Γαλλικός φόρος… GAFA στους τεχνολογικούς κολοσσούς

Η Γαλλία προχώρησε σε μία απόφαση που σίγουρα θα ξενίσει πολλούς και θα «εκνευρίσει» πολύ περισσότερους, κάτι που ήδη έχει γίνει! Και αυτό διότι επέβαλε μονομερώς φόρο στους κολοσσούς του διαδικτύου έπειτα από ασυμφωνία των χωρών της ΕΕ να αποφασίσουν ένα κοινό μέτωπο δράσης στο ζήτημα της ψηφιακής φορολόγησης. Και ο φόρος δείχνει να είναι […]

NEWSROOM
Γαλλικός φόρος… GAFA στους τεχνολογικούς κολοσσούς

Η Γαλλία προχώρησε σε μία απόφαση που σίγουρα θα ξενίσει πολλούς και θα «εκνευρίσει» πολύ περισσότερους, κάτι που ήδη έχει γίνει!

Και αυτό διότι επέβαλε μονομερώς φόρο στους κολοσσούς του διαδικτύου έπειτα από ασυμφωνία των χωρών της ΕΕ να αποφασίσουν ένα κοινό μέτωπο δράσης στο ζήτημα της ψηφιακής φορολόγησης.

Και ο φόρος δείχνει να είναι –όνομα και πράμα-  GAFA (από τα αρχικά των ψηφιακών κολοσσών Google, Apple, Facebook και Amazon), όπως αποκαλείται και προβλέπει την καταβολή στο γαλλικό κράτος ποσοστού 3% επί των εσόδων που αντλούν στη χώρα από ποικίλες ψηφιακές υπηρεσίες επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των 25 εκατ. ευρώ στη Γαλλία και 750 εκατ. ευρώ σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η αντίδραση της αμερικανικής κυβέρνησης στην ανακοίνωση της επιβολής του φόρου GAFA, ήταν άμεση και σθεναρή, με τον Ντόναλντ Τραμπ, να δηλώνει σε έντονο ύφος ότι θα διενεργήσει έρευνα, προκειμένου να εξακριβωθεί κατά πόσο ο φόρος είναι δίκαιος. Επίσης, απείλησε ότι η συγκεκριμένη ενέργεια ενδέχεται να οδηγήσει τις ΗΠΑ στην επιβολή νέων δασμών ή άλλων εμπορικών περιορισμών προς τη Γαλλία.

«Μεταξύ συμμάχων μπορούμε και θα πρέπει να επιλύσουμε τις διαμάχες μας, όχι με απειλές, αλλά μέσω άλλων τρόπων», ήταν η απάντηση του Γάλλου υπουργού Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ, ο οποίος τόνισε ότι, «Η Γαλλία είναι κυρίαρχο κράτος, αποφασίζει με κυρίαρχο τρόπο για τα φορολογικά της ζητήματα και θα συνεχίσει να αποφασίζει με κυρίαρχο τρόπο για αυτά».

Δίκαιη φορολόγηση

Η γαλλική πλευρά διευκρίνισε πως, στόχος του νέου μέτρου, είναι να φορολογούνται δίκαια οι τεχνολογικές επιχειρήσεις για τα έσοδα που παράγουν, προσθέτοντας ότι δεν αφορά, προφανώς, μόνο τις αμερικανικές, αλλά και ασιατικές, όπως και ευρωπαϊκές εταιρείες του χώρου.

Επιπλέον, τόνισε πως ο συγκεκριμένος φόρος δεν έχει μόνο εισπρακτικό χαρακτήρα, καθώς απώτερος στόχος τους είναι η μεταρρύθμιση του διεθνούς φορολογικού συστήματος, ώστε να ταιριάζει καλύτερα στην ψηφιακή εποχή. Μάλιστα, η Γαλλία έχει ξεκαθαρίσει ότι θα αποσύρει το μέτρο, όταν ο ΟΟΣΑ προχωρήσει τη φορολογική μεταρρύθμιση σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο εν λόγω φόρος θα έχει αναδρομική ισχύ και αναμένεται να επιβληθεί σε περίπου 30 ομίλους. Σύμφωνα, μάλιστα, με τους αρχικούς υπολογισμούς, η θέσπιση του συγκεκριμένου φόρου θα εισφέρει στα κρατικά ταμεία περί τα 400 εκατ. ευρώ το 2019 και 650 εκατ. ευρώ το 2020.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr