ή θρησκευτικούς λόγους» από τις 30 Ιανουαρίου 1933, ημερομηνία της ανόδου των Εθνικοσοσιαλιστών του Αδόλφου Χίτλερ στην εξουσία, μέχρι τη συνθηκολόγηση της 8ης Μαΐου 1945 μπορούν έπειτα από αίτημά τους να ανακτήσουν τη γερμανική εθνικότητα.

Σαράντα τρία αιτήματα αυτού του τύπου είχαν διατυπωθεί το 2015 και στη συνέχεια 684 το 2016, εκ των οποίων τα 657 μετά τη νίκη των υποστηρικτών του Brexit στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου 2016.

Την επόμενη χρονιά, ο αριθμός αυτός αυξήθηκε σε 1.667, σύμφωνα με τα δεδομένα που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Εσωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας, το οποίο ερωτήθηκε σχετικά με το ζήτημα από την κοινοβουλευτική ομάδα του FDP (φιλελεύθεροι).

Συνολικά, -σύμφωνα με την εφημερίδα “δημοκρατία”- με τα δεδομένα που δημοσιεύθηκαν τον Μάιο, το 2015, 622 Βρετανοί έλαβαν τη γερμανική εθνικότητα, το 2016 ήταν 2.865 και 7.493 το 2017. Παρόμοια αύξηση των αιτημάτων Βρετανών που επιθυμούν να αποκτήσουν διαβατήριο της ΕΕ ενόψει του Brexit έχει καταγραφεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Στη Γαλλία, ο αριθμός των αιτήσεων οκταπλασιάστηκε, φτάνοντας μάλιστα από τις αρχικά 386 στις 3.173.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr