Στο έλεος των χάκερς οι 8 στις 10 επιχειρήσεις του πλανήτη

Ένα χρόνο μετά από τα ισχυρά χτυπήματα κυβερνοεπιθέσεων σε επιχειρήσεις, αλλά και τις καταγγελίες για επιθέσεις υποστηριζόμενες από κυβερνήσεις, η ανησυχία αλλά και η πρόθεση για ασφάλεια στον κυβερνοχώρο γίνεται όλο και πιο πιεστική. Έτσι η κυβερνοασφάλεια κυριαρχεί όλο και περισσότερο στις ατζέντες των διοικητικών συμβουλίων των εταιρειών παγκοσμίως. Απογοητευτική ήταν η φετινή έρευνα του […]

NEWSROOM
Στο έλεος των χάκερς οι 8 στις 10 επιχειρήσεις του πλανήτη

Ένα χρόνο μετά από τα ισχυρά χτυπήματα κυβερνοεπιθέσεων σε επιχειρήσεις, αλλά και τις καταγγελίες για επιθέσεις υποστηριζόμενες από κυβερνήσεις, η ανησυχία αλλά και η πρόθεση για ασφάλεια στον κυβερνοχώρο γίνεται όλο και πιο πιεστική.

Έτσι η κυβερνοασφάλεια κυριαρχεί όλο και περισσότερο στις ατζέντες των διοικητικών συμβουλίων των εταιρειών παγκοσμίως.

Απογοητευτική ήταν η φετινή έρευνα του εποπτικού οργάνου «ΕΥ, Global Security Information Survey (GISS) 2018-19» η οποία κατέγραψε την ζοφερή εικόνα που επικρατεί στον επιχειρηματικό κόσμο διεθνώς αλλά και στην Ελλάδα. Έτσι το 77% των επιχειρήσεων, παγκοσμίως, λειτουργεί σήμερα με στοιχειώδη προστασία στον κυβερνοχώρο Σύμφωνα με την έρευνα, το 87% των επιχειρήσεων προσπαθεί με περιορισμένο προϋπολογισμό να εξασφαλίσει το επίπεδο κυβερνοασφάλειας και ανθεκτικότητας που απαιτείται.

Περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις (το 55%) δηλώνουν ότι δεν έχουν ακόμη κατορθώσει να καταστήσουν την προστασία της επιχείρησης αναπόσπαστο μέρος της συνολικής επιχειρησιακής τους στρατηγικής και της υλοποίησης της.  Το παράδοξο όμως είναι ότι οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις υστερούν περισσότερο από τις μικρότερες σε αυτόν τον τομέα (58% έναντι 54%).

Πέρα από τη στοιχειώδη προστασία

Πάντως, οι ίδιες επιχειρήσεις έχουν αρκετά σαφή εικόνα της σπουδαιότητας που έχει για τη λειτουργία τους το ασφαλές ψηφιακό περιβάλλον. Για το λόγο αυτό στην πλειοψηφία τους (77%) επιδιώκουν να προχωρήσουν πέρα από τη στοιχειώδη προστασία στον κυβερνοχώρο, προς την τελειοποίηση των δυνατοτήτων της, αξιοποιώντας προηγμένες τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η ρομποτική αυτοματοποίηση διαδικασιών και τα data analytics.

Αντιμετώπιση

Ωστόσο, 8 στις 10 επιχειρήσεις δεν έχουν σαφή εικόνα για το κατά πόσον εντοπίζουν αποτελεσματικά τυχόν παραβιάσεις. Μεταξύ των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από κάποια επίθεση κατά το περασμένο έτος, μόνο 3 στις 10 δήλωσε ότι η παραβίαση ανακαλύφθηκε από το κέντρο ασφαλείας του.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ