Ραγδαία αύξηση των επιθέσεων από τραπεζικά Trojans! Τι πρέπει να κάνουν οι χρήστες
Υπό τη στενή παρακολούθηση του ψηφιακού εγκλήματος συνεχίζουν να βρίσκονται οι πλατφόρμες ηλεκτρονικών πληρωμών και τα online τραπεζικά συστήματα. Ο αριθμός των χρηστών, που δέχθηκαν επίθεση από τραπεζικά Trojans, αυξήθηκε κατά 16% το 2018 αγγίζοντας τα 900.000 θύματα. Από τους χρήστες, που δέχθηκαν επίθεση, σχεδόν το 25% ήταν άνθρωποι του επιχειρηματικού κλάδου, μέγεθος που έχει παραμείνει σχετικά σταθερό τα τελευταία τρία χρόνια.
Σύμφωνα με την Kaspersky Lab, οι επιθέσεις με banking Trojans ή “bankers” είναι ανάμεσα στις πιο δημοφιλείς για τους ψηφιακούς εγκληματίες, καθώς είναι επικεντρωμένοι στο άμεσο οικονομικό όφελος. Αυτού του είδους τα κακόβουλα λογισμικά υποκλέπτουν τα στοιχεία εισόδου των θυμάτων τους από πλατφόρμες ηλεκτρονικών πληρωμών και online τραπεζικά συστήματα και έπειτα στέλνουν τα δεδομένα στους επιτιθέμενους, που κρύβονται πίσω από το Trojan.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, ούτε οι μεμονωμένοι χρήστες έμειναν το 2018 ανεπηρέαστοι από τις οικονομικές απειλές. Τα δεδομένα μας δείχνουν ότι εξακολουθούν να υπάρχουν διαβόητα bankers, τα οποία αυξάνουν τις επιθέσεις τους και το κυνήγι χρημάτων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το τραπεζικό Trojan RTM και ο εκρηκτικός ρυθμός ανάπτυξής του για το 2018.
Στο μεταξύ, τα δεδομένα της εταιρείας δείχνουν ότι η Ρωσία δέχθηκε τις περισσότερες επιθέσεις το 2018, υπολογίζοντας ότι το 22% των χρηστών παγκοσμίως, που δέχθηκαν επίθεση από τραπεζικό κακόβουλο λογισμικό, ήταν κάτοικοι της Ρωσίας. Ακολουθεί η Γερμανία με ποσοστό 20% και η Ινδία με 4%.
Συμβουλές για τις οnline συναλλαγές Η Kaspersky Lab παροτρύνει τους χρήστες να είναι προσεκτικοί κατά τη διεξαγωγή οικονομικών online συναλλαγών από υπολογιστές. Για την προστασία των χρηστών από phishing οικονομικού χαρακτήρα, οι ειδικοί συνιστούν:
“Οι ιστότοποι μπορεί να είναι ένα μέτωπο για τους ψηφιακούς εγκληματίες, με μοναδικό σκοπό τη συγκομιδή των δεδομένων. Για να εμποδίσετε τα εμπιστευτικά σας στοιχεία να πέσουν σε λάθος χέρια, αν ένας ιστότοπος σας φαίνεται ύποπτος, μην εισάγετε τα στοιχεία της πιστωτικής σας κάρτας ή προχωράτε σε αγορές.
– Για να αποφύγετε την οικονομική απάτη, μια ειδική λύση ασφάλειας στη συσκευή σας με ενσωματωμένες λειτουργίες, θα δημιουργήσει ένα ασφαλές περιβάλλον για όλες τις οικονομικές σας συναλλαγές. Χρησιμοποιήστε αξιόπιστες λύσεις ασφάλειας για ολοκληρωμένη προστασία από ένα ευρύ φάσμα απειλών.
– Για να διατηρήσετε τα στοιχεία σύνδεσής σας ασφαλή, είναι σημαντικό να εφαρμόσετε το ίδιο επίπεδο επαγρύπνησης και ασφάλειας σε όλες τις συσκευές σας – είτε σε σταθερούς υπολογιστές, είτε σε φορητούς υπολογιστές, είτε σε κινητά. Χρησιμοποιήστε μια αξιόπιστη λύση ασφάλειας για την αποθήκευση πολύτιμων ψηφιακών δεδομένων”.
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr