Η Ελλάδα 132η επί συνόλου 190 χωρών στη λίστα του ΟΟΣΑ για την ταχύτητα επίλυσης εμπορικών διαφορών

Τα καταλυτικά προβλήματα τα οποία λειτουργούν ως βαρίδια για την ταχεία και ανεξάρτητη λειτουργία της Δικαιοσύνης, αναδεικνύει η πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Η ανώτατη δικαστής και πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας, είναι εκ των συγγραφέων του βιβλίου «Η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα: Προτάσεις για ένα Σύγχρονο Δικαστικό Σύστημα» (εκδ. «διαΝΕΟσις»), που θα κυκλοφορήσει τις επόμενες […]

NEWSROOM
Η Ελλάδα 132η επί συνόλου 190 χωρών στη λίστα του ΟΟΣΑ για την ταχύτητα επίλυσης εμπορικών διαφορών

Τα καταλυτικά προβλήματα τα οποία λειτουργούν ως βαρίδια για την ταχεία και ανεξάρτητη λειτουργία της Δικαιοσύνης, αναδεικνύει η πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Η ανώτατη δικαστής και πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας, είναι εκ των συγγραφέων του βιβλίου «Η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα: Προτάσεις για ένα Σύγχρονο Δικαστικό Σύστημα» (εκδ. «διαΝΕΟσις»), που θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες. Η πρόεδρος του ΣτΕ, είναι μεταξύ των συγγραφέων του βιβλίου, μαζί με έξι ακόμα εν ενεργεία δικαστικούς  -τον Μιχάλη Πικραμένο, τον Ιωάννη Συμεωνίδη, τον Βασίλη Ανδρουλάκη, τη Θεοκτή Νικολαΐδου, τον Λάμπρο Τσόγκα και τον Πέτρο Αλικάκο.

Η ανώτατη δικαστής, με δήλωσή της που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» (συντάκτης Γιάννης Παλαιολόγος), αναδεικνύει τους βασικούς προβληματισμούς που τίθενται στο βιβλίο και αποτελούν άλλωστε τα βασικά ζητήματα που καλείται να επιλύσει η πολιτεία για να οδηγηθεί η Δικαιοσύνη στο μονοπάτι της εκπλήρωσης του ρόλου της:

Όπως σημειώνουν οι συγγραφείς: «Στις ημέρες μας δεν είναι πλέον αρκετό η Δικαιοσύνη να οργανώνεται και να λειτουργεί σε καθεστώς ανεξαρτησίας. Μια ανεξάρτητη, αλλά βραδυπορούσα και ασθμαίνουσα Δικαιοσύνη δεν επιτελεί την αποστολή της, διότι δεν επιλύει σε εύλογο χρόνο τις διαφορές που φθάνουν ενώπιόν της, τούτο δε, συνιστά τροχοπέδη στην κοινωνική σταθερότητα και στην οικονομική ανάπτυξη».

4 χρόνια και 3 μήνες!

Διαχρονικά, εκ των βασικών προβλημάτων της Δικαιοσύνης είναι η βραδύτητα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της έκθεσης Ease of Doing Business, της Παγκόσμιας Τράπεζας (που παρουσιάζει η εφημερίδα), η επίλυση μιας εμπορικής διαφοράς μεταξύ δύο επιχειρήσεων από Μονομελές Πρωτοδικείο και η εκτέλεση της σχετικής απόφασης χρειάζεται 1.580 μέρες στην Ελλάδα (δεδομένα Μαΐου 2018). Δηλαδή 4 χρόνια και 3 μήνες, όταν ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ είναι 582 μέρες δηλαδή 1,5 χρόνος. Παραδείγματος χάριν στη Γαλλία απατούνται 98 μέρες(!), στην Ελβετία 142, στο Βέλγιο 164 και την Πορτογαλία 296 μέρες.

Στον αριθμό των εκκρεμών διοικητικών διαφορών ανά 100 κατοίκους το 2016, η Ελλάδα είναι πρώτη στην ΕΕ με 2,2 (το 2010 ήταν 3,7), όταν η Βουλγαρία είναι στις 0,1, η Ισπανία στις 0,3 και η Πορτογαλία στις  0,7.

Το δημόσιο

Σχετικά με τους ρυθμούς απονομής της Δικαιοσύνης, η πρόεδρος του ΣτΕ στην ίδια δήλωσή της, σημειώνει: «Υπάρχουν μέτρα, όπως η πιλοτική δίκη, που έχουν βοηθήσει. Αλλά το πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει, καθώς πολλές παθογένειες παραμένουν». Το Δημόσιο, για παράδειγμα, σημειώνει, εξακολουθεί να βομβαρδίζει τα δικαστήρια με αναίτιες προσφυγές, ενώ οι δικηγόροι δεν έχουν υιοθετήσει πρακτικές όπως η ηλεκτρονική κατάθεση εγγράφων. Υπενθυμίζει δε, τη σημασία, η Δικαιοσύνη, έκτος από έγκυρη, να είναι και έγκαιρη: «Όπως έχει ειπωθεί, η καθυστέρηση ισοδυναμεί με αρνησιδικία. Ζούμε σε μια εποχή κατά την οποία το δικαστικό σύστημα πρέπει να αποδεικνύει κάθε μέρα εκ νέου την αξιοπιστία του».

Η νέα πρόεδρος, δηλώνει προβληματισμένη και με το ζήτημα της εσωτερικής αξιολόγησης τoυ δικαστικού σώματος. Για ορισμένους επιθεωρητές, σημειώνει, δεν υπάρχει συνάδελφος που να μη βαθμολογείται ως «εξαίρετος»  -πράγμα που αδικεί όσους αξιολογούνται από πιο επιφυλακτικούς κριτές. «Έτσι, οι προαγωγές καταλήγουν να γίνονται με μόνο κριτήριο την αρχαιότητα. Είναι λοιπόν αναγκαίο να υπάρχει ουσιαστική αξιολόγηση». Παράλληλα, υπενθυμίζει ότι η τελευταία διοικητική ολομέλεια για αποτίμηση του έργου του ΣτΕ, έλαβε χώρα το 2013 (κανονικά πρέπει να διεξάγονται ετησίως).

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ