Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Απόφαση-σταθμός στη Γαλλία: «Ναι» στην «ευθανασία» άνδρα σε μηχανική υποστήριξη

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Απόφαση-σταθμός στη Γαλλία: «Ναι» στην «ευθανασία» άνδρα σε μηχανική υποστήριξη

Οι γιατροί μπορούν να διακόψουν την ιατρική φροντίδα που παρέχουν σε έναν τετραπληγικό Γάλλο, ο οποίος νοσηλεύεται εδώ και δέκα χρόνια σε κατάσταση φυτού, έκρινε το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο ανατρέποντας προηγούμενη δικαστική απόφαση που τους διέταζε να τον κρατήσουν στη ζωή.

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο ανέτρεψε την απόφαση Εφετείου που τον περασμένο μήνα διέταξε τους γιατρύς να διατηρήσουν στη ζωή τον Βενσάν Λαμπέρ, μόλις 12 ώρες αφότου είχαν κλείσει τα μηχανήματα που τον κρατούσαν ζωντανό, παρά τις επιθυμίες των γονέων του.

“Η απόφαση αίρει το τελευταίο νομικό εμπόδιο για να τερματιστεί η ιατρική φροντίδα”, είπε στους δημοσιογράφους o Πατρίς Σπινοζί, o δικηγόρος της συζύγου του Λαμπέρ.

Ο τύχη του 42χρονου πρώην νοσηλευτή είχε διχάσει την οικογένειά του και πυροδότησε μια έντονη δημόσια συζήτηση στη Γαλλία σχετικά με το δικαίωμα στον θάνατο. Ο Βενσάν Λαμπέρ είχε τραυματιστεί πολύ σοβαρά σε τροχαίο ατύχημα το 2008. Η σύζυγός του και ορισμένα από τα αδέλφια του ήθελαν να τερματιστεί η ιατρική φροντίδα που του παρέχεται για να διατηρείται στη ζωή. Όμως οι γονείς του, που είναι πιστοί Καθολικοί, διαφωνούσαν για θρησκευτικούς λόγους και με αλλεπάλληλες προσφυγές στη δικαιοσύνη προσπαθούσαν να μην τον βγάλουν από τα μηχανήματα.

Η νέα απόφαση σημαίνει ότι το νοσοκομείο της Ρεν, όπου νοσηλεύεται ο 42χρονος, μπορεί να σταματήσει και πάλι τη χορήγηση υγρών και τροφής. Ο Λαμπέρ αναπνέει χωρίς τη βοήθεια μηχανημάτων και, περιστασιακά, κινεί τα μάτια του.

Ο Σπινοζί είπε ότι οι γιατροί μπορούν να διακόψουν άμεσα την ιατρική φροντίδα. Ωστόσο οι γονείς του απειλούν ότι προσφύγουν και πάλι στα δικαστήρια, κατηγορώντας τους για “ανθρωποκτονία” καθώς θεωρούν ότι ο γιος τους είναι απλώς “ανάπηρος”.

Η ευθανασία είναι παράνομη στη Γαλλία αλλά ένας νόμος του 2016 επιτρέπει στους γιατρούς να θέτουν σε βαθιά καταστολή τους ασθενείς που βρίσκονται στο τελικό στάδιο. Η ευθανασία επιτρέπεται στην Ολλανδία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και την Κολομβία ενώ η υποβοηθούμενη αυτοκτονία – που σημαίνει ότι ένας γιατρός μπορεί να βοηθήσει τον ασθενή να βάλει τέλος στη ζωή του – επιτρέπεται σε ορισμένες Πολιτείες των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ