Το Συμβούλιο της Ευρώπης υιοθετεί τον «πρώτο διεθνή ορισμό» του σεξισμού

Το Συμβούλιο της Ευρώπης, θεματοφύλακας των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ανακοίνωσε σήμερα ότι ενέκρινε ένα κείμενο που ενσωματώνει τον «πρώτο ορισμό του σεξισμού σε διεθνή κλίμακα» ώστε να συμβάλει «να τερματιστεί το φαινόμενο αυτό». Το κείμενο, μια σύσταση που απευθύνεται στις 47 χώρες μέλη του πανευρωπαϊκού οργανισμού, και εγκρίθηκε από την Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της […]

NEWSROOM
Το Συμβούλιο της Ευρώπης υιοθετεί τον «πρώτο διεθνή ορισμό» του σεξισμού

Το Συμβούλιο της Ευρώπης, θεματοφύλακας των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ανακοίνωσε σήμερα ότι ενέκρινε ένα κείμενο που ενσωματώνει τον «πρώτο ορισμό του σεξισμού σε διεθνή κλίμακα» ώστε να συμβάλει «να τερματιστεί το φαινόμενο αυτό».

Το κείμενο, μια σύσταση που απευθύνεται στις 47 χώρες μέλη του πανευρωπαϊκού οργανισμού, και εγκρίθηκε από την Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, ορίζει τον σεξισμό ως «μια εκδήλωση των ‘ιστορικά άνισων σχέσεων δύναμης’» ανάμεσα σε γυναίκες και άνδρες «που οδηγεί στη διάκριση και εμποδίζει την πλήρη χειραφέτηση των γυναικών στην κοινωνία», σύμφωνα με ανακοίνωση του Συμβουλίου.

Ο σεξισμός και η βία απέναντι στις γυναίκες και τα κορίτσια συνδέονται, σύμφωνα με το κείμενο, «επειδή ο ‘κοινός’ σεξισμός αποτελεί τμήμα μίας συνέχειας βιαιοτήτων», δημιουργώντας ένα «κλίμα κατατρομοκράτησης, φόβου, διάκρισης, αποκλεισμού και ανασφάλειας».

Το κείμενο, που εγκρίθηκε στον απόηχο των κινημάτων που συνδέονται με το #MeToo, καλεί τις χώρες να «εντείνουν τη μάχη τους κατά του σεξισμού σε όλα τα περιβάλλοντα» εφόσον πρόκειται για ένα φαινόμενο που είναι παρόν «σε όλους τους τομείς και όλες τις κοινωνίες».

Η σύσταση «δίνει έμφαση σε αυτό που συνιστά σεξιστική συμπεριφορά και προτείνει στους διάφορους παράγοντες συγκεκριμένα μέσα προκειμένου να την αναγνωρίσουν και να την αντιμετωπίσουν», συνεχίζει το Συμβούλιο.

Καταρτίζει επίσης «έναν πλήρη κατάλογο μέτρων και καταστάσεων όπου εκφράζεται ο σεξισμός, από τη διαφήμιση στα ΜΜΕ μέχρι τους τομείς της εργασίας, της δικαιοσύνης, της εκπαίδευσης και του αθλητισμού», αναφέρει το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Η γλώσσα και η επικοινωνία δεν πρέπει να «καθαγιάζουν την ηγεμονία του αρσενικού προτύπου», αναφέρει το κείμενο, που συνιστά τη χρήση «ουδέτερων τύπων».

Ο οργανισμός εκφράζει λύπη που, αν και οι νέες τεχνολογίες είναι «φορείς της ελευθερίας της έκφρασης και της ισότητας γυναικών και ανδρών», επιτρέπουν επίσης την έκφραση «’προσβλητικών απόψεων’ και την ύπαρξη βίαιων συμπεριφορών».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ