Μπαράζ κατασχέσεων μετά το τέλος των 120 δόσεων

Αντιμέτωποι με κατασχέσεις βρίσκονται από σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο, μετά τη λήξη και της παράτασης για τη ρύθμιση των οφειλών τους σε έως 120 δόσεις, εκτός και εάν επιστρατεύσουν τις ισχύουσες διατάξεις της πάγιας ρύθμισης οφελών. Οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών είχαν κατεβάσει ταχύτητα τους τελευταίους μήνες, δίνοντας την ευκαιρία […]

NEWSROOM

Αντιμέτωποι με κατασχέσεις βρίσκονται από σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο, μετά τη λήξη και της παράτασης για τη ρύθμιση των οφειλών τους σε έως 120 δόσεις, εκτός και εάν επιστρατεύσουν τις ισχύουσες διατάξεις της πάγιας ρύθμισης οφελών.

Οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών είχαν κατεβάσει ταχύτητα τους τελευταίους μήνες, δίνοντας την ευκαιρία στους φορολογούμενους να ενταχθούν στη ρύθμιση, αλλά από σήμερα ο εισπρακτικός μηχανισμός αναμένεται να πάρει και πάλι «φωτιά». Αν ένας φορολογούμενος γύρισε την πλάτη σε μια ρύθμιση 120 δόσεων, δύσκολα θα σπεύσει να ενταχθεί σε ένα πάγιο σχήμα 12-24 δόσεων…

Από σήμερα, η πάγια ρύθμιση είναι η μόνη ενεργή επιλογή διευθέτησης των φορολογικών οφειλών, αλλά εάν δεν υπάρξουν ανατροπές στους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών, σύντομα θα συμπληρωθεί από μια ευνοϊκότερη ως προς τον αριθμό των δόσεων (24-48) ρύθμιση, με την ενσωμάτωση, όμως, εισοδηματικών κριτηρίων.

Σχετικές διατάξεις αναμένεται να περιληφθούν στο υπό κατάρτιση φορολογικό νομοσχέδιο, αλλά οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι σύμφωνα με τους έως σήμερα σχεδιασμούς, η νέα ρύθμιση θα αφορά μόνο χρέη τα οποία θα βεβαιωθούν ή θα καταστούν ληξιπρόθεσμα από την 1η Ιανουαρίου 2020 και μετά.

Με απλά λόγια, εάν ένας ιδιοκτήτης ακινήτων αφήσει απλήρωτο τον φετινό φόρο εισοδήματος, δεν θα μπορεί να ρυθμίσει το χρέος του αυτό σε περισσότερες από 12 δόσεις, όπως έχει τη δυνατότητα να κάνει και σήμερα με την ισχύουσα πάγια ρύθμιση. Εάν όμως ένας ελεύθερος επαγγελματίας δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει στην ώρα του τον ΦΠΑ του Απριλίου 2020 και πληροί τα εισοδηματικά κριτήρια που θα συνοδεύουν τη νέα ρύθμιση, θα μπορεί να «σπάσει» το χρέος του σε έως 24 δόσεις.

Η σημερινή πάγια ρύθμιση των 12-24 δόσεων, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και με απλές διαδικασίες υπαγωγής, παραμένει σε ισχύ παράλληλα με το νέο πάγιο σύστημα διευθέτησης οφειλών. Όλα αυτά σε επίπεδο σχεδιασμών, μέχρι τώρα.

Η είσπραξη

Η ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη προς την εφορία τελικά δεν πήγε άσχημα. Η ανάλυση των δεδομένων τις επόμενες ημέρες θα δείξει εάν θα αφαιρέσει ή θα προσθέσει έσοδα στο δημόσιο ταμείο, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των θεσμών που προέβλεπαν «τρύπα» ή του υπουργείου Οικονομικών που περίμενε έξτρα εισπράξεις.

Περίπου 700.000 φορολογούμενοι επιχείρησαν να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε έως 120 δόσεις, αλλά όπως δείχνουν τα στοιχεία τα οποία αφορούν τις επιδόσεις της ρύθμισης έως χθες το μεσημέρι, δύο στους τρεις τα είχαν καταφέρει καταβάλλοντας και την πρώτη δόση. Το τελικό ταμείο της ρύθμισης σήμερα θα οδηγήσει σε ασφαλέστερα συμπεράσματα.

Έως χθες το μεσημέρι πάντως 660.082 φορολογούμενοι είχαν τρέξει τις διαδικασίες ρύθμισης συνολικών οφειλών 6,370 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 4,5 δισ. ευρώ κεφάλαιο και κάτι λιγότερο από 1,9 δισ. ευρώ προσαυξήσεις. Οι επικυρωμένες ρυθμίσεις περιορίζονταν σε 454.246 και το συνολικά ρυθμιζόμενο ποσό σε 3.981 δισ. ευρώ (2,864 δισ. ευρώ κεφάλαιο). Στο ταμείο του δημοσίου είχαν μπει 401,9 εκατ. ευρώ.

Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΑΑΔΕ για τον Ιούλιο έδειχναν 4.019.350 οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη (αν και παραπάνω από τους μισούς είτε οφείλουν μικροποσά, είτε έχουν πτωχεύσει, είτε έχουν πεθάνει…), εκ των οποίων 1.222.301 φορολογούμενοι έχουν ήδη βιώσει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης για τις οφειλές τους. Συνολικά ο εισπρακτικός μηχανισμός της ΑΑΔΕ έχει τη δυνατότητα, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, να επιβάλει κατασχέσεις και λοιπά μέτρα αναγκαστικής είσπραξης σε 1.819.142 φορολογούμενους.

Η εικόνα στα ασφαλιστικά ταμεία

Αντιμέτωποι με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, όπως οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων, καθώς και πλειστηριασμούς ακινήτων αναμένεται να βρεθούν όσοι οφειλέτες στα ασφαλιστικά ταμεία δεν εντάχθηκαν στην ρύθμιση των έως 120 δόσεων, καθώς έληξε τα μεσάνυχτα και η παράταση της 7ήμερης προθεσμίας που είχε δοθεί από το οικονομικό επιτελείο.

Βάσει των πλέον πρόσφατων στοιχείων, έως χθες το μεσημέρι, είχαν ήδη ενταχθεί σε ρύθμιση περίπου 10 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,5 δισ. ευρώ χρέη προς τον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ, ενώ ήδη στα ταμεία του δημοσίου έχουν εισρεύσει ποσά ύψους πάνω από 600 εκατ. ευρώ. Μόνο από το ΚΕΑΟ έχουν εισπραχθεί 200 εκατ. ευρώ.

Το ενδεχόμενο νέας παράτασης απέκλεισε από νωρίς χθες το πρωί ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης, σε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, γράφοντας χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για την πιο ευνοϊκή ρύθμιση που υπήρξε ποτέ, η οποία όμως ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα. Εκτίμησε μάλιστα ότι η συμμετοχή στα ασφαλιστικά ταμεία ήταν πέρα από κάθε πρόβλεψη θετική. Και ξεκαθάρισε ότι από σήμερα, υπάρχουν μόνο οι 12 δόσεις της πάγιας ρύθμισης.

Αναλυτικά, σε ρύθμιση εντάχθηκε κατ’ ελάχιστο το 10% των συνολικών οφειλών που ξεπερνούν τα 35 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία χθες το μεσημέρι, είχαν υποβληθεί περισσότερες από 410.000 αιτήσεις. Από αυτές, έχουν ήδη εγκριθεί 273.000 αιτήσεις για τη ρύθμιση περισσότερων από 3,5 δισ. ευρώ. Μάλιστα, από το υπουργείο Εργασίας εξέφραζαν την άποψη ότι έως τα μεσάνυχτα, το ποσό μπορεί να έφτανε και τα 4 δισ. ευρώ. Περίπου 2 δισ. ευρώ χρέη έχουν ενταχθεί προς ρύθμιση, από επιχειρήσεις – εργοδότες.

Σχεδόν 1 δισ. ευρώ ρυθμισμένων ποσών αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες του ΟΑΕΕ, 170 εκατ. ευρώ αφορούν χρέη αγροτών, ενώ περίπου 55 εκατ. ευρώ είναι οφειλές αυτοαπασχολούμενων. Ήδη, το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) έχει εισπράξει περίπου 200 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, σε εκκρεμότητα υπάρχουν 135.000 αιτήσεις, οι οποίες εφόσον εγκριθούν, θα περάσουν στην επόμενη φάση. Να σημειωθεί ότι ΕΦΚΑ και υπουργείο Εργασίας έχουν ξεκαθαρίσει ότι η προθεσμία για αυτές τις αιτήσεις είναι έως το τέλος του έτους.

Αναλυτικά έχει διευκρινιστεί ότι για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, η διαδικασία περιλαμβάνει δύο στάδια:

Α’ Στάδιο: Προσδιορισμός – επανυπολογισμός των οφειλών

Η διαδικασία αυτή πραγματοποιείται ηλεκτρονικά στον δικτυακό τόπο του ΕΦΚΑ, και περιλαμβάνει επιμέρους βήματα:

α. Είσοδο στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και επαλήθευση των προσωπικών στοιχείων και στοιχείων επικοινωνίας. Με την ολοκλήρωση του βήματος αυτού το αίτημα καταχωρίζεται και θεωρείται εμπρόθεσμο.

β. Δηλώσεις που αφορούν την ασφαλιστική κατάσταση (υποψήφιος ή μη συνταξιούχος, ένταξη ή μη στον Ν. 3869/2010 και επιβεβαίωση αριθμών μητρώου στους τ. Φορείς).

γ. Ενημέρωση του οφειλέτη για το ύψος των οφειλών του ανά τ. Φορέα πριν και μετά τον επανυπολογισμό και επιλογή του ποσού οφειλών (με επανυπολογισμό ή μη) που θα προωθηθεί στο ΚΕΑΟ προς ρύθμιση.

Β’ Στάδιο: Υποβολή αίτησης ρύθμισης οφειλών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΚΕΑΟ

Οι οφειλέτες αυτής της κατηγορίας που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές πριν και μετά τη δημιουργία του ΕΦΚΑ, θα πρέπει να τις ρυθμίσουν ξεχωριστά (ρύθμιση για οφειλές μέχρι 31/12/2016 και άλλη ρύθμιση για οφειλές από 1/1/2017 και εφεξής). Απαραίτητη προϋπόθεση για κάθε ρύθμιση των οφειλών μέσω διαδικτύου είναι η πιστοποίηση στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες του ΚΕΑΟ και η λήψη κωδικών πρόσβασης. Για κάθε Φορέα στον οποίο υπάρχουν οφειλές (π.χ. ΕΦΚΑ ΜΗ ΜΙΣΘΩΤΩΝ και τ. ΟΑΕΕ) απαιτείται ξεχωριστή πιστοποίηση.

Συνεπώς η αίτηση για ρύθμιση στο ΚΕΑΟ μπορεί να γίνει μετά το πέρας της καταληκτικής ημερομηνίας, όταν διαβιβαστούν οι οφειλές στο ΚΕΑΟ.

ΠΡΟΣΟΧΗ. Για τους εργοδότες οφειλέτες εάν δεν έχει ήδη υποβληθεί αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση, τότε από σήμερα ξεκινούν τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης. Βέβαια, για εργοδότες-οφειλέτες πλην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, που δεν κατάφεραν να υποβάλουν αίτηση ηλεκτρονικά για ρύθμιση, γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί η ένταξη όλων των οφειλών τους στο ΚΕΑΟ, αρκεί η αίτηση για προσδιορισμό της οφειλής και διαβίβασή της στο ΚΕΑΟ να υποβληθεί στον τέως Φορέα ή το ΕΤΕΑΕΠ μέχρι χθες. Και σ’ αυτές τις περιπτώσεις η αίτηση για ρύθμιση στο ΚΕΑΟ μπορεί να γίνει έως 31/12/2019, όταν διαβιβαστούν οι οφειλές στο ΚΕΑΟ.

Πηγή: euro2day.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ