“Απροστάτευτη” η Folli Follie! (όλο το σκεπτικό της απόφασης)
Χωρίς καμία προστασία απέναντι στους πιστωτές της είναι πλέον η εταιρία Folli Follie καθώς απορρίφθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών η αίτηση της εταιρίας για υπαγωγή στο άρθρο 106α, όπως αναφέρει το capital.gr.
Η συγκεκριμένη διαδικασία αφορά την δικαστική προστασία έναντι των πιστωτών της εταιρίας, την οποία η Folli Follie είχε λάβει με προσωρινή διαταγή από τα μέσα του καλοκαιριού όταν και υποβλήθηκε η σχετική αίτηση με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων.
Το δικαστήριο δεν πείστηκε από τα επιχειρήματα της Διοίκησης Κουτσολιούτσου και απέρριψε το αίτημα.
Η αίτηση αποσκοπούσε στην προστασία της εταιρείας από τους πιστωτές της με σκοπό τη διατήρηση την εύρυθμη λειτουργίας της και την αποφυγή μείωσης της αξίας της εταιρικής περιουσίας από επιθετικές συμπεριφορές, και να μπορεί, όπως έλεγαν, να σχεδιάσει απρόσκοπτα και να προτείνει ένα ολοκληρωμένο πλάνο αναδιοργάνωσης, με στόχο να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά της σε όλους τους τομείς δραστηριοποίησής της. Το δικαστήριο δεν πείστηκε από τα επιχειρήματα της Διοίκησης Κουτσολιούτσου και απέρριψε το αίτημα.
Τι σημαίνει
Σύμφωνα με πληροφορίες η απόφαση εκδόθηκε την προηγούμενη Παρασκευή, ενώ με αυτή την απόφαση αίρονται τα μέτρα προστασίας της εταιρείας.
Σημειώνεται, ότι η αίτηση για προστασία από τους πιστωτές είχε εκδικαστεί στις 12 Σεπτεμβρίου. Τότε το Μονομελές Πρωτοδικείο, είχε δώσει παράταση των μέτρων προστασίας της μητρικής Folli Follie, ωστόσο είχε απορρίψει το αίτημα προστασίας τόσο της θυγατρικής της Folli Follie Συμμετοχών όσο και της βασικής μετόχου Αικατερίνης Κουτσολιούτσου.
Η απόφαση της προηγούμενης Παρασκευής, 19 Οκτωβρίου, ανοίγει το δρόμο για τη ρευστοποίηση του 35,5% της “Αττικά Πολυκαταστήματα”, το οποίο ανήκει στη Folli Follie και έχει ενεχυριαστεί στις τράπεζες. Σημειώνεται ότι με την απόφαση της 12ης Σεπτεμβρίου οι τράπεζες μπορούσαν να ρευστοποιήσουν μόνο το 10% της συμμετοχής στην “Αττικά Πολυκαταστήματα” το οποίο ανήκει στην Folli Follie Συμμετοχών, και όχι το 25,5% που ανήκει στη μητρική.
Σημειώνεται τέλος, ότι η εταιρεία σύμφωνα με πληροφορίες είναι σε ρύθμιση για οφειλές που έχει στο Δημόσιο και στον ΕΦΚΑ.
Πρωτοδικείο: Το σκεπτικό της απόρριψης
Tο γεγονός ότι περιελήφθη ως πιστώτρια της Folli Follie θυγατρική της εταιρία (Finance Luxembourg II SA) , κάτι που για το Δικαστήριο δεν προκύπτει από τον κατάλογο των πιστωτών, ήταν η βασική αιτία απόρριψης της αίτησης υπαγωγής της εταιρίας στη διαδικασία προληπτικής προστασίας από τους πιστωτές της. Το γεγονός ότι το δικαστήριο δεν αποδέχτηκε ως πιστώτρια την συγκεκριμένη εταιρία, σημαίνει πως η Folli Follie δεν συγκέντρωσε το απαιτούμενο από το νόμο ποσοστό συμφωνίας από τους πιστωτές της ώστε να μπει στη διαδικασία προστασίας από τους πιστωτές της.
Η εταιρία είχε ζητήσει την προληπτική προστασία με τη συναίνεση της θυγατρικής της εταιρείας FF Group Finance Luxembourg II SA, η οποία είναι εκδότρια δύο ομολόγων για λογαριασμό της Folli Follie, ύψους 50,4 και 102,4 εκατ. ευρώ που εκπροσωπούν συνολικά 28,69% επί των συνολικών υποχρεώσεων της εταιρείας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην απόφαση αναφέρεται ότι εμφανίζεται ως πιστώτρια της εταιρίας η θυγατρική της Finance Luxembourg II SA χωρίς όμως να προκύπτει από τα στοιχεία που προσκομίστηκαν ότι είναι πράγματι πιστώτρια. Επίσης αναφέρονται τα αποτελέσματα προσωρινού πορίσματος της εταιρίας ALVAREZ AND MARSHAL για τις εταιρίες του ομίλου στην Ασία, τα οποία εμπεριέχονται και στο βούλευμα 4632/18 με το οποίο δεσμεύτηκαν οι λογαριασμοί της εταιρίας. Το βούλευμα ελήφθη υπόψιν αυτεπαγγέλτως και σύμφωνα να το σκεπτικό αναφέρει ότι: προέκυψε σημαντική διαφοροποίηση των οικονομικών στοιχείων του ομίλου FOLLI FOLLIE GROUP σε σχέση με αυτά που παρουσιάστηκαν στις δημοσιευθείσες ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις για το 2017, ώστε να πιθανολογείται βάσιμα η υπαρξη οφειλών της πρώτης αιτούσας προς τρίτους, οι απαιτήσεις των οποίων δεν έχουν περιληφθεί στην ένδικη αίτηση. Και τούτο διότι εκ του περιεχομένου της προσωρινής έκθεσης της εταιρίας Alvarez and Marshal LLP διαπιστώνεται αναφορικά με τις εταιρίες του ομίλου FOLLI FOLLIE GROUP στην Ασία η ύπαρξη ζημιάς ύψους 44.702.304 δολαρίων ΗΠΑ , αντί των εμφανιζόμενων κερδών ύψους 316.444.076 δολαρίων ΗΠΑ.»
Η απόφαση 7265/18 καταλήγει ότι:
- Δεν συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις ώστε να διαταχθούν προληπτικά μέτρα υπέρ της FOLLI FOLLIE αφού δεν υφίσταται έγγραφη δήλωση των πιστωτών της που να εκπροσωπούν τουλάχιστον το 20% του συνόλου.
- Πιθανολογείται στο παρόν στάδιο ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την κατάρτιση σχεδίου εξυγίανσης με τους πιστωτές αφού εξαιτίας της μη ολοκλήρωσης του οικονομικού ελέγχου και της μη κατάρτισης και έγκρισης ισολογισμού για το οικονομικό έτος 2017 από τη γενική συνέλευση καθίσταται ανέφικτος ο ακριβής προσδιορισμός των δανειστών. Κάθε σχεδιασμός για την αναδιάρθρωση των οφειλών πριν από την ολοκλήρωση του οικονομικού ελέγχου τυγχάνει έωλος.
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr