Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2024

Το 12ωρο του Γιάννου στο ανακριτικό γραφείο και η σημερινή απόφαση για προφυλάκιση ή όχι

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Το 12ωρο του Γιάννου στο ανακριτικό γραφείο και η σημερινή απόφαση για προφυλάκιση ή όχι

Σε ένα μοτίβο σκληρής αντιπαράθεσης με τους «κατασκευαστές του κατηγορητηρίου» αλλά και επίμονης άρνησης πως αφενός ζημίωσε τη χώρα με τη αναβάθμιση των φρεγατών, και αφετέρου παράνομου χρήματος, κινήθηκε χθες στην 12ωρη απολογία του ο πρώην υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου.

Η απολογία η οποία συνεχίζεται σήμερα το πρωί – οπότε και θα υπάρξει η απόφαση της ανακρίτριας κατά της Διαφθοράς, Ηλιάνας Ζαμανικα και της αρμόδιας εισαγγελέα για την προφυλάκιση του ή όχι- και έχει μπει στο τελικό της και πιο κρίσιμο στάδιο, αφοί θα πρέπει να δοθούν οι απαντήσεις για τα χρηματικά ποσά που φέρονται να κατέληξαν σε λογαριασμούς του.

Ο Γιάννος Παπαντωνίου έφτασε δια του συνήγορου του Άρη Χαραλαμπάκη ,παρέδωσε  πολυσέλιδο υπόμνημα  με τις υπερασπιστικές του θέσεις ενώ εκλήθη να απαντήσει σε πολλές και επίμονες ερωτήσεις από την ανακριτική αρχή.

Δυο θέματα

Δυο είναι τα –κυρίως -ζητήματα για τα οποία καλούνται να γνωμοδοτήσουν οι αρχές και για αυτά υπέβαλλαν ερωτήσεις η ανακρίτρια Ηλιάνα Ζαμανίκα και ο επίκουρος συνάδελφός της Γιώργος Ευαγγέλου:

Α. Η σύμβαση της αναβάθμισης των φρεγατών το 2003 , που κατά το κατηγορητήριο υπήρξε ζημιογόνος για το ελληνικό δημόσιο. Σύμφωνα με κατηγορητήριο, που αριθμεί περισσότερες από 800 σελίδες,  η σύμβαση για τις φρεγάτες, πάνω στις οποίες στηρίζεται και η κατηγορία για το ξέπλυμα, προκάλεσε ζημιά στο δημόσιο, την οποία οι ανακριτικές αρχές προσδιορίζουν στα 400 εκατομμύρια ευρώ.

Ο πρώην υπουργός εμφανίστηκε οργισμένος ενώπιον των αρχών θεωρώντας πως σε βάρος του εξυφαίνονται ένα “πρωτοφανές σενάριο”

Θέση την οποία αρνείται ο πρώην υπουργός  αντιτείνοντας ότι η  επίμαχη   διασφάλισε απολύτως  το συμφέρον του ελληνικού δημοσίου και ότι ενίσχυε την εθνική ασφάλεια. Βασικός ισχυρισμός του δε, είναι πως το δημόσιο θα ζημιωνόταν  αν προχωρούσε σε ακύρωση ή διακοπή του εξοπλιστικού προγράμματος.

Β. Το ξέπλυμα των 2,8 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων στο οποίο φέρεται να προχώρησε. Σύμφωνα με τις αρχές τα ποσά έφυγαν από λογαριασμούς εταιρίας πρώην αξιωματούχου της Γαλλικής εταιρίας Thales (έχει αποβιώσει) και μέσω offshore εταιριών στην Κύπρο αναλήφθηκαν τμηματικά από  φιλικό πρόσωπο , επίσης επιχειρηματία, του πρώην υπουργού ο οποίος είχε αναλάβει – κατά την κατηγορία- το «ξέπλυμα».

Τι απάντησε;  «Όσοι προσπαθούν να συνδέσουν τις αναλήψεις μετρητών με τις καταθέσεις άλλων προσώπων πραγματοποιούν ένα ταξίδι στο διάστημα για να μεταβούν σε ένα άλλο σύμπαν αποσιωπώντας πλήρως το αποδεικτικό υλικό.»

Ο πρώην υπουργός ισχυρίστηκε πως οι δαιδαλώδεις διαδρομές του παράνομου χρήματος που αναφέρονται στο κατηγορητήριο αποδεικνύουν «αγνοία του σύγχρονου τραπεζικού συστήματος» ενώ τις χαρακτηρίζει «δόλιες συρραφές δήθεν στοιχείων».

Φέρεται μάλιστα να κάνει λόγο για πλήρες αδιέξοδο στο οποίο έχουν φτάσει οι «διώκτες του» το οποίο , όπως ισχυρίζεται τους ανάγκασε “να εφεύρουν ένα πρωτοφανές σενάριο”  συνδέοντας τραπεζικές κινήσεις που δεν έχουν σχέση με τα πρόσωπα που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση:  “… μετά από 15 χρόνια ερευνών δεν έχει προκύψει σε βάρος μου καμία απολύτως ένδειξη παράνομης λειτουργίας , ούτε έμβασμα , ούτε τραπεζική ροή, ούτε μαρτυρία παράνομης συναλλαγής. Οι ελβετικοί λογαριασμοί τους οποίους έθεσα αμέσως και οικειοθελώς στη διάθεση των δικαστικών αρχών αποδείχθηκε μετά από ενδελεχή έρευνα πως είναι πεντακάθαροι. Είχαν εξάλλου ανοίξει πριν από 35 χρόνια , στις αρχές της δεκαετίας του 80 , όταν ζούσα και εργαζόμουν στο εξωτερικό”.

Στον ανακριτή θα εμφανιστεί σήμερα και η Σταυρούλα Κουράκου, σύζυγος του πρώην υπουργού, που είναι επίσης κατηγορούμενη.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ