Θανατοποινίτης 11 ετών! Δεκατέσσερις ανήλικοι εκτελέστηκαν ή απειλούνται με θάνατο στη Σαουδική Αραβία
Αντιμέτωπος με τη θανατική ποινή για συμμετοχή σε ειρηνική διαδήλωση με …ποδήλατα, το 2011, σε ηλικία μόλις 11 ετών, είναι ο Murtaja Qureiris, ο μικρότερος πολιτικός κρατούμενος στη Σαουδική Αραβία. Φορώντας σαγιονάρες, ο 11χρονος, ανύποπτος για το τι θα επακολουθούσε, χαμογελούσε τότε μπροστά στην κάμερα που κατέγραφε τη διαμαρτυρία των περίπου 30 αγοριών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, κατά τη διάρκεια της Αραβικής Άνοιξης του 2011.
Στη φυλακή από 13 ετών
Τρία χρόνια μετά, στις 20 Σεπτεμβρίου του 2014, ο Murtaja, σε ηλικία 13 ετών συνελήφθη, ενώ ταξίδευε με την οικογένειά του στο Μπαχρέιν. Από τότε βρίσκεται στη φυλακή, για ένα μήνα στην απομόνωση και από το Μάιο του 2017, παρότι ήταν μόνο 16 ετών, στην περίφημη φυλακή Mabahith για ενήλικες, η οποία είναι γνωστή λόγω των συχνών καταγγελιών για βασανιστήρια αλλά και σεξουαλική κακοποίηση των κρατουμένων.
Θανατική ποινή, παρά τη νομική προστασία των παιδιών από τις εκτελέσεις
Το Αύγουστο 2018, ο Murtaja, , καταδικάζεται σε θανατική ποινή, για κατηγορίες που αφορούν τη συμμετοχή του σε εκείνη τη διαμαρτυρία με τα ποδήλατα.
Η απόφαση του αρμόδιου εισαγγελέα, σύμφωνα με τις διεθνείς οργανώσεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που παρακολουθούν την υπόθεσή του και ζητούν την άμεση απελευθέρωσή του, παραβιάζει ακόμη και το νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει από τον περασμένο Νοέμβριο στη Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με το οποίο, προστατεύονται τα παιδιά από τις εκτελέσεις.
Για τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας όμως, ο Murtaja φέρεται ως μέλος της σιιτικής μειονότητας της χώρας που «κλιμάκωσε» τη διαμαρτυρία του κατά του καθεστώτος, όταν σκοτώθηκε, από τις δυνάμεις ασφαλείας ο μεγαλύτερος αδελφός του, ακτιβιστής Ali Qureiris.
Κύμα αντιδράσεων
Αν και επισήμως, η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας, απαντώντας σε ερωτήσεις του Ύπατου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα υποστηρίζει πως θανατική ποινή “μπορεί να επιβληθεί μόνο για τις πιο σοβαρές παραβάσεις», εν τούτοις οι ισχυρισμοί αυτοί διαψεύδονται από την πραγματικότητα που δείχνει πως εφαρμόζεται και για ήσσονος σημασίας αδικήματα με στόχο την τιμωρία των μειονοτικών ομάδων και των ακτιβιστών που αντιδρούν στην κυβέρνηση.
«Είναι αποτρόπαιο οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας να επιβάλλουν τη θανατική ποινή για κατηγορίες που φέρονται ότι διαπράχθηκαν, όταν ο κατηγορούμενος ήταν ακόμα παιδί. Δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία ότι οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας είναι έτοιμες να προχωρήσουν σε οποιαδήποτε ενέργεια για να εμποδίσουν την αμφισβήτηση των πολιτών τους, συμπεριλαμβανομένης και της επιβολής της θανατικής ποινής σε εφήβους που ήταν απλά αγόρια τη στιγμή της σύλληψής τους”, δήλωσε Lynn Maalouf, Διευθυντής Έρευνας της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή.
Άλλοι τρεις έφηβοι αντιμετωπίζουν, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, τον άμεσο κίνδυνο της εκτέλεσης, μαζί με το Murtaja. Πρόκειτα για τους Ali Nimr , Dawoud al-Marhoun και Abdullah al-Zaher οι οποίοι έχουν καταδικαστεί σε θάνατο από το 2014.
703 θανατικές καταδίκες
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οργάνωση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Σαουδική Αραβία, επί των ημερών του βασιλιά Mohammed bin Salman, έχουν υπογραφεί 703 θανατικές καταδίκες, μέχρι τα τέλη Μαΐου του 2019. Μεταξύ αυτών είναι και τουλάχιστον 10 ανήλικοι..
Όπως αναφέρει έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, τους πρώτους πέντε μήνες του 2019, οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας εκτέλεσαν τουλάχιστον 110 άτομα.
Πριν από δύο μήνες, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Σαουδικής Αραβίας μετέδωσε πως εκτελέστηκαν 37 άνδρες , στη συντριπτική τους πλειοψηφία, σιίτες.
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr