Καταθέτει η Ελένη Ράικου για τον «Ρασπούτιν»

Στο γραφείο των αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου που χειρίζονται την έρευνα για τους χειρισμούς στην υπόθεση της Novartis εισήλθε πριν από λίγο η Εισαγγελέας εφετών Ελένη Ράικου προκειμένου να καταθέσει ως μάρτυρας, καθώς της ανήκει η πατρότητα του προσωνύμιου “Ρασπούτιν” που πρώτη απέδωσε στον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Λίγο νωρίτερα σήμερα ολοκλήρωσε την κατάθεση διάρκειας μίας ώρας […]

NEWSROOM
Καταθέτει η Ελένη Ράικου για τον «Ρασπούτιν»
Στο γραφείο των αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου που χειρίζονται την έρευνα για τους χειρισμούς στην υπόθεση της Novartis εισήλθε πριν από λίγο η Εισαγγελέας εφετών Ελένη Ράικου προκειμένου να καταθέσει ως μάρτυρας, καθώς της ανήκει η πατρότητα του προσωνύμιου “Ρασπούτιν” που πρώτη απέδωσε στον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Λίγο νωρίτερα σήμερα ολοκλήρωσε την κατάθεση διάρκειας μίας ώρας ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας ενώπιον του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Λάμπρο Σοφουλάκη που διενεργεί μαζί με τον συνάδελφό του Ευάγγελο Ζαχαρή την ποινική προκαταρκτική έρευνα για την διαχείριση της έρευνας για την Novartis.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, στην κατάθεση του φέρεται να αναφέρθηκε σε πολιτικά πρόσωπα και κατέθεσε παράλληλα κύριο υπόμνημα, συμπληρωματικό, (δικαιοπολιτικό όπως το χαρακτήρισε ο ίδιος) και μια περίληψη της όλης ιστορίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γιάννης Στουρνάρας, μετά την έναρξη της έρευνας για την Νovartis και την εμφάνιση των προστατευόμενων μαρτύρων που τον ενέπλεκαν στην υπόθεση ήταν από τους πρώτους που κατέθεσαν  μηνυτήρια αναφορά κατά των δυο εξ αυτών μαρτύρων που χρησιμοποιούσαν τις κωδικές ονομασίες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση», για τα αδικήματα  της ψευδορκίας μάρτυρος, ψευδούς καταμήνυσης και συκοφαντικής δυσφήμησης.

Με την μήνυσή του ο Γιάννης Στουρνάρας ζητεί την ποινική δίωξη των δυο «μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος»,  μετά τις ψευδείς καταθέσεις τους, όπως τις κατονομάζει, ενώπιον της Εισαγγελίας διαφθοράς.

Η αντιδικία 

Στην Ελένη Ράικου ανήκει η πατρότητα του προσωνύμιου “Ρασπούτιν” καθώς ήταν η πρώτη που αναφέρθηκε σε αυτό σε μία οργισμένη δήλωση της που είχε διαρρεύσει μέσω κύκλων της για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, λίγους μήνες μετά την έναρξη της έρευνας για την υπόθεση της “Novartis”. Διάστημα κατά το οποίο η πρώην επικεφαλής κατά της Διαφθοράς είχε στραφεί και μέσω αγωγής κακοδικίας κατά της διαδόχου της στην Εισαγγελία της διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη. Τότε ήταν που ξεκίνησε ένας εισαγγελικός “πόλεμος” με την εισαγγελία κατά της Διαφθοράς με φόντο την προκαταρκτική έρευνα για την εταιρεία Novartis, – ο οποίος με πρωτοφανή τρόπο- διευρύνθηκε και μέχρι σήμερα καλά κρατεί.

Η δικαστική διαμάχη μεταξύ των Ελένης Ράικου  και Ελένης Τουλουπάκη, έληξε όταν καταργήθηκε η αγωγή κακοδικίας που είχε καταθέσει τον Νοέμβριο του 2018, η πρώτη μαζί με τον σύζυγο της γιατρό Λάζαρο Καρνέζη, στρεφόμενοι κατά της Τουλουπάκη και των δύο επίκουρων εισαγγελέων διαφθοράς, Χρήστου Ντζούρα και Στέλιου Μανώλη.

Στην αγωγή κακοδικίας υποστήριζαν ότι με τις διαρροές που είχαν γίνει σχετικά με την υπόθεση της Novartis, παραβιάστηκε η μυστικότητα της ανάκρισης, υπήρξε παραβίαση προσωπικών δεδομένων και προσβολή της προσωπικότητας του ζεύγους. Αφορμή για την αντιδικία υπήρξε η διαρροή της λίστας με τα ονόματα των γιατρών που ελέγχονται για την υπόθεση της Novartis στην οποία περιλαμβανόταν και ο Λάζαρος Καρνέσης, ο οποίος είχε αρνηθεί οποιαδήποτε παράνομη ενέργεια, διευκρινίζοντας ότι έλαβε το 2009 από τη φαρμακευτική εταιρεία το καθ’ όλα νόμιμο ποσό των 1.000 ευρώ μετέχοντας σε ομαδική μελέτη γιατρών για συγκεκριμένη εργασία για λογαριασμό της Novartis. Το ζευγάρι ζητούσε με την αγωγή του 300.000 ευρώ συνολική αποζημίωση για την ηθική βλάβη που υπέστη.

Ακολούθησε η δημοσίευση της απόφασης από το Ειδικό Δικαστήριο Αγωγών Κακοδικίας, με την οποία καταργήθηκε η δίκη, καθώς προηγουμένως η κ. Ράικου και ο σύζυγός της είχαν ζητήσει από την ακροαματική ακόμη διαδικασία της υπόθεσης, την παραίτησή τους από την αγωγή κακοδικίας, καθώς από λάθος η αγωγή τους είχε αναγνωριστικό αίτημα και όταν αυτό έγινε αντιληπτό είχε εκπνεύσει η προβλεπόμενη προθεσμία για να κατατεθεί νέα αγωγή με καταψηφιστικό περιεχόμενο.

Υπενθυμίζεται ότι τότε παράλληλα με την κατάθεση της αγωγής κακοδικίας η εισαγγελέας εφετών Ελένη Ραικου, είχε ζητήσει “πάγωμα” της έρευνας της εισαγγελίας κατά της διαφθοράς, μέχρι το Μάρτιο του 2019 όπου είχε προσδιοριστεί η συζήτηση της αγωγής, αίτημα το οποίο απορρίφθηκε από το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο. Ειδικότερα, το Συμβούλιο Εφετών απάντησε στο σχετικό ερώτημα της αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας που χειριζόταν την αγωγή κακοδικίας, κάνοντας παράλληλα δεκτή τη σχετική πρόταση της εισαγγελέως Εφετών, Ράνιας Σταθέα, η οποία τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι για το καλό της πολιτείας και της Δικαιοσύνης η έρευνα για την Novartis δεν θα πρέπει να «παγώσει», ενώ παράλληλα έκρινε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν μεροληψία εκ μέρους της Ελένης Τουλουπάκη και των επίκουρων εισαγγελέων Διαφθοράς, ούτε ευθύνονται αυτοί για τη διαρροή στοιχείων της δικογραφίας που αφορούν τον σύζυγο της Λάζαρο Καρνέζη.

Υπενθυμίζεται, ότι η Ελένη Ράικου παραιτήθηκε από την θέσης της εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς τον Μάρτιο του 2017, μετά από δημοσίευμα που την έφερε να έχει αποκρύψει στοιχεία για την υπόθεση του Γ. Παπαντωνίου, μετά από αναφορά της ανακρίτριας Η. Ζαμανίκα.

Τότε η εισαγγελική λειτουργός με μία μακροσκελή αναφορά της στη Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, είχε συνδυάσει την αναφορά της συναδέλφου της με συμφέροντα στον χώρο του φαρμάκου, τα οποία επιχειρούν την εξόντωση της, με αποτέλεσμα να ζητήσει την απομάκρυνση της από την θέση της προϊσταμένης της εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ