Πότε είναι η Ελληνική Black Friday

Τα τελευταία χρόνια έχει καθιερωθεί μια νέα ημερομηνία. Πρόκειται για την ημερομηνία που πέφτει η Black Friday και για την Ελλάδα είναι η τελευταία Παρασκευή του Νοέμβρη(φέτος είναι στις 23 Νοεμβρίου 2018 που ορίζει ταυτόχρονα την έναρξη της εορταστικής περιόδου για τα καταστήματα. Τι συμβαίνει εκείνη την ημέρα; Τα καταστήματα και δη αυτά που πωλούν […]

NEWSROOM
Πότε είναι η Ελληνική Black Friday

Τα τελευταία χρόνια έχει καθιερωθεί μια νέα ημερομηνία. Πρόκειται για την ημερομηνία που πέφτει η Black Friday και για την Ελλάδα είναι η τελευταία Παρασκευή του Νοέμβρη(φέτος είναι στις 23 Νοεμβρίου 2018 που ορίζει ταυτόχρονα την έναρξη της εορταστικής περιόδου για τα καταστήματα.

Τι συμβαίνει εκείνη την ημέρα;

Τα καταστήματα και δη αυτά που πωλούν ηλεκτρονικά είδη, βγάζουν σε προσφορά πολλά προϊόντα. Στην Ελλάδα, στο θεσμό της Black Friday δεν συμμετέχουν μόνο τα καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών, αλλά σχεδόν το σύνολο των καταστημάτων. Την περασμένη χρονιά είχε παρατηρηθεί το φαινόμενο να κατεβάζουν τις τιμές στα προϊόντα τους ελέω Black Friday ακόμη και οι.. φούρνοι, με τα μελομακάρονα σε προσφορά να αποτελούν ελληνική πατέντα της εφαρμογής του θεσμού.

Επίσης, στην Ελλάδα, παρότι η Βlack Friday αφορά μία και μόνο ημέρα, συνήθως ο θεσμός απλώνεται σε τρεις-τέσσερις ημέρες μπρος πίσω από την εν λόγω Παρασκευή.

Πρόκειται για μια ξενόφερτη συνήθεια, θεσμό και συγκεκριμένα για μια αμερικανόφερτη συνήθεια.

Στην Αμερική, η Black Friday πέφτει την πρώτη Παρασκευή μετά την Ημέρα των Ευχαριστιών που είναι και η τελευταία του Νοεμβρίου και ορίζει την επίσημη έναρξη της εορταστικής περιόδου.

Πώς ξεκίνησε ο θεσμός;

Ο θεσμός ξεκίνησε στην Αμερική στις αρχές της δεκαετίας του ’60 επίσημα, αν και υπάρχει ήδη από το 1932, την εποχή του μεγάλου Κραχ, όπου οι καταστηματάρχες δεν είχαν άλλη λύση πέρα από το κάνουν εξευτελιστικές προσφορές , για να μπορέσουν να βγάλουν ένα μεροκάματο.

Γιατί όμως μια μέρα χαράς για τον καταναλωτή λέγεται μαύρη; Οι εκδοχές που υπάρχουν είναι οι εξής:

  • Τη δεκαετία του ‘60 τα λογιστικά φύλλα και οι αποδείξεις ήταν χειρόγραφα, οπότε τα καταστήματα είχαν δύο χρώματα μελανιού για να καταγράφουν τα στοιχεία. Με κόκκινο γράφονταν οι ημέρες με αρνητικό ισολογισμό πωλήσεων και με μαύρο οι ημέρες με θετικό απολογισμό.
  • Άλλοι απλά θεωρούν ότι είναι καταστροφική μέρα για τα καταστήματα γι’ αυτό ονομάστηκε μαύρη, επειδή οι τόσο μεγάλες εκπτώσεις κάνουν ουσιαστικά ζημιά στους ιδιοκτήτες στο τελικό απολογισμό.
  • Μια τρίτη εκδοχή θέλει την ονομασία αυτή να τη δίνουν οι τροχονόμοι στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ , επειδή όταν πρωτοκαθιερώθηκε ο θεσμός δημιουργήθηκε μεγάλος συνωστισμός στους δρόμους, που η μέρα τους έγινε κόλαση.

Μάλιστα, αν και δεν αποτελεί επίσημη αργία η συγκεκριμένη μέρα , σε ορισμένες πολιτείες, όπως στην Καλιφόρνια , δίνονται άδειες στους εργαζομένους για να πάνε να ψωνίσουν. Πραγματικά, είναι εντυπωσιακές οι εικόνες από καταστήματα του εξωτερικού αυτές τις μέρες, όπου πραγματικά γίνεται σκοτωμός για ένα μπλουζάκι. Μέχρι και βιαιοπραγίες έχουν σημειωθεί κατά καιρούς από τους έξαλλους καταναλωτές που διεκδικούν για τον εαυτό τους την μεγαλύτερη προσφορά. Ενώ δεν λείπουν και οι αναφορές για κάποια περιστατικά που είχαν τραγική έκβαση, με τραυματίες, ακόμα και νεκρούς.

Στις χώρες του εξωτερικού συνήθως τα μαγαζιά ανοίγουν στις έξι το πρωί και μένουν ανοιχτά ως αργά τη νύχτα, αλλά αυτό δεν θα συμβεί στη χώρα μας.

Ο θεσμός τα τελευταία χρόνια έχει εξαπλωθεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες όπως Γερμανία, Γαλλία, Δανία, Ιταλία, Ισπανία, Αυστρία, Φινλανδία, Πολωνία. Στην Ελλάδα έχει έρθει τα τελευταία έξι χρόνια.

Πηγή: fimotro.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr