Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Έρευνα: Το εισόδημα δημιουργεί ανισότητες στις χώρες της Ευρώπης

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Έρευνα: Το εισόδημα δημιουργεί ανισότητες στις χώρες της Ευρώπης

Οι ανισότητες ανάμεσα στους Ευρωπαίους πολίτες οφείλονται ως επί το πλείστον στις αποκλίσεις του εισοδήματος στο εσωτερικό κάθε χώρας παρά στις διαφορές μεταξύ των κρατών της γηραιάς ηπείρου, δείχνει μελέτη, τα πορίσματα της οποίας δόθηκαν στη δημοσιότητα από το World Inequality Lab (WIL).

Η αύξηση των αποκλίσεων είναι ιδιαίτερα αισθητή στην ανατολική Ευρώπη, όπου τα εισοδήματα εξακολουθούν να είναι σαφώς χαμηλότερα.

Η περιοχή αυτή, στην οποία υπήρχε η μεγαλύτερη ισότητα την περίοδο των κομμουνιστικών καθεστώτων, “έχει φτάσει σήμερα τα επίπεδα ανισοτήτων της δυτικής και της νότιας Ευρώπης”, σύμφωνα με την έρευνα αυτή που έγινε σε 38 χώρες και στηρίχθηκε σε φορολογικά δεδομένα και έρευνες οι οποίες δημοσιεύονται και υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση σε αυτές στο WID.world.

Οι συνέπειες της κρίσης του 2007-2008 ήταν διαφορετικές σε κάθε περιοχή: στην Ιταλία, την Ελλάδα και ορισμένες χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας “η αύξηση των εισοδημάτων των πιο πλούσιων συνοδεύτηκε από μια μείωση του μέσου εισοδήματος” του φτωχότερου μισού του πληθυσμού, διαπιστώνει η έρευνα.

Γενικότερα υπάρχει μια “μερική ανάκαμψη στην ανατολή, μια οπισθοχώρηση στον νότο, με ως εκ τούτου μέτρια αποτελέσματα στη σύγκλιση εδώ και 20 χρόνια”, συνόψισε ο Λούκας Τσάνσελ, ένας από τους τρεις συντελεστές της έρευνας μαζί με τους Τόμας Μπλάνσετ και Έιμορι Γκέτιν, κατά την παρουσίαση στους δημοσιογράφους αυτής της μελέτης, η οποία θα επιτρέψει να αποσαφηνιστεί ο δημόσιος πολιτικός διάλογος στην ΕΕ ενόψει των Ευρωεκλογών από τις 23 ως τις 26 Μαΐου.

Από αυτή τη μελέτη φαίνεται επίσης ότι η ανακατανομή εισοδήματος που γίνεται από τους φόρους και τα κοινωνικά επιδόματα βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο στην ανατολική Ευρώπη, όπου η διαφορά ανάμεσα στο 10% των πιο πλούσιων και το 50% των πιο φτωχών έχει περιοριστεί μόνον κατά 15%, έναντι 29% στην δυτική Ευρώπη και 23% στην νότια και τη βόρεια Ευρώπη.

Το WIL είχε δημοσιεύσει τον Σεπτέμβριο μελέτη που έδειχνε ότι το φορολογικό σύστημα και οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης επέτρεψαν να αποφευχθεί μια άνοδος των ανισοτήτων στη Γαλλία για 30 χρόνια.

Αντίθεση με τις ΗΠΑ

Στην Ευρώπη, το μέσο εισόδημα προ φόρων του 50% των πιο χαμηλών εισοδημάτων αυξήθηκε κατά 37% από το 1980, ενώ έμεινε σχεδόν στάσιμο στις ΗΠΑ καθώς σημείωσε άνοδο μόνον 3%.

Η αντίθεση είναι πιο εμφανής αν εξετάσει κανείς το 10% των πλέον χαμηλότερων εισοδημάτων. “Το 10% των πιο φτωχών στις ΗΠΑ είναι φτωχότερο από το 10% των πιο φτωχών στην Αλβανία, τη Βοσνία, τη Ρουμανία”, δεδομένου ότι το μέσο εισόδημα ανά ενήλικα στις ΗΠΑ είναι κατά 30% υψηλότερο από αυτό που διαπιστώνεται στην δυτική Ευρώπη, σημειώνει ο Λούκας Τσάνσελ.

Ξεκινώντας από τη διαπίστωση ότι οι εξελίξεις σε τεχνολογικό επίπεδο και όσον αφορά το διεθνές εμπόριο που έζησαν η Ευρώπη και οι ΗΠΑ ήταν παρόμοιες, οι συντελεστές της έρευνας συμπεραίνουν ότι “η αύξηση των ανισοτήτων δείχνει να είναι περισσότερο προϊόν πολιτικών επιλογών και θεσμικών ρυθμίσεων (υγεία, παιδεία, βάρος των συνδικάτων), παρά μηχανικό αποτέλεσμα της απελευθέρωσης της ροής εμπορευμάτων ή της αυτοματοποίησης και της ‘ψηφιοποίησης’ των παραγωγικών μηχανισμών”.

Επίσης, δείχνει ότι οι μεταβιβάσεις μεταξύ ευρωπαϊκών χωρών προς όφελος των λιγότερο αναπτυγμένων περιοχών της ανατολικής Ευρώπης αντισταθμίζονται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις καταβολές που γίνονται στους κατόχους κεφαλαίου.

“Οι μεταβιβάσεις αυτές στοιχίζουν 0,3 της μονάδας του ΑΕΠ στις χώρες της Δύσης, αλλά αυτές θα ανακτήσουν 2 με 3 μονάδες του ΑΕΠ λόγω των καθαρών εισοδημάτων αλλοδαπής” προέλευσης που θα αποδώσουν οι επενδύσεις τους, εξήγησε ο Τσάνσελ.

Ο οικονομολόγος εξέφρασε επίσης την λύπη του για το γεγονός ότι “σήμερα κάνουν αυτές τις μεταβιβάσεις χωρίς να σκέφτονται καθόλου το πώς αυτές ανακατανέμονται στο εσωτερικό της χώρας”.

Για να περιοριστεί στο μέλλον η αύξηση των ανισοτήτων, το World Inequality Lab συστήνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο “να τεθούν σε εφαρμογή κοινές φορολογικές πολιτικές για να σταματήσει η φθίνουσα τάση στην φορολογία στην οποία έχουν επιδοθεί τα κράτη μέλη εδώ και τρεις δεκαετίες”.

Οι πολιτικές αυτές χαρακτηρίζονται κυρίως από μια μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις εταιρείες, το ανώτατο επίπεδο των οποίων μειώθηκε κατά το ήμισυ από το 1980, και μια αύξηση του ΦΠΑ, ο οποίος βαραίνει περισσότερο τους καταναλωτές και μεταξύ αυτών επιπλέον τους πιο φτωχούς, οι οποίοι δεν μπορούν να αποταμιεύσουν.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ