Απεξάρτηση μέσα από τις φυλακές στο πρωτοποριακό πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ “Προμηθέας”
Τον δρόμο της απεξάρτησης, μέσα από τις φυλακές, βρήκαν δύο άνθρωποι , οι πρώτοι που ολοκληρώνουν το πρόγραμμα της Θεραπευτικής Κοινότητας του ΚΕΘΕΑ “Προμηθέας” μέσα στο Γενικό Κατάστημα Κράτησης Διαβατών και επιστρέφουν τώρα στα κανονικά κελιά για να συνεχίσουν να εκτίουν τις ποινές τους.
Από τους πρώτους “ένοικους”της πρωτοποριακής Θεραπευτικής Κοινότητας 24ωρης διαμονής σε σωφρονιστικό κατάστημα, η οποία ξεκίνησε την λειτουργία της τον Οκτώβριο του 2015, ο Ρόμπερτ και ο Βαλάντης είναι πλέον “καθαροί” μετά από μακροχρόνια χρήση ναρκωτικών. Ωστόσο, είναι και οι πρώτοι που επειδή έχουν καταδικαστεί σε πολυετείς ποινές κάθειρξης, θα φύγουν από τον χώρο του ΚΕΘΕΑ που είναι μέσα στις φυλακές και θα επιστρέψουν στα κελιά με τους άλλους κρατούμενους.
“Ο χρόνος θεραπείας τους τελείωσε και ξαναγυρνάνε πλέον στην φυλακή απ’ όπου θα συνεχίσουν ατομικές συναντήσεις ενώ όταν αποφυλακισθούν, θα ακολουθήσουν το πρόγραμμα επανένταξης” ξεκαθάρισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η υπεύθυνη του ΚΕΘΕΑ “Προμηθέας” Μαρία Θεοχαράκη, με αφορμή μια μεγάλη γιορτή που διοργανώθηκε χθες, μέσα στις φυλακές, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας ημέρας κατά των ναρκωτικών.
“Είναι οι πρώτοι που ολοκλήρωσαν και παραμένουν στις φυλακές” αναφέρει ο υπεύθυνος της Θεραπευτικής Κοινότητας μέσα στις φυλακές Απόστολος Τσιργούλης διευκρινίζοντας ότι από το 2015 που λειτουργεί το πρόγραμμα, έχουν ολοκληρώσει και άλλοι την θεραπεία τους, αλλά ο χρόνος της ποινής τους είχε λήξει και δεν χρειάστηκε να επιστρέψουν και πάλι στις φυλακή. Στη δυναμικότητας 42 ατόμων Θεραπευτική Κοινότητα, αυτή τη στιγμή παρακολουθούν το πρόγραμμα 24 άτομα, μακροχρόνιοι χρήστες οι οποίοι, προσθέτει ο κ.Τσιργούλης, “θέλησαν να αξιοποιήσουν τον χρόνο της ποινής τους ως προς τη θεραπεία τους”.
Ο Ρόμπερτ και ο Βαλάντης, εκτός από την ολοκλήρωση του προγράμματος του ΚΕΘΕΑ, ολοκλήρωσαν και τις σπουδές τους και συγκινημένοι, πήραν χθες , ο πρώτος το απολυτήριο δημοτικού και ο δεύτερος απολυτήριο γυμνασίου.
“Δεν με φοβίζει τίποτα πια…”
Ο 32χρονος Ρόμπερτ, ήταν από τους πρώτους που μπήκαν στον χώρο όπου δημιουργήθηκε η νέα μονάδα στην Ελλάδα για να ανταποκριθεί στις ανάγκες των κρατουμένων, με προβλήματα εξάρτησης από ουσίες ενώ έχουν ολοκληρώσει συμβουλευτικό πρόγραμμα σε σωφρονιστικό κατάστημα.
Θυμάται ακόμα τις εργασίες που έκανε για να διαμορφωθεί ο χώρος και την χαρά που ένοιωσε όταν αυτός πρωτολειτούργησε.
“Πλέον, δεν με φοβίζει τίποτα. Έχω πάρει τόση δύναμη μέσα από το πρόγραμμα” λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφερόμενος στην επιστροφή του στα άλλα κελιά των φυλακών, εκτιμώντας μάλιστα ότι “πιο πολλές πιθανότητες έχει να απεξαρτηθεί κάποιος που παρακολουθεί το πρόγραμμα μέσα στις φυλακές, παρά έξω”.
Για τον 46χρονο Βαλάντη που από 14 χρόνων κάνει χρήση ουσιών, η χαρά είναι μεγαλύτερη γιατί μαζί του χαίρονται και τα τρία του παιδιά τα οποία “ανυπομονούν να βγω και να κάνουμε μαζί πράγματα”.
“Δε φοβάμαι να φύγω από τον χώρο της Κοινότητας και να ξαναγυρίσω στη φυλακή για να εκτίσω το υπόλοιπο της ποινής μου. Αν μιλάμε για σωφρονισμό, έτσι θα έπρεπε να είναι . Έχω πάρει πλέον πολλά δυνατά “όπλα”, προσθέτει.
Κρατούμενοι και αυτοσχεδιαστικό θέατρο
Εκτός από τις δύο “ολοκληρώσεις”, η χθεσινή μέρα μέσα στις φυλακές Διαβατών επεφύλασσε και μια έκπληξη για τους προσκεκλημένους του ΚΕΘΕΑ. Πρόκειται για την ομάδα “Όπου φύγει- φύγει” που αποτελείται από κρατούμενους πρώην χρήστες σε απεξάρτηση και οι οποίοι έχουν εκπαιδευτεί εδώ και λίγους μήνες από εθελόντριες, στο αυτοσχεδιαστικό θέατρο (playback theater).
“Η κατάσταση είναι ως εξής: Λέει κάποιος από το κοινό μια ιστορία και οι “ηθοποιοί” την υποδύονται επιτόπου , βάζοντας και τον εαυτό τους και τη δική τους αίσθηση μέσα σε αυτό” εξηγεί η Ολγα Κατσιώκαλη από το Τμήμα Εκπαίδευσης του ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ .
Και όντως η παράσταση περιείχε μοναδικές στιγμές ζωής, συναισθημάτων και ακατέργαστου ταλέντου από τα παιδιά στη θεατρική ομάδα που βρήκαν μια μοναδική ψυχοθεραπευτική διέξοδο στο θέατρο. Μίλησαν και αυτοσχεδίασαν για την μάνα που παρακολουθεί πρόγραμμα απεξάρτησης, περιμένει μήνες να δει το παιδί της και τρέμει τη στιγμή που θα το πρωτοαντικρύσει, τα βήματα που κάνουν μαζί ισορροπώντας στην λεπτή γραμμή της απεξάρτησης ακόμα και για την αγαπημένη τους ομάδα που αναγκάστηκαν να πανηγυρίσουν για τη νίκη της μέσα από τη φυλακή…
Για όλους όμως, η θεραπευτική κοινότητα του καταστήματος κράτησης Διαβατών παραμένει το “σπίτι” τους, με κάποιους μάλιστα, αν και αποφυλακισμένους, να γυρνάνε πάλι πίσω , ειδικά για την χθεσινή γιορτή για να δώσουν κουράγιο στους υπόλοιπους, σαν τον Χρήστο, που ομολόγησε: “Είχα πολλά στη ζωή μου και τα έχασα, τώρα ένα- ένα τα παίρνω πίσω”…
Στάσου πλάι τους και όχι μόνο σήμερα…
“Στάσου πλάι μου” θα προτρέψουν σήμερα τους Θεσσαλονικείς μέλη του ΚΕΘΕΑ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών.
Από τις 19:30 ως τις 23:00, στο Άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Παραλία Θεσσαλονίκης, το ΚΕΘΕΑ “Ιθάκη” (Θεραπευτικό πρόγραμμα απεξάρτησης για ενήλικες), το ΚΕΘΕΑ “Προμηθέας” (Πρόγραμμα για φυλακισμένους και αποφυλακισμένους χρήστες ψυχοτρόπων ουσιών) και το ΚΕΘΕΑ “Ανάδυση” (πρόγραμμα για έφηβους και νέους ενήλικες) στη Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με την Διεπιστημονική Επιτροπή Μελέτης Προτάσεων για τα Ναρκωτικά του ΑΠΘ διοργανώνουν εκδήλωση ευαισθητοποίησης με συναυλίες και εκθέσεις.
Η εκδήλωση με τίτλο “Στάσου πλάι μου”, περιλαμβάνει συναυλία με φοιτητικά συγκροτήματα του ΑΠΘ, έκθεση Κεραμικής του Εργαστηρίου της “Ιθάκης” και ενημερωτικό περίπτερο με τις δράσεις των Θεραπευτικών Προγραμμάτων.
Παράλληλα, θα εκτεθούν φωτογραφίες μελών των μονάδων του ΚΕΘΕΑ “Ανάδυση” και ΚΕΘΕΑ “Προμηθέα” με τίτλο “Ανθρώπινες σχέσεις”, έργα ζωγραφικής μελών του Συλλόγου Οικογένειας και Φίλων ΚΕΘΕΑ “Ιθάκη” και κρατουμένων στις φυλακές Διαβατών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr