Νέο «χαστούκι» από τη Βρετανική Δικαιοσύνη: Αρνείται να εκδώσει καταδικασμένο για ναρκωτικά

Μεγάλες διαστάσεις πλέον προσλαμβάνει η άρνηση των Βρετανικών Δικαστηρίων να εκδίδουν κατηγορουμένους στην Ελλάδα, για έκτιση της ποινής τους. Μετά την υπόθεση της 54χρονης Αγγλίδας που κατηγορήθηκε για “παράνομη υιοθεσία”, το Βρετανικό Δικαστήριο (Westminster Magistrates’ Court) απάλλαξε από την υποχρέωση έκδοσης 40χρονο Βρετανό, όπως ζητούσε η Εισαγγελία Εφετών Δωδεκανήσου. Το Βρετανικό δικαστήριο ουσιαστικά παγιώνει μια […]

NEWSROOM
Νέο «χαστούκι» από τη Βρετανική Δικαιοσύνη: Αρνείται να εκδώσει καταδικασμένο για ναρκωτικά

Μεγάλες διαστάσεις πλέον προσλαμβάνει η άρνηση των Βρετανικών Δικαστηρίων να εκδίδουν κατηγορουμένους στην Ελλάδα, για έκτιση της ποινής τους. Μετά την υπόθεση της 54χρονης Αγγλίδας που κατηγορήθηκε για “παράνομη υιοθεσία”, το Βρετανικό Δικαστήριο (Westminster Magistrates’ Court) απάλλαξε από την υποχρέωση έκδοσης 40χρονο Βρετανό, όπως ζητούσε η Εισαγγελία Εφετών Δωδεκανήσου.

Το Βρετανικό δικαστήριο ουσιαστικά παγιώνει μια αντίληψη περί «προβληματικών δικαστικών αποφάσεων στην Ελλάδα», οι οποίες «πασποαλίζονται» και από υπαινιγμούς ή ευθείες αναφορές για άθλιες συνθήκες κράτησης στις ελληνικές φυλακές.

Η ιστορία

Στις 9/5/2003 (16 χρόνια πριν), σε βάρος του 40χρονου Άγγλου  ασκήθηκε ποινική δίωξη για εισαγωγή στην επικράτεια και κατοχή ναρκωτικών ουσιών (23,5 γρ. κοκαΐνη, 18,8 γρ. κάνναβη), που βρέθηκαν επάνω του στο αεροδρόμιο της Ρόδου.  Κατά τη διάρκεια της κύριας ανάκρισης, ο τότε 24χρονος Βρετανός, που είχε έρθει στη χώρα μας για διακοπές, αρνήθηκε τις σε βάρος του αποδιδόμενες κατηγορίες, προβάλλοντας κυρίως τον ισχυρισμό ότι η άνω ποσότητα προοριζόταν για δική του αποκλειστικά χρήση κατά τη διάρκεια των διακοπών του.

Μετά την απολογία του ο κατηγορούμενος αφέθηκε ελεύθερος, με τη σύμφωνη γνώμη του Εισαγγελέα.

10 χρόνια μετά

Την 15/1/2013 (10 χρόνια μετά), η υπόθεση του  Βρετανού  τουρίστα δικάστηκε από το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Δωδεκανήσου. Η δίκη έγινε ερήμην, καθώς δεν κλήθηκε από το Δικαστήριο, στη γνωστή του διεύθυνση στο Λονδίνο, για να παραστεί σε αυτήν.

Το Δικαστήριο, δια της υπ’ αριθ’ 30/2013 Απόφασης του,  τον κήρυξε ένοχο και του επέβαλλε ποινή κάθειρξης 6 ετών, χωρίς ανασταλτικό αποτέλεσμα. Εκδόθηκε στη συνέχεια Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης, για την έκδοσή του στην Ελλάδα.

Στο Βρετανικό Δικαστήριο, η Ελληνική Εισαγγελία Εφετών προσπάθησε να καθησυχάσει τις ανησυχίες, υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι “μετά την έκδοσή του, (σσ ο 40χρονος Βρετανός) θα μπορεί να επικαλεστεί τις αποδείξεις που επιθυμεί και μπορεί να του  παρασχεθεί δικηγόρος, για να έχει μια δίκαιη δίκη”.

Στο σημείο αυτό, ο Βρετανός Δικαστής δεν φάνηκε να πείθεται από την επιχειρηματολογία.

Τηκεδιάσκεψη

Βασίστηκε στους ισχυρισμούς του Έλληνα Δικηγόρου του 40χρονου Βρετανού, Αλέξη Αναγνωστάκη, που σημειωτέον παραστάθηκε στο δικαστήριο μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ο δικηγόρος, 

Αλέξης Αναγνωστάκης

Συγκεκριμένα συμφώνησε πως η ερήμην καταδίκη, χωρίς προηγούμενη κλήτευση, αποτρέπει την εκ νέου επανεξέταση της ουσίας της υπόθεσης, όπως απαιτείται σε περίπτωση έκδοσης. Οδηγείται με αυτό τον τρόπο ανεπίτρεπτα σε έκτιση βαριάς ποινής, επί δίκης που δεν είχε αντικειμενικά  τη δυνατότητα να λάβει μέρος.

Ο Βρετανός Δικαστής διαπίστωσε επίσης απαράδεκτες συνθήκες κράτησης στις Φυλακές της Κω, όπου θα οδηγούνταν μετά ο 40χρονος Βρετανός. Όμως λόγω της προηγούμενης παραβίασης, παρείλκε η εξέταση του ισχυρισμού για τις συνθήκες κράτησης των ελληνικών φυλακών.

Είναι χαρακτηριστικό πως η Ελληνικές Αρχές απέφυγαν να παράσχουν στο Δικαστήριο τις δέουσες διπλωματικές εγγυήσεις περί επιτρεπτών συνθηκών κράτησης στις Ελληνικές Φυλακές. Ύστερα από την Απόφαση, ο 40χρονος Βρετανός αφέθηκε ελεύθερος.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr