“Μάχη” στην Ιαπωνία για το “GREEK YOGURT”. Τα τρία νέα αιτήματα για το σήμα και η “ύποπτη” αδράνεια των Ελληνικών Αρχών
Μία τουλάχιστον ύποπτη ιστορία εξελίσσεται στη μακρινή Ιαπωνία με επίκεντρο το ελληνικό γιαούρτι. Ιαπωνικά προϊόντα διεκδικούν τον όρο “Greek” με την ελληνική πλευρά, βάση καταγγελιών, να «σφυρίζει» αδιάφορα ενώ υπάλληλοι της πρεσβείας μας εκεί που προσπαθούν να διαφυλάξουν τα συμφέροντα της χώρας αντί να επιβραβεύονται παραπέμπονται σε πειθαρχικά και μετατίθενται δυσμενώς. Πολλοί δε θεωρούν ότι ο σοβαρός τραυματισμός σε τροχαίο της Οικονομικής και Εμπορικής Ακολούθου της Ελλάδας στην Ιαπωνία το μεσημέρι της Τετάρτης 25 Σεπτεμβρίου ενδεχομένως δεν είναι τυχαίος.
Κι αυτό γιατί το συμβάν σημειώθηκε λίγα 24ωρα μετά την αποκάλυψη για παράνομη ελληνοποίηση γιαουρτιού ιαπωνικής εταιρείας κι ενώ επιχειρείται και άλλα προϊόντα ιαπωνικής γιαούρτης να «βαπτιστούν» ελληνικά προκειμένου να γίνουν ελκυστικά σε μία αγορά με τζίρο που ξεπερνά το 1 δις ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews , τον Αύγουστο τρεις ιαπωνικές εταιρείες κατέθεσαν στον αρμόδιο φορέα τους αίτημα για να κατοχυρώσουν τις ονομασίες: “Greek Protein Yogurt”, “blissful Greece” και «The routine (Make a habit) of taking protein with Greek yogurt.
Το τελευταίο μάλιστα προιόν είναι της εταιρείας που ήδη έχει λάβει από τον πρώην Έλληνα πρέσβη πιστοποιητικό αυθεντικότητας ελληνικού γιαουρτιού και την άδεια να έχει στην συσκευασία του το σήμα «THE GREEK YOGYRT». Κατά αυτής της παραχώρησης υπάλληλοι της πρεσβείας από το αρμόδιο τμήμα , παρόλα τα προσκόμματα που τους έθεταν οι προϊστάμενοί τους, πρόλαβαν τον περασμένο Ιανουάριο να κινήσουν τη διαδικασία ένστασης πέντε μόλις ημέρες πριν λήξει η προθεσμία, χωρίς ωστόσο κανένας να γνωρίζει μέχρι στιγμής την τύχη αυτής της ένστασης.
Το αξιοσημείωτο όμως είναι ότι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ουδέν έχει γίνει μέχρι τώρα για τις αιτήσεις του Αυγούστου με ορατό τον κίνδυνο οι ιαπωνικές εταιρείες να κατοχυρώσουν τα σήματα.
Σε μια τέτοια περίπτωση, όπως εξηγούν στη «R» γνώστες της διαδικασίας, οι συνέπειες για τα ελληνικά προϊόντα θα είναι καταστρεπτικές.
Ειδικότερα, η κατοχύρωση “Greek” στο εμπορικό σήμα θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα την εξαγωγή «ελληνικού γιαουρτιού» made in Japan σε τρίτες χώρες με τεράστιες αγορές, όπως η Κίνα και η Ινδία, με πολύ ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι του ελληνικού, ενώ στο πλαίσιο της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ιαπωνίας, θεωρητικά, είναι δυνατή η εξαγωγή του και στην Ε.Ε. Επιπλέον, μια τέτοια εξέλιξη ακυρώνει τις εθνικές μας θέσεις στους Διεθνείς Οργανισμούς, θέτει σε κίνδυνο και άλλα προϊόντα εκτός του “ελληνικού γιαουρτιού” και υπονομεύει τις προσπάθειες της Ένωσης Ελλήνων Κτηνοτρόφων και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που έχουν προχωρήσει στη σύσταση ομάδας εργασίας για την υποβολή αίτησης κατοχύρωσης της ονομασίας «Ελληνικό γιαούρτι» στο πλαίσιο των προγραμμάτων ποιότητας τροφίμων της Ε.Ε. και κατοχύρωσης του ελληνικού σήματος. Τελευταίο, αλλά άκρως σημαντικό, είναι ότι η κατοχύρωση από ιαπωνικές εταιρείες δημιουργεί δεδικασμένο και ανοίγει το δρόμο για ανάλογη αντιμετώπιση προϊόντων της Βόρειας Μακεδονίας.
Δήλωση Ι. Μαρακάκης
Σύμφωνα με τον γνωστό δικηγόρο Γιάννη Μαρακάκη που έκανε τις αρχικές αποκαλύψεις για τα όσα εξελίσσονται στην Ιαπωνία καθώς και για το «περίεργο» τροχαίο της Οικονομικής και Εμπορικής Ακολούθου της Ελλάδας , οι ενέργειες της Ελληνικής Πρεσβείας στο Τόκιο είναι αντιθεσμικές και παράνομες.
Όπως δηλώνει στην «Real News»:
“Δύο εμπειρότατοι εμπορικοί ακόλουθοι της Ελληνικής Πρεσβείας στο Πεκίνο, έχουν επανειλημμένα καταγγείλει τις ύποπτες συναλλαγές της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Ιαπωνία.
Η Ελληνική Πρεσβεία στο Τόκιο, εντελώς παράνομα και δίχως κανένα δικαίωμα, ήρθε επίσημα και πανηγυρικά σε συνεννόηση με ιαπωνικές γαλακτοβιομηχανίες – κολοσσούς στις οποίες παρέδωσε «γη και ύδωρ», χορηγώντας μάλιστα τη χρήση ελληνικών σημάτων, βλάπτοντας κατάφωρα τα συμφέροντα τόσο της πατρίδας αλλά και δεκάδων περίφημων ελληνικών εταιρειών που αναζητούν μια θέση στις αγορές της Ασίας και όχι μόνο.
Υπογραμμίζω ότι ο ετήσιος τζίρος του γιαουρτιού -μόνο στην αγορά της Ιαπωνίας – ξεπερνά το 1 δις ευρώ. Οι καταγγέλλοντες λοιπόν, στους οποίους χρωστάμε την αποκάλυψη αυτού του πρωτοφανούς ανθελληνικού παρασκηνίου στην Ιαπωνία, επιχείρησαν επίσημα να ενημερώσουν την ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών στην Αθήνα σχετικά με τις αντιθεσμικές ενέργειες του φυσικού τους προϊσταμένου στο Τόκυο.
Αντί να ακουστούν ως μάρτυρες όσων ανείπωτων συμβαίνουν στην πρεσβεία μας στην Άπω Ανατολή, τελικώς σήμερα αφενός βρίσκονται πειθαρχικώς διωκόμενοι από το Υπουργείο Εξωτερικών και αφετέρου απειλούνται με δυσμενή μετάθεση. Και ενώ οι ιαπωνικοί κολοσσοί φαίνεται πως για πρώτη φορά βρήκαν στο πρόσωπο των δύο ευσυνείδητων διπλωματικών υπαλλήλων τη μόνη ελληνική αντίδραση και εμπόδιο στα συμφέροντά τους και στην εκπλήρωση του στρατηγικού τους σχεδίου (δηλαδή να κατοχυρώσουν ελληνικό σήμα και να εμπορευθούν σε όλες τις ασιατικές αγορές, σε ΗΠΑ αλλά και Ε.Ε. δήθεν ελληνικά προϊόντα), οι δύο καταγγέλοντες, μόλις ξέσπασε το σκάνδαλο στον Τύπο, έπεσαν θύματα ενός εξαιρετικά ύποπτου τροχαίου που είχε ως αποτέλεσμα η μία εκ των δύο υπαλλήλων να νοσηλεύεται έως και σήμερα στην εντατική.
Οι καταγγέλλοντες ενήργησαν μέχρι σήμερα με ευσυνειδησία και έπραξαν με τρόπο άριστο το καθήκον τους απέναντι στη χώρα, την ελληνική επιχειρηματικότητα, τους Έλληνες εξαγωγείς και τον Έλληνα πολίτη.
Τα αργά αντανακλαστικά της ελληνικής πλευράς και του αρμόδιου Υπουργείου με κάνουν να πιστεύω ότι η ηγεσία του Υπουργείου δεν έχει αντιληφθεί το μέγεθος του σκανδάλου. Σε κάθε περίπτωση σκοπεύουμε, μόλις η εντολέας μου αναρρώσει, να συγκροτήσουμε πλήρη φάκελο τον οποίο και θα καταθέσουμε στον Εισαγγελέα.”
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr