Τζούλιαν Ασάνζ: Αρνούμαι να συναινέσω ώστε να εκδοθώ στις ΗΠΑ!

Ο ιδρυτής των Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ δήλωσε χθες σε δικαστήριο στο Λονδίνο ότι η δημοσιογραφική του δουλειά προστάτευσε «πολλούς ανθρώπους» και αρνήθηκε να συναινέσει στην έκδοσή του στις Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου να δικαστεί για μία από τις μεγαλύτερες υποθέσεις διαρροής απόρρητων πληροφοριών στην ιστορία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ζητήσει την έκδοση του Ασάνζ, τον οποίο […]

NEWSROOM
Τζούλιαν Ασάνζ: Αρνούμαι να συναινέσω ώστε να εκδοθώ στις ΗΠΑ!

Ο ιδρυτής των Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ δήλωσε χθες σε δικαστήριο στο Λονδίνο ότι η δημοσιογραφική του δουλειά προστάτευσε «πολλούς ανθρώπους» και αρνήθηκε να συναινέσει στην έκδοσή του στις Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου να δικαστεί για μία από τις μεγαλύτερες υποθέσεις διαρροής απόρρητων πληροφοριών στην ιστορία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ζητήσει την έκδοση του Ασάνζ, τον οποίο έβγαλε η βρετανική αστυνομία από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο στις 11 Απριλίου, και έχουν απαγγείλει σε βάρος του κατηγορίες για συνωμοσία με σκοπό την παρέμβαση σε ηλεκτρονικό υπολογιστή κινδυνεύοντας να καταδικαστεί σε φυλάκιση που μπορεί να φθάσει έως τα πέντε έτη.

Δεν επιθυμώ να παραδοθώ για την έκδοσή μου

Απαντώντας σε ερώτηση σε προκαταρκτική ακρόαση στο δικαστήριο του Γουέστμινστερ αν συμφωνεί να εκδοθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Ασάνζ, οποίος εμφανίστηκε μέσω βιντεοσύνδεσης από βρετανική φυλακή, είπε: «Δεν επιθυμώ να παραδοθώ για την έκδοσή μου λόγω της δημοσιογραφικής δουλειάς που έκανα, η οποία κέρδισε πολλά βραβεία και προστάτευσε πολλούς ανθρώπους».

Ο Ασάνζ «κατέλαβε» τα πρωτοσέλιδα σε όλο τον κόσμο στις αρχές του 2010 όταν τα Wikileaks δημοσίευσαν ένα απόρρητο στρατιωτικό βίντεο των ΗΠΑ που δείχνει μια επίθεση που έγινε το 2007 από ελικόπτερα Απάτσι στη Βαγδάτη και είχε αποτέλεσμα τον θάνατο περίπου 12 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων και δύο μελών του ειδησεογραφικού προσωπικού του Reuters.

Για ορισμένους, ο Ασάνζ είναι ήρωας επειδή εξέθεσε αυτό που οι υποστηρικτές του λένε ότι αποτελεί κατάχρηση εξουσίας από τα σύγχρονα κράτη και επειδή είναι υπέρμαχος της ελευθερίας του λόγου.

Για άλλους, είναι ένας επικίνδυνος επαναστάτης που υπονόμευσε την ασφάλεια των ΗΠΑ.

Την Τετάρτη, ο Ασάνζ καταδικάστηκε σε φυλάκιση 50 εβδομάδων από βρετανικό δικαστήριο επειδή παραβίασε τους όρους της προσωρινής αποφυλάκισής του όταν κατέφυγε στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου παρέμεινε για επτά χρόνια μέχρι που η αστυνομία τον έβγαλε από εκεί τον περασμένο μήνα.

Φοβόταν ότι θα τον έστελναν στις Ηνωμένες Πολιτείες

Ο Ασάνζ αναζήτησε καταφύγιο στην πρεσβεία τον Ιούνιο του 2012 προκειμένου να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία όπου αντιμετώπιζε κατηγορία για βιασμό, την οποία αρνείται, λέγοντας πως φοβόταν ότι θα τον έστελναν στις Ηνωμένες Πολιτείες για να δικαστεί για τη δημοσιοποίηση από τα Wikileaks απόρρητων διπλωματικών τηλεγραφημάτων των ΗΠΑ.

Ώρες μετά τη σύλληψή του τον περασμένο μήνα, εισαγγελείς των ΗΠΑ είπαν πως απήγγειλαν σε βάρος του Ασάνζ κατηγορίες για συνωμοσία στην προσπάθεια απόκτησης πρόσβασης σε απόρρητο υπολογιστή της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

«Η κατηγορία συνδέεται με μία από τις μεγαλύτερες υποθέσεις διαρροής απόρρητων πληροφοριών στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε ο Μπεν Μπράντον, ο δικηγόρος που εκπροσωπεί τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Μπράντον είπε πως στις αρχές του 2010, η πρώην αναλύτρια των στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ Τσέλσι Μάνινγκ είχε μεταφορτώσει 90.000 αναφορές δραστηριοτήτων που συνδέονταν με τον πόλεμο στη Αφγανιστάν, 400.000 με τη σύγκρουση στο Ιράκ, 800 με ενημερώσεις αξιολόγησης για τους κρατούμενους στη βάση του Κόλπου του Γκουαντάναμο και 250.000 διπλωματικά τηλεγραφήματα των ΗΠΑ.

Η τεράστια πλειονότητα αυτών δημοσιοποιήθηκαν αργότερα στα Wikileaks.

Υπήρξαν επίσης διαδικτυακές συνομιλίες που έδειχναν συζητήσεις σε πραγματικό χρόνο ανάμεσα στη Μάνινγκ και στον Ασάνζ για το σπάσιμο ενός κωδικού προκειμένου να αποκτηθεί πρόσβαση σε απόρρητα έγγραφα των ΗΠΑ και για τη δημοσιοποίηση των πληροφοριών, είπε ο Μπράντον.

Η υπόθεση διακόπηκε έως τις 30 Μαΐου. Η πλήρης διαδικασία έκδοσης θα διαρκέσει μερικούς μήνες, είπε στο δικαστήριο ο δικαστής Μάικλ Σνόου.

Η αστυνομία εισήλθε στην πρεσβεία για να συλλάβει τον Ασάνζ όταν ο Ισημερινός ήρε την ασυλία του.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr