Παρασκευόπουλος: «Το τίποτα δεν άλλαξε» είναι ψέμα

Δομικές αλλαγές σε όλους τους τομείς, την οικονομία, την καταπολέμηση της διαφθοράς, τη δικαιοσύνη εντοπίζει ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Νικ. Παρασκευόπουλος, στην ομιλία του στη Βουλή για τη χορήγηση ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Ολόκληρη η ομιλία του κ. Παρασκευόπουλου έχει ως εξής: «Άκουσα προηγουμένως την κυρία Μπακογιάννη που έλεγε ότι η σημερινή είναι δύσκολη για […]

NEWSROOM
Παρασκευόπουλος: «Το τίποτα δεν άλλαξε» είναι ψέμα

Δομικές αλλαγές σε όλους τους τομείς, την οικονομία, την καταπολέμηση της διαφθοράς, τη δικαιοσύνη εντοπίζει ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Νικ. Παρασκευόπουλος, στην ομιλία του στη Βουλή για τη χορήγηση ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Ολόκληρη η ομιλία του κ. Παρασκευόπουλου έχει ως εξής:

«Άκουσα προηγουμένως την κυρία Μπακογιάννη που έλεγε ότι η σημερινή είναι δύσκολη για τη Βουλή και ήθελα να πω ότι από μια άποψη είναι εύκολη στιγμή. Είναι εύκολη, διότι η Βουλή καλείται να δώσει την εμπιστοσύνη της σε μια Κυβέρνηση κατά τη διάρκεια του τέταρτου χρόνου της θητείας της. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να δώσει την εμπιστοσύνη της γνωρίζοντας πεπραγμένα, με μια ασφαλή γνώση για την ποιότητα του έργου αυτής της Κυβέρνησης. Δεν είναι στην αρχή μιας τετραετίας, οπότε το ζήτημα της εμπιστοσύνης θα έμπαινε ως απάντηση σε ένα ερώτημα που θα αφορά υποσχέσεις.

Έτσι, λοιπόν, μπορούμε να προχωρήσουμε σήμερα αξιόπιστα στην εμπιστοσύνη προς τη συγκεκριμένη Κυβέρνηση. Αυτό το οποίο είναι όντως δύσκολο είναι τεχνικό και αφορά το να μπορέσουμε σε λίγα λεπτά όσοι μιλούμε, ιδιαίτερα οι Βουλευτές που έχουμε λίγο χρόνο, να συνοψίσουμε αυτό το έργο το οποίο έχει παρασχεθεί. Προσπαθώντας, λοιπόν, να το κάνω αυτό, θα ήθελα να πω πως έχω τη γνώμη ότι αυτή η Κυβέρνηση προσέφερε ένα πολύ σημαντικό έργο σε τέσσερις τομείς -τους οποίους θα εξηγήσω με δύο λόγια- και αντιμετώπισε ψέματα στους τρεις από τους τέσσερις τομείς.

Το πρώτο σημαντικό έργο το οποίο προσέφερε είναι η έξοδος από τα μνημόνια. Αυτή η έξοδος όχι μόνο έγινε φανερή θεσμικά -αφού δεν υπογράφηκε πια μια συμφωνία με ανάλογα χαρακτηριστικά με τις προηγούμενες- αλλά και κοινωνικά, με απολύτως χειροπιαστά έργα. Θυμίζω ότι όλοι οι δείκτες άλλαξαν πορεία. Εκεί που είχαμε διαρκώς αύξηση της ανεργίας, περάσαμε πια στην αύξηση της απασχόλησης. Περάσαμε στην εξυγίανση του ασφαλιστικού συστήματος, το οποίο λίγο χρόνια πριν πιστεύαμε ότι είναι αθεράπευτο και οδηγούνταν προς την καταστροφή. Έχουμε πλέον χορήγηση αναδρομικών αποδοχών από τα ειδικά μισθολόγια. Έχουμε την ανάπτυξη ενός συστήματος αλληλεγγύης με πολύ χειροπιαστές και πολύτιμες παροχές και την αποφυγή του μέτρου της περικοπής των κύριων συντάξεων. Αυτό το έργο, το πολύ σημαντικό, αντιμετωπίστηκε από την άλλη πλευρά με ένα πολύ καθαρό ψέμα: «Τίποτα δεν άλλαξε».

Η ίδια ακριβώς εικόνα υπάρχει και σε έναν δεύτερο σημαντικό τομέα που είναι η Συμφωνία των Πρεσπών. Τι έγινε με τη Συμφωνία των Πρεσπών; Μια χώρα την οποία εκατόν σαράντα χώρες του κόσμου και το 95% του παγκόσμιου πληθυσμού την ονόμαζε «Μακεδονία» και που αν δεν γινόταν αυτή η Συνθήκη, θα συνέχιζαν να την ονομάζουν απλώς «Μακεδονία» ή «Δημοκρατία της Μακεδονίας», αυτήν τη στιγμή αλλάζει όνομα και γίνεται «Βόρεια Μακεδονία». Και βεβαίως, δεν αλλάζει μόνο όνομα, αλλά άλλαξε και σύμβολα. Έχουμε μια ριζική αλλαγή της αντιμετώπισης της χώρας μας από το διεθνές πλαίσιο μετά τη Συνθήκη αυτή. Η χώρα μας και μέσα στο διεθνές κλίμα αντιμετωπιζόταν σαν μια χώρα ανθρώπων οι οποίοι είναι αφερέγγυοι και τεμπέληδες. Σήμερα, με τον σεβασμό της διεθνούς της θέσης και των διεθνών συνθηκών, αντιμετωπίζεται σαν μια χώρα η οποία έχει και διακυβέρνηση, αλλά και μια κοινωνία που χαρακτηρίζεται από εργατικότητα και τιμιότητα. Και πώς ονομάζεται αυτή η ριζική στροφή; Ονομάζεται σαν μια καταστροφή, σαν αυτήν τη στιγμή για πρώτη φορά να υφίσταται η χώρα μας τις μεγάλες αλλαγές τις οποίες κάνει μια άλλη χώρα. Είναι παγκοσμίως πρωτοφανές φαινόμενο μια άλλη χώρα να υποχρεώνεται σε αλλαγή του συντάγματος της, σε αλλαγή του ονόματός της -το οποίο θα ήθελε-, σε αλλαγή των συμβόλων υπό την πίεση ενός γείτονα και αυτό να εμφανίζεται ως ήττα. Αυτό είναι το δεύτερο μεγάλο ψέμα απέναντι σε ένα δεύτερο μεγάλο έργο.

Το τρίτο σημαντικό έργο είναι βεβαίως η καταπολέμηση της διαφθοράς. Είχαμε να κάνουμε με ένα φαινόμενο οικονομικής διαφθοράς το οποίο εξελισσόταν επί έτη με έναν τρόπο πάρα πολύ βαρύ και πάρα πολύ επιζήμιο για τη χώρα. Γνωρίζουμε πλέον τις εκφάνσεις αυτού του σκανδάλου, τα θαλασσοδάνεια, τα σκάνδαλα για τα εξοπλιστικά, τα σκάνδαλα του ΚΕΕΛΠΝΟ και της NOVARTIS. Βεβαίως, υπάρχει το τεκμήριο της αθωότητας και δεν αναφέρομαι σε ευθύνες συγκεκριμένων προσώπων, αλλά το σκάνδαλο είναι δεδομένο με βάση αντικειμενικά μεγέθη. Με τις μετρήσεις των στατιστικών υπηρεσιών και με την παρακολούθηση όλων των δεικτών οι οποίοι εξελίσσονται, τα σκάνδαλα είναι πανθομολογούμενα. Τι λέγεται απέναντι σε αυτό; «Σκευωρία».

Ξέρετε, νομίζω ότι μπορούμε να θυμηθούμε μια σκηνή η οποία πλέον αποτελεί ένα μέρος της λαϊκής σοφίας. Πριν από χρόνια -θα το ξέρετε- είχε προβληθεί ευρύτατα μια ταινία, μια ιταλική κωμωδία, με τον Φράνκο Φράνκι και τον Τσίτσο Ινγκράσια.

Σε μια σκηνή του έργου έχουν κοιμηθεί μεθυσμένοι σε μια βάρκα, λύνεται τη νύχτα το σκοινί, ξυπνάνε το πρωί από την μέθη και τη βάρκα την έχουν πάρει τα κύματα. Γυρίζει τότε ο ένας και λέει στον άλλον: «Να, Τσίτσο, το λιμάνι φεύγει». Αυτή είναι η κατάσταση με την κριτική απέναντι στην αλλαγή, στην πρόοδο την οποία έχουμε με τα μνημόνια, στην πρόοδο που έχουμε επιτέλους και στη συνεννόηση και στην ενδυνάμωση της χώρας με τη Συνθήκη των Πρεσπών και στον τομέα της διαφθοράς. Και το θέμα δεν είναι μόνο η διαφθορά, αλλά γενικώς η λειτουργία της δικαιοσύνης.

Έχουμε να κάνουμε με μια περίοδο όπου αυτή η Κυβέρνηση προσπάθησε όλα τα σκάνδαλα τα οποία έβρισκε μπροστά της να τα εμπιστευτεί στη δικαιοσύνη και να την αφήσει ελεύθερη να ασκήσει το έργο της. Αντί αυτού, τι ακούγεται; «Παρεμβαίνετε στη δικαιοσύνη». Και ποιοι το λένε αυτό; Αυτοί που πρωτεύοντα στελέχη τους κάνουν μηνύσεις σε εισαγγελείς ή σε δικαστικούς όταν βλέπουν ότι μια δικαστική υπόθεση έχει μια πορεία η οποία δεν τους ευνοεί ή τους ονομάζουν κατά βούληση «πολιτικά πρόσωπα». Ποιους; Αυτούς οι οποίοι είναι πανθομολογούμενα  δικαστές.

Απέναντι, λοιπόν, σε αυτήν την εικόνα των παρεμβάσεων στη δικαιοσύνη, τι λέγεται από την άλλη πλευρά; «Μην παρεμβαίνετε στη δικαιοσύνη». Εμείς δεν παρεμβαίνουμε καθόλου. Αυτή είναι η εικόνα: «Το λιμάνι φεύγει».

Και θα σας πω στο τέλος τα καλά: Το τέταρτο σημαντικό έργο το οποίο προσφέρει αυτή η Κυβέρνηση στη χώρα -και εδώ έχουμε μια καλή συνεργασία, δεν έχουμε ψέματα με την άλλη πλευρά- είναι η αναθεώρηση του Συντάγματος. Η αναθεώρηση του Συντάγματος προχωρεί, χωρίς δημαγωγίες, με πολλές διαφωνίες, αλλά με ουσιαστική συζήτηση. Είναι μια διαδικασία χωρίς φαντασμαγορικές αλλαγές, αλλά με αλλαγές που έχουν ως επίκεντρο τη λειτουργία της Δημοκρατίας οι οποίες είναι σημαντικές και ίσως η σημαία να είναι η αναθεώρηση του άρθρου 86 που αφορά την ποινική ευθύνη των Υπουργών.

Στο σημείο αυτό να πω ότι και αυτή, η ρύθμιση του άρθρου 86, αφορά τη Δημοκρατία, διότι αφορά την ποινική λογοδοσία των αρχόντων. Και στοιχείο του πυρήνα της Δημοκρατίας είναι να λογοδοτούν όσοι ασκούν εξουσία. Είναι πολύ σημαντικό, λοιπόν, αυτό το άρθρο που αλλάζει αυτήν τη στιγμή. Η συζήτηση ελπίζω ότι θα προχωρήσει και θα τελειώσει καρποφόρα. Παρά τις διαφωνίες, η συνεργασία είναι εξαιρετική.

Με την ευκαιρία, θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον κ. Τραγάκη, Αντιπρόεδρο της Επιτροπής, ο οποίος προσφέρει την εμπειρία του και τις γνώσεις του σε θέματα διαδικαστικά και βοηθά σημαντικά στην εξέλιξη της διαδικασίας.

Μια και λέω έναν καλό λόγο για αντίπαλο, θα ήθελα να ευχηθώ γρήγορη ανάρρωση στον Γιάννη Δελή, συντοπίτη και συνάδελφο, εδώ στη Βουλή. Του εύχομαι να συνεχίσει να ασκεί το έργο του, με την ίδια ευπρέπεια και την ίδια δύναμη, όπως το κάνει μέχρι τώρα.

Βέβαια, λυπάμαι και εγώ και όλοι για το γεγονός σε σχέση με όσα είπα προηγουμένως, ότι αυτήν τη στιγμή στη Θεσσαλονίκη, στη Βόρεια Ελλάδα, στη Μακεδονία, έχει εμφανιστεί ένα κλίμα σκοταδισμού και εκφοβισμού πολιτικών με αφίσες, με απειλές κ.λπ.

Εγώ αυτό το οποίο έχω να πω είναι ότι η Θεσσαλονίκη, η Βόρεια Ελλάδα είναι τόσο πολιτισμένη όσο όλη η Ελλάδα. Αυτά είναι εξαιρέσεις, είναι παρενθέσεις οι οποίες δεν θα μπορέσουν να σταθούν. Έχει -περίπου- προκύψει ότι πρόκειται για λίγα άτομα τα οποία κινούνται οργανωμένα και δεν μπορούν να χρωματίσουν τον πολιτισμό της Βόρειας Ελλάδας.

Με βάση αυτά, είμαι βέβαιος ότι και η σημερινή Βουλή, αλλά και η ελληνική κοινωνία δίνει την εμπιστοσύνη της στη σημερινή Κυβέρνηση».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr