Δεκτή η χρήση σπέρματος θανόντος συζύγου χωρίς συμβολαιογραφική πράξη 

Με απόφασή του το Εφετείο της Αθήνας έκανε δεκτό το αίτημα χρήσης κρυοσυντηρημένου γενετικού υλικού του θανόντος συζύγου μιας γυναίκας, χωρίς να την ύπαρξη συμβολαιογραφικής πράξης, καθώς δέχτηκε ότι ήταν ή αληθινή βούληση του ζευγαριού και υπήρχε άγνοια των νομικών θεμάτων του ζητήματος. Διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης Το ζευγάρι παντρεύτηκε τον Αύγουστο του 2012 και από […]

NEWSROOM
Δεκτή η χρήση σπέρματος θανόντος συζύγου χωρίς συμβολαιογραφική πράξη 

Με απόφασή του το Εφετείο της Αθήνας έκανε δεκτό το αίτημα χρήσης κρυοσυντηρημένου γενετικού υλικού του θανόντος συζύγου μιας γυναίκας, χωρίς να την ύπαρξη συμβολαιογραφικής πράξης, καθώς δέχτηκε ότι ήταν ή αληθινή βούληση του ζευγαριού και υπήρχε άγνοια των νομικών θεμάτων του ζητήματος.

Διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης

Το ζευγάρι παντρεύτηκε τον Αύγουστο του 2012 και από την αρχή της έγγαμης συμβίωσής του, όπως κατέθεσε στο δικαστήριο η γυναίκα, έκαναν προσπάθειες να αποκτήσουν παιδί. Επειδή αντιμετώπιζαν δυσκολίες, προχώρησαν σε διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Όμως, το Σεπτέμβριο του 2012 ο σύζυγος διαγνώστηκε με καρκίνο και έπρεπε να υποβληθεί σε ριζική ακτινοχημειοθεραπεία. Επειδή,  επιθυμία τους για την απόκτηση παιδιού ήταν μεγάλη, προχώρησαν κατά σύσταση των γιατρών σε κρυοσυντήρηση του σπέρματός του συζύγου, ο οποίος πριν την έναρξη της ακτινοχημειοθεραπείας, παρέδωσε σε Τράπεζα Κρυοσυντήρησης τέσσερα (4) δείγματα.

Η υγεία του συζύγου επιδεινώθηκε

Στο μεταξύ όμως η υγεία του συζύγου επιδεινώθηκε και έπρεπε να υποβληθεί σε νέα χημειοθεραπεία. Ο κίνδυνος θανάτου ήταν πλέον υπαρκτός και όταν ζευγάρι εμφανίστηκε στο Κέντρο Εξωσωματικής Αθηνών, παραδίδοντας τα κρυοσυντηρηθέντα σπέρματα του συζύγου για να καταψυχθούν, ώστε να χρησιμοποιηθούν όποτε ζητηθούν, ακόμη και μετά το θάνατο του συζύγου, όπως δήλωσαν ενυπόγραφα σε σχετικό έντυπο του εν λόγω Κέντρου.

Το 2014 και 2015 έγιναν δύο προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης, χωρίς επιτυχία και στο μεταξύ η κατάσταση της υγείας του συζύγου επιδεινώθηκε και τελικά απεβίωσε. Η σύζυγός του ζήτησε από το πρωτόδικο δικαστήριο να προχωρήσει σε εξωσωματική γονιμοποίηση κάνοντας χρήση του γενετικού υλικού του συζύγου της μετά το θάνατό του.

Σε πρώτο βαθμό είχε κριθεί πρωτοδίκως ότι ο σύζυγος της αιτούσας πριν τον θάνατό του είχε ρητά και εγγράφως συναινέσει στο έντυπο συγκατάθεσης για κρυοσυντήρηση σπέρματος της Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, όπως τα κρυοσυντηρημενα δείγματα γενετικού υλικού σε περίπτωση θανάτου χρησιμοποιηθούν από το εναπομείναν μέλος του ζευγαριού, αλλά η συναίνεση του συζύγου για μεταθανάτια γονιμοποίηση δεν είχε δοθεί με συμβολαιογραφικό έγγραφο όπως προβλέπεται από το νόμο με αποτέλεσμα να απορριφθεί η αίτηση.

Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο

Ωστόσο, το δευτεροβάθμιο δικαστήριο έκρινε πως η πραγματική βούληση του θανόντος συζύγου ήταν αυτή που είχε εκφραστεί στο έντυπο της Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπραγωγής και “η μη ύπαρξη συμβολαιογραφικού εγγράφου οφείλεται σε δικαιολογημένη άγνοιά τους, προϋπόθεση, την οποία, αν γνώριζαν, είναι βέβαιο ότι θα είχαν τηρήσει”.

Με την υπ αριθμ 5887/2018 απόφασή του το Εφετείο της Αθήνας έδωσε τη δυνατότητα στη γυναίκα να προβεί πλέον σε εξωσωματική γονιμοποίηση κάνοντας χρήση του γενετικού υλικού του αποθανόντος συζύγου της.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr