Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024

Χρ. Σεβαστίδης για Novartis: «Τα κόμματα δεν έχουν το δικαίωμα να καταφέρονται κατά δικαστών»

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Χρ. Σεβαστίδης για Novartis: «Τα κόμματα δεν έχουν το δικαίωμα να καταφέρονται κατά δικαστών»

Θέση στην οξεία αντιπαράθεση που προκάλεσε η υπόθεση Novartis, με τις αναφορές κατά δικαστικών λειτουργών πήρε ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χριστόφορος Σεβαστίδης, μιλώντας στον Real fm.

Ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Δεν θα μείνω φυσικά στις νομικές λεπτομέρειες της δικογραφίας της Novartis που είναι ένα θέμα επίκαιρο την οποία ούτε γνωρίζω ούτε μου επιτρέπεται να λάβω θέση θα μιλήσω όμως πάνω σε αυτό που με ρωτήσατε για την στάση των πολιτικών κομμάτων πάνω σε αυτό το ζήτημα. Θα έλεγα ότι αρχικά το γεγονός, διάβασα τις δηλώσεις και του κυρίου Λοβέρδου και των κομμάτων της αντιπολίτευσης , της κυβέρνησης, το γεγονός ότι οι συγκεκριμένοι πολιτικοί θεωρήθηκαν ή  θεωρούνται  ύποπτοι τέλεσης αξιόποινων πράξεων δεν τους δίνει το δικαίωμα να καταφέρονται κατά δικαστικών λειτουργών με βαρύς χαρακτηρισμούς και να τους αποδίδουν σκοπιμότητες.

Πολύ περισσότερο βέβαια αυτό αφορά τα ίδια τα πολιτικά κόμματα. Δεν μπορεί για παράδειγμα ο κύριος Λοβέρδος όσο και αν δικαιολογείται λόγο της θέσης στην οποία βρίσκεται , να λέει ότι γενικά έχει εμπιστοσύνη στην δικαιοσύνη αλλά όχι στους εισαγγελείς  που έστειλαν την δικογραφία στην Βουλή κατά το σκέλος που τον αφορά γιατί αυτοί οι εισαγγελείς καταχράστηκαν την εξουσία τους και παραβίασαν τον όρκο τους.

Αυτοί οι εισαγγελείς στους οποίους αναφέρεται ο κύριος Λοβέρδος είναι οι ίδιοι που έθεσαν στο αρχείο την υπόθεση για άλλους πολιτικούς. Κατά εκείνον λοιπόν το κομμάτι της υπόθεσης έκαναν καλά την δουλειά τους και κατά το σκέλος που αφορά τον κύριο Λοβέρδο είναι επίορκοι; Νομίζω είναι μια αντίφαση. Αλλά ας ξεπεράσουμε το τι είπε ο κύριος Λοβέρδος που είπαμε έχει ένα ζήτημα προσωπικό και δικαιολογείται εν μέρει.

Το ίδιο αντιφατική νομίζω είναι και η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης . Η Νέα Δημοκρατία επίσημα ως κόμμα παίρνει θέση και διαβάζω εδώ λέει «Δικαστικοί λειτουργοί εξυπηρετούν επικοινωνιακές σκοπιμότητες του Μαξίμου και αυτό για τον λόγο ότι έστειλαν το πόρισμα στην Βουλή τμηματικά». Για το γεγονός όμως ότι οι ίδιοι οι εισαγγελείς στέλνουν στο αρχείο κατηγορίες εναντίον άλλων πολιτικών εκεί φαίνεται να επικροτούν το πως λειτουργεί η δικαιοσύνη.

Θέλω να πω ότι είναι ανεπίτρεπτο για όλα τα πολιτικά κόμματα για κάθε πολιτικό κόμμα  να χρησιμοποιούν όπως τους βολεύει ενέργειες δικαστικών λειτουργών. Όπως ανεπίτρεπτο είναι κάτι το οποίο πέρασε νομίζω στα ψιλά γράμματα αξίζει όμως να το μνημονεύσουμε  το να παραβιάζει η κυβέρνηση το τεκμήριο της αθωότητας που εισήγαγε η ίδια πριν λίγους μήνες στην Βουλή και να λέει για τους συγκεκριμένους πολιτικούς  επί λέξη «ότι έστηναν δουλειές, έβαζαν χέρι στο δημόσιο χρήμα παρασιτώντας σε βάρος του λαού».

Και αντιλαμβάνεστε όταν ένα πολιτικό κόμμα απαξιώνει τόσο εύκολα έναν συνταγματικό θεσμό και τον χρησιμοποιεί ανάλογα με επιδιώξεις συγκυριακές γιατί απορούμε στην συνέχεια για την έλλειψη εμπιστοσύνης του λαού στους δημοκρατικούς θεσμούς είτε είναι κοινοβούλιο είτε κόμματα είτε δικαιοσύνη κλπ.

Δεν λέει κανείς ότι οι θεσμοί λειτουργούν  ιδανικά ότι δεν υπάρχουν τεράστια προβλήματα όμως πιστεύω ότι η πλήρης απαξίωσή τους αφενός είναι άδικη σε βάρος πολλών που κάνουν έντιμα την δουλειά τους και αφετέρου δημιουργεί έδαφος για καλλιέργεια αντιδημοκρατικών αντιλήψεων».

Τα σκάνδαλα δεν είναι ελληνικό φαινόμενο

Απαντώντας σε ερώτηση για τα σκάνδαλα στην ελληνική πολιτική σκηνή και το αίσθημα ατιμωρησίας που έχει εμπεδωθεί τον κόσμο, ο κ. Σεβαστίδης απάντησε:  

«Όσο αφορά τα σκάνδαλα που εδώ και τριάντα χρόνια βρίσκονται στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης. Άποψή μου είναι η εξής: Δεν είναι ούτε ελληνικό φαινόμενο ούτε σημερινό φαινόμενο. Στην Ελλάδα από το 1989 ας πούμε και μετά, από το σκάνδαλο Κοσκωτά ζούμε διαρκώς σε ένα κλίμα αλληλοκαταγγελιών για σκάνδαλα. Γίνονται είπατε και εσείς διαρκείς εξεταστικές , προανακριτικές στην Βουλή χωρίς ιδιαίτερα αποτελέσματα λέω εγώ. Το ίδιο γίνετε και στο εξωτερικό για να μην θεωρούμε ότι είναι ελληνικό φαινόμενο. Πάρτε για παράδειγμα την γειτονική Ιταλία, την κάθαρση που επιχειρήθηκε με τον  Ντι Πιέτρο τον εισαγγελέα τότε με την επιχείρηση καθαρά χέρια και μετά από αυτό τι προέκυψε… ο Μπερλουσκόνι και τα σκάνδαλα που ακολούθησαν. Λύθηκε κανένα πρόβλημα διαφθοράς στην Ευρώπη ή στον υπόλοιπο κόσμο;

Χρησιμοποιούνται

Δεν λέμε για να μην παρεξηγηθούμε ότι δεν υπάρχουν σκάνδαλα η ότι δεν πρέπει να τα διερευνούμε και μάλιστα εξονυχιστικά πρέπει όμως να καταλάβουμε με ποιον τρόπο αξιοποιούνται τέτοιες έρευνες. Χρησιμοποιούνται τέτοιες υποθέσεις παντού στον κόσμο αφενός κατά την γνώμη μου για να αποπροσανατολίζουν από τα βαθιά κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα και αφετέρου να χτυπάνε τον πολιτικό τους αντίπαλο. Τα πολιτικά κόμματα σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν βρει έναν ανέξοδο τρόπο να αποφύγουν την συζήτηση για τα ουσιώδη και να στρέφουν το ενδιαφέρον στα σκάνδαλα είτε είναι υπαρκτά είτε είναι ανύπαρκτα. Το μεγάλο κακό που γίνεται όσον αφορά εμάς τους δικαστές, τους εισαγγελείς, είναι το πλήγμα που επέρχεται στην αξιοπιστία της δικαιοσύνης κατά αυτό τον τρόπο. Στο γεγονός δηλαδή ότι βαφτίζονται δικαστές και εισαγγελείς καλοί, κακοί, διεφθαρμένοι, αδιάφθοροι ανάλογα με τα κομματικά  συμφέροντα.

Όξυνση

Είπαμε και στην Γενική Συνέλευση της Ένωσης τον περασμένο Δεκέμβρη- εκφράσαμε τους φόβους  μας για μια περεταίρω όξυνση της πολιτικής κόντρας με επίκεντρο ανοιχτές, δικαστικές  διαδικασίες και έχω την αίσθηση ότι επαληθευτήκαμε. Είναι και κλείνω, νομίζω με αυτό τον τρόπο της σκανδαλολογίας ούτε οι θεσμοί ούτε η κοινωνία βγαίνουν ωφελημένοι αντίθετα οι δικαστές επιφορτίζονται με έναν κόντρα ρόλο για να επιλύσουν πολιτικές διαφορές. Ενώ οφείλουν και επιδιώκουν  νηφάλια κρίση χαρακτηρίζονται από πολιτικά κόμματα ότι είναι φίλοι η εχθροί ανάλογα με την θετική τους, αρνητική τους απόφαση σε υποθέσεις με πολιτικό ενδιαφέρον. Και μπαίνει έτσι η δικαιοσύνη διαρκώς σε μια πολιτική διελκυστίνδα. Πλήττει τον πυρήνα της την αμεροληψία της δηλαδή.

Η δικαιοσύνη είναι ο τρόπος

Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να βρει ένας πολίτης το δίκιο του από το να προσφύγει στην δικαιοσύνη αναγνωρίζοντας εξ αρχής όλες τις αδυναμίες που έχει το σύστημα. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος  Και όσο απαξιώνουμε αυτό τον θεσμό αυτό λειτουργεί σε βάρος κυρίως των αδύναμων που δεν έχουν άλλο τρόπο να βρουν το δίκιο τους γιατί οι ισχυροί έχουν και άλλους τρόπους να βρουν το δίκιο τους  δεν περιμένουν μόνο από την δικαιοσύνη να επιβάλουν τις απόψεις και τις θέσεις τους.

Ερώτηση: Γιατί θεσπίστηκε ο θεσμός του  Εισαγγελέα διαφθοράς-; Και γιατί ένα πρόσωπο να διαχειρίζεται τις όλες αυτές υποθέσεις;  

-Έχει ενδιαφέρον η ερώτηση. Είχα πει και παλιότερα πως παραμένει κατά την άποψή μου προβληματική. Η προσωπική μου αντίρρηση: Η διατήρηση οικονομικών εισαγγελέων και εισαγγελέων διαφθοράς με αποκλειστική θητεία-να τονίσω εδώ ότι στον νέο σχέδιο του κώδικα ποινικής δικονομίας που είναι σε διαβούλευση-φαίνεται πως οι  θέσεις αυτές θεσμοθετούνται και παγιώνονται, του οικονομικού εισαγγελέα και του εισαγγελέα διαφθοράς.

Όλοι οι εισαγγελείς είναι ικανοί να χειρίζονται τέτοιες υποθέσεις. Σαν αυτές που χειρίζονται οι εισαγγελείς διαφθοράς. Δεν υπάρχει καμία εξειδίκευση του εισαγγελέα διαφθοράς ούτε έχουν κάποια ειδικά προσόντα οι ορισθέντες μέχρι σήμερα. Αντίθετα στοχοποιήθηκαν πολλές φορές και η δική τους η στοχοποίηση  φέρνει σε θέση άμυνας όλο το δικαστικό σύστημα . Είχαμε αν θυμάστε καλά πριν λίγο καιρό παραιτήσεις της προηγούμενης εισαγγελέως διαφθοράς , αλληλοκαταγγελίες της πρώην εισαγγελέως διαφθοράς με την νυν εισαγγελέα διαφθοράς.

Η άποψή μου είναι ότι θα πρέπει να καταργηθούν αυτές οι θέσεις ειδικών καθηκόντων στην δικαιοσύνη, γιατί δεν χρειάζονται. Να υπάρχει βεβαίως εξειδικευμένο προσωπικό, για παράδειγμα οικονομολόγοι, που θα βοηθούν και θα συνδράμουν τις δικαστικές αρχές όχι όμως εισαγγελείς ειδικών καθηκόντων. Νομίζω για πολλούς λόγους επιβάλλεται η κατάργηση τέτοιων θέσεων αφενός όπως είπα εκτίθενται αδικαιολόγητα στον κίνδυνο σχολείων για την σκοπιμότητα των ενεργειών τους σε τέτοιες υποθέσεις με οικονομικό ενδιαφέρον  και επίσης απαξιώνεται χωρίς κανένα λόγο  και το έργο των υπόλοιπων εισαγγελέων και δημιουργείται μια αδικαιολόγητη κατηγοριοποίηση μεταξύ ίσων».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ