Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Θεσμικός «πόλεμος» Κοσμητείας Φιλοσοφικής και ΑΣΕΠ

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Θεσμικός «πόλεμος» Κοσμητείας Φιλοσοφικής και ΑΣΕΠ

Πρωτοφανούς έντασης θεσμική αντιπαράθεση προκαλεί το θέμα του διαγωνισμού των 404 Δικαστικών γραμματέων μεταξύ της Κοσμητείας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ και του ΑΣΕΠ με αφορμή τον αποκλεισμό από τον οριστικό πίνακα επιτυχόντων  των κατόχων μεταπτυχιακών και διδακτορικών του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου, καθώς κρίθηκαν ως μη συναφή με το αντικείμενο.

Η υπόθεση έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις ενώ ήδη είχε αποστείλει σχετική επιστολή διαμαρτυρίας ο πρόεδρος του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ, καθηγητής Ευάνθης Χατζηβασιλείου, αλλά τώρα η υπόθεση μπαίνει σε τροχιά σύγκρουσης θεσμών αφού την επιστολή υπογράφουν η κοσμήτορας της Φιλοσοφικής και οι πρόεδροι των 12 τμημάτων καθώς και οι εκπρόσωποι ΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ.

Στην επιστολή, η οποία είναι γραμμένη με σκληρή γλώσσα, αφήνονται υπόνοιες για εσκεμμένο αποκλεισμό των πτυχιούχων των σχολών από τους διαγωνισμούς, γεγονός πρωτοφανές αν σκεφτεί κανείς τον ρόλο, τη θεσμική θωράκιση αλλά και το κύρος του ΑΣΕΠ.

Είναι μάλιστα πρωτόγνωρη τόση μεγάλη αμφισβήτηση για το ΑΣΕΠ, πολλώ δε μάλλον, όταν εκπορεύεται από ένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια της χώρας.

Η αίτηση

Η κύρια αίτηση ακύρωσης του διαγωνισμού (που έχει παγώσει προσωρινά) έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί στις 18 Ιανουαρίου και οι συγκεκριμένες επιστολές θα κατατεθούν ενώπιον του δικαστηρίου.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τον καθηγητή διοικητικού Δικαίου, του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πάνο Λαζαράτο που υπογράφει τις προσφυγές «απέκλεισαν από την συνάφεια συλλήβδην (100%) τις εργασίες όλων των Ελλήνων αρχαιολόγων, φιλολόγων και ιστορικών με εξαίρεση τις εργασίες αυτών, που στον τίτλο της διατριβής τους είχαν τη λέξη γλώσσα ή λόγος. Θεώρησαν, προφανώς, ότι όλοι οι υπόλοιποι δεν κατέχουν επαρκώς την χρήση του ελληνικού λόγου για να γίνουν δικαστικοί γραμματείς».

Οι αιτούντες είχαν προβάλει το επιχείρημα πως «εν μέσω διαγωνισμού, παντελώς αδιαφανώς και αυθαιρέτως άλλαξε άποψη για τον τρόπο που αξιολόγησε την συνάφεια των μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων σπουδών των υποψηφίων και την προϋπηρεσία τους, με αποτέλεσμα να βρεθούν διοριστέοι υποψήφιοι με μεταπτυχιακά και διδακτορικά από θετικές επιστήμες και να αποκλειστούν υποψήφιοι με μεταπτυχιακά και διδακτορικά από φιλοσοφικές και ανθρωπιστικές επιστήμες. Συμμετέχοντες δηλαδή, που οι σπουδές τους είχαν σαφώς μεγαλύτερη συνάφεια με το αντικείμενο της εργασίας».

Η επιστολή

Η Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών εξέδωσε ομόφωνα την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Ως μέλη της Κοσμητείας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ , εκφράζουμε τη βαθιά ανησυχία μας σχετικά με το ζήτημα της εξαιρετικά περιορισμένης αποδοχής των πτυχίων των τμημάτων μας σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ που αφορούν θέσεις διοικητικών υπαλλήλων. Το 2001, η πτυχιούχοι μας είχαν αποκλειστεί από παρόμοιους διαγωνισμούς, βάση του ΠΔ 50/2001 που καθόριζε τα προσόντα για την εισαγωγή στον κλάδο ΠΕ Διοικητικό.

Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση άλλαξε με τη ρύθμιση του ΠΔ 347/2003 που όρισε ότι όλα τα πτυχία θα μπορούν να γίνουν  αποδεκτά με την αυτονόητη εξαίρεση ορισμένων πιο ειδικών προκηρύξεων. Δυστυχώς, παρατηρούμε ότι έχει γίνει κατάχρηση αυτής της κατ’ αρχήν λογικής εξαίρεσης. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι την τελευταία τριετία από τις 15 προκηρύξεις γενικών διοικητικών θέσεων, οι μισές αποκλείουν τους πτυχιούχους μας.

Επιπλέον, υπάρχουν άλλες περιπτώσεις, στις οποίες τα πτυχία των Τμημάτων μας γίνονται μεν δεκτά, αλλά κρίνονται ως «μη συναφείς» οι μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί τίτλοι που απονέμουμε. Αυτή η πραγματικά παράλογη διευθέτηση ανέκυψε στην πρόσφατη προκήρυξη περί ΠΕ Δικαστικών Υπαλλήλων των κλάδων γραμματέων, στην οποία πτυχιούχοι μας επιλέχθηκαν προς διορισμό, αλλά αφαιρέθηκαν απ’ τον οριστικό πίνακα επιτυχόντων με το επιχείρημα της «μη συνάφειας» των μεταπτυχιακών και των διδακτορικών τους* ενώ άλλοι μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί τίτλοι, όμοιοι ως προς την θεματολογία τους, άλλων πανεπιστημιακών Τμημάτων, κρίθηκαν, με τρόπο εμφανώς αυθαίρετο, ως συναφής.

Εκφράζουμε τον βαθύτατο προβληματισμό μας για τις εξελίξεις αυτές και ζητούμε την πιστή εφαρμογή του ΠΔ 347/2003 σε όλες τις γενικές διοικητικές θέσεις που προκηρύσσονται. Τέλος, τονίζουμε ότι καθώς έχουν περάσει ακριβώς δέκα χρόνια απ’ την τελευταία προκήρυξη για διορισμό εκπαιδευτικών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, είμαστε  υποχρεωμένοι να μεριμνήσουμε για τα εργασιακά δικαιώματα των άριστα εκπαιδευμένων πτυχιούχων μας, καθώς και για τη δίκαιη αντιμετώπισή τους απ’ τη Διοίκηση.

Η Κοσμήτωρ

Καθηγήτρια Ελένη Καραμαλέγκου,

Οι Πρόεδροι των Τμημάτων»

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ