«Λουκέτο» στα μισά δικαστήρια της Αγγλίας και της Ουαλίας! Αναδιάρθρωση και στην Ελλάδα;

Δικαιοσύνη εξ’ αποστάσεως φαίνεται ότι εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια σε Αγγλία και Ουαλία όπου ήδη έχουν κλείσει περισσότερα από τα μισά δικαστήρια από το 2010, με αποτέλεσμα, κατηγορούμενοι, μάρτυρες , δικηγόροι αλλά και αστυνομία να διανύουν δεκάδες χιλιόμετρα για να φτάσουν σε όσα λειτουργούν ακόμη. Τα δικαστήρια που έκλεισαν, πωλήθηκαν! Μέχρι στιγμής έχουν κατεβάσει «ρολά» […]

NEWSROOM

Δικαιοσύνη εξ’ αποστάσεως φαίνεται ότι εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια σε Αγγλία και Ουαλία όπου ήδη έχουν κλείσει περισσότερα από τα μισά δικαστήρια από το 2010, με αποτέλεσμα, κατηγορούμενοι, μάρτυρες , δικηγόροι αλλά και αστυνομία να διανύουν δεκάδες χιλιόμετρα για να φτάσουν σε όσα λειτουργούν ακόμη.

Τα δικαστήρια που έκλεισαν, πωλήθηκαν!

Μέχρι στιγμής έχουν κατεβάσει «ρολά»  162 από τα συνολικά 323 δικαστήρια τα οποία, σύμφωνα με το www.theguardian.com  έχουν ήδη πωληθεί! Μέσα στο χρόνο αναμένεται να βάλουν «λουκέτο» άλλα έξι δικαστήρια.

Μελετάται η μεταφορά των διαδίκων με ταξί που θα πληρώνει το κράτος

Το νέο μοντέλο απονομής της Δικαιοσύνης απαιτεί από τους διαδίκους να ξεκινούν από το σπίτι τους γύρω στις 7.30 το πρωί για να φθάσουν στο δικαστήριο στις 9.30 π.μ., ύστερα δηλ. από δύο ολόκληρες ώρες. Αρκετοί μάλιστα δεν εμφανίζονται ποτέ στα πιο απομονωμένα δικαστήρια.  Το γεγονός αυτό έχει οδηγήσει την αρμόδια Υπηρεσία Δικαστηρίων (HMCTS)  να εξετάζει τρόπους για τη μεταφορά των κατηγορουμένων και των μαρτύρων, από τα πιο απομακρυσμένα μέρη με ταξί που θα πληρώνονται από το κράτος.

Τα μεγαλύτερα κενά παρατηρούνται στα δικαστήρια της Ουαλίας, Ανατολικής και Βόρειας Αγγλίας  ενώ η  επίσημη αιτία που προβλήθηκε για το  κλείσιμό τους  η …μείωση της εγκληματικότητας!

Σκέψεις και για  την Ελλάδα

Η χωροταξία της Δικαιοσύνης πάντως κρίνει σε μεγάλο βαθμό την αποτελεσματικότητά της και επηρεάζεται από  πολλούς παράγοντες.  Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο www.dianeosis.org, το θέμα της χωροταξικής αναδιάρθωσης των δικαστηρίων έχει τεθεί και στη χώρα μας.

Σε έκθεση της αρμόδιας επιτροπής του Υπουργείου Δικαιοσύνης, στις 15.11.2015 όπου παρουσιάζονται συγκεκριμένες προτάσεις για την αποτελεματικότερη απονομή της Δικαιοσύνης, επισημαίνεται παράλληλα και η ανάγκη για «Χωροταξική αναδιάρθρωση και ανασχεδιασμό των περιφερειακών δικαστηρίων, ώστε να υπάρξει ορθολογική κατανομή δικαστών και δικαστηρίων της χώρας, ανάλογα με τον αριθμό των υποθέσεων και τον πληθυσμό κάθε συγκεκριμένης περιοχής».

Αντίκτυπος στην κοινωνική ωφέλεια

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του ΣτΕ  Μιχάλη Πικραμένο «είναι φανερό, επομένως, ότι η σύσταση των δικαστηρίων και η τοποθέτησή τους στον εθνικό χώρο συνδέεται με πολλές παραμέτρους, έχει αντίκτυπο στις δημόσιες δαπάνες και την κοινωνική ωφέλεια, αλλά ταυτόχρονα επηρεάζει και την εσωτερική λειτουργία του δικαστικού συστήματος, ιδίως στους τομείς της εξειδίκευσης και της αποδοτικότητας των δικαστών, της αξιολόγησης και επιθεώρησης του έργου του δικαστηρίου καθώς και των δικαστών σε ατομική βάση».

Τι ορίζει τη δικαστική γεωγραφία

Για το λόγο αυτό, όπως διευκρινίζει ο αντιπρόεδρος του ΣτΕ,  «η  δικαστική γεωγραφία αποτελεί ένα ζήτημα ισορροπίας ανάμεσα σε διαφορετικούς παράγοντες, όπως:

  •  α) Η πρόσβαση στη δικαιοσύνη, υπό την έννοια της εγγύτητας των πολιτών στα δικαστήρια,
  •  β) το ελάχιστο μέγεθος δικαστηρίου ώστε να εξασφαλίζεται η ύπαρξη διαφόρων αρμοδιοτήτων και λειτουργιών,
  •  γ) η μείωση του κόστους δεδομένου ότι οι πηγές των δημοσίων εσόδων είναι περιορισμένες και δεν πρέπει να σπαταλώνται, και
  •  δ) η μεγιστοποίηση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών».

Θέμα πολιτικής και ευρύτερου σχεδιασμού για τη Δικαιοσύνη

Και ο κ. Πικραμένος προσθέτει:

«Οι ραγδαίες εξελίξεις στις μεταφορές και στις τηλεπικοινωνίες έχουν οδηγήσει σε μια άλλη προσέγγιση των δικαστηρίων, σύμφωνα με την οποία κάθε δικαστήριο δεν είναι μια απομονωμένη και ανεξάρτητη μονάδα αλλά τμήμα ενός δικτύου, του οποίου τα τμήματα διασυνδέονται, με σκοπό τη βέλτιστη παροχή υπηρεσιών στους πολίτες. Περαιτέρω δε στόχος της διαχείρισης της τοποθεσίας των δικαστηρίων είναι να επιτευχθεί συντονισμός μεταξύ δικαστηρίων, άλλων δημοσίων υπηρεσιών, ιδιωτικών επιχειρήσεων και πολιτών. Ο επανασχεδιασμός της χωροταξίας στα δικαστήρια αποτελεί αντικείμενο δημόσιας πολιτικής, η οποία πρέπει να διαμορφωθεί στο πλαίσιο χάραξης ευρύτερης πολιτικής για τη δικαιοσύνη που περιλαμβάνει δέσμη τομεακών δημόσιων πολιτικών, οι οποίες στοχεύουν στη συνολική αναδιάρθρωσή της».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr