Επιστολή του Δ. Παπαδημούλη προς την Επίτροπο Ανταγωνισμού Μ. Βεστάγκερ

Επείγουσα επιστολή προς την Επίτροπο Ανταγωνισμού, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, απέστειλε ο Δημήτρης Παπαδημούλης, «με αφορμή την ψήφιση άρθρου από την ελληνική κυβέρνηση στις 2 Αυγούστου, που οδηγεί στην άμεση απόλυση των υπηρετούντων μελών του Συμβουλίου της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού». Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ζητά από την κ. Βεστάγκερ «να […]

NEWSROOM
Επιστολή του Δ. Παπαδημούλη προς την Επίτροπο Ανταγωνισμού Μ. Βεστάγκερ

Επείγουσα επιστολή προς την Επίτροπο Ανταγωνισμού, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, απέστειλε ο Δημήτρης Παπαδημούλης, «με αφορμή την ψήφιση άρθρου από την ελληνική κυβέρνηση στις 2 Αυγούστου, που οδηγεί στην άμεση απόλυση των υπηρετούντων μελών του Συμβουλίου της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού».

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ζητά από την κ. Βεστάγκερ «να εξετάσει άμεσα τη νομιμότητα αυτής της ρήτρας, η οποία φαίνεται να βλάπτει τη φήμη της ΕΕΑ και να παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία, αλλά και να διασφαλίσει ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού και τα παρόντα μέλη της θα συνεχίσουν τις εργασίες τους μέχρι το τέλος της θητείας τους, όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία».

Ακολουθεί η επιστολή του Δ. Παπαδημούλη στη Μ. Βεστάγκερ:

Θέμα: Άμεση απόλυση των υπηρετούντων μελών του Συμβουλίου της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού (ΕΕΑ).

Αγαπητή Κα Βεστάγκερ,

Σας γράφω επειγόντως σχετικά με την άμεση απόλυση μελών του Συμβουλίου και στελεχών της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού (ΕΕΑ), λόγω της ψήφισης του άρθρου 101 του σχεδίου νόμου “Διατάξεις σχετικά με το Υπουργείο Εσωτερικών, την Ψηφιακή Διακυβέρνηση και άλλα επείγοντα θέματα”.

Αυτό το άρθρο είναι μια ρήτρα για τη σύγκρουση συμφέροντος, που έχει αναδρομική ισχύ, η οποία ξεκάθαρα παραβιάζει τη σχετική νομοθεσία της ΕΕ, ειδικά την Οδηγία της ΕΕ 1/2019 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 11ης Δεκεμβρίου 2018 (αιτιολόγηση 17 και άρθρο 14 Παρ 3), η οποία ενδυναμώνει την ανεξαρτησία και προστατεύει τις Εθνικές Επιτροπές Ανταγωνισμού από εξωτερικές παρεμβάσεις.

Επιπροσθέτως, αυτή η ρήτρα εισήχθη με τη διαδικασία του επείγοντος, χωρίς καμία διαβούλευση με την ΕΕΑ, παραβιάζοντας έτσι τη σχετική ελληνική νομοθεσία (νομοθετική πράξη Ανταγωνισμού, άρθρο 14 και άρθρο 23), χωρίς να συντρέχει λόγος επείγοντος.

Αντιθέτως, στο παρόν στάδιο η ΕΕΑ ερευνά σημαντικές υποθέσεις μονοπωλίου στον τομέα των ΜΜΕ , των οποίων η ολοκλήρωση πρέπει να διασφαλιστεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή η ρήτρα αναφέρεται αποκλειστικά στην ΕΕΑ και όχι στις άλλες ανεξάρτητες εθνικές αρχές, “φωτογραφίζοντας” με αυτό τον τρόπο την ΕΕΑ, τα μέλη του Συμβουλίου και τα στελέχη της.

Επίσης, η υπόθεση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου C-288/12 (Παρ 54-55 και 61) ξεκάθαρα αποφασίζει ότι ένα κράτος-μέλος δεν μπορεί να υποχρεώσει μια ανεξάρτητη αρχή να σταματήσει τις εργασίες της πριν να ολοκληρώσει τη θητεία της.

Μέχρι πρόσφατα, με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα βελτίωσε τις διοικητικές της δυνατότητες και εξασφάλισε την ανεξαρτησία των εθνικών ανεξάρτητων αρχών, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕΑ. Αυτή η ρήτρα, που εισήχθη από τη νεοεκλεχθείσα κυβέρνηση, φαίνεται να βλάπτει τη φήμη της ΕΕΑ και να παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Δεδομένου ότι αυτή η ρήτρα παρουσιάστηκε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο στις 2 Αυγούστου και θα ψηφιστεί με τη διαδικασία του επείγοντος αυτή την εβδομάδα, σας ζητώ να εξετάσετε άμεσα τη νομιμότητά της και να διασφαλίσετε ότι η ΕΕΑ και τα παρόντα μέλη της θα συνεχίσουν τις εργασίες τους μέχρι το τέλος της θητείας τους, όπως προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Αναμένω την απάντησή σας για το επείγον και σημαντικό αυτό θέμα.

Σας ευχαριστώ για τη συνεργασία,

Δημήτριος Παπαδημούλης

Αντιπρόεδρος Ευρωκοινοβουλίου, επικεφαλής ευρωομάδας ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ