Νέα επιστημονική μέθοδος προβλέπει πόσο δολοφονική θα γίνει μια τρομοκρατική ομάδα οπουδήποτε στον κόσμο

Επιστήμονες στις ΗΠΑ ανέπτυξαν ένα νέο μοντέλο προειδοποίησης, που μπορεί με επιτυχία να προβλέψει σε πόσο δολοφονική θα εξελιχθεί μια τρομοκρατική οργάνωση, μετά την ανάλυση των πρώτων χτυπημάτων της. Η μέθοδος θα βοηθήσει τις υπηρεσίες ασφαλείας να διακρίνουν έγκαιρα ποιες ομάδες κάθε είδους τρομοκρατίας έχουν την πρόθεση και τη δυνατότητα να γίνουν αιματηρές, σταματώντας τες […]

NEWSROOM
Νέα επιστημονική μέθοδος προβλέπει πόσο δολοφονική θα γίνει μια τρομοκρατική ομάδα οπουδήποτε στον κόσμο

Επιστήμονες στις ΗΠΑ ανέπτυξαν ένα νέο μοντέλο προειδοποίησης, που μπορεί με επιτυχία να προβλέψει σε πόσο δολοφονική θα εξελιχθεί μια τρομοκρατική οργάνωση, μετά την ανάλυση των πρώτων χτυπημάτων της.

Η μέθοδος θα βοηθήσει τις υπηρεσίες ασφαλείας να διακρίνουν έγκαιρα ποιες ομάδες κάθε είδους τρομοκρατίας έχουν την πρόθεση και τη δυνατότητα να γίνουν αιματηρές, σταματώντας τες έγκαιρα, προτού ισχυροποιηθούν υπερβολικά.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Northwestern του Ιλινόις, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), βάσισαν την ανάπτυξη του μοντέλου τους σε δεδομένα της Παγκόσμιας Βάσης Δεδομένων Τρομοκρατίας (Global Terror Database) και της Βάσης Δεδομένων Περιστατικών Παγκόσμιας Τρομοκρατίας της αμερικανικής εταιρείας αναλύσεων Rand.

Αρκούν τα δέκα πρώτα χτυπήματα για να προβλέψει το μοντέλο με μεγάλη ακρίβεια τι πρόκειται να συμβεί με τη συγκεκριμένη τρομοκρατική ομάδα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό ιδίως για τις ομάδες εκείνες που στην αρχή κάνουν λίγες και όχι σοβαρές επιθέσεις, αλλά γίνονται φονικές πολύ αργότερα, όπως π.χ. το Ενωμένο Μέτωπο Απελευθέρωσης του Ασαάμ στην Ινδία, το Μέτωπο Ισλαμικής Απελευθέρωσης Μόρο στις Φιλιππίνες και η Αλ-Σαμπάμπ στη Σομαλία.

«Η έγκαιρη προειδοποίηση είναι τεράστια υπόθεση, επειδή όχι μόνο μπορεί να βοηθήσει μια κυβέρνηση να στοχεύσει και να εξουδετερώσει τις ομάδες με το πιο καταστροφικό δυναμικό, αλλά επίσης να τη βοηθήσει να αξιοποιήσει στρατηγικά τους διαθέσιμους πόρους της, ώστε να αποφύγει να σπαταλήσει δισεκατομμύρια δολάρια για την καταπολέμηση κάποιας ομάδας που είναι πιθανό στην πορεία να διαλυθεί μόνη της ούτως ή άλλως», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής, καθηγητής Μπράιαν Ούζι.

«Το μοντέλο μπορεί να προβλέψει τη μελλοντική επίπτωση μερικών ομάδων που σήμερα βρίσκονται σε “ύπνωση”, λειτουργώντας κάτω από το ραντάρ των Αρχών», πρόσθεσε ο ερευνητής Γιανγκ Γιανγκ.

Μόνο η κυβέρνηση των ΗΠΑ δαπανά περίπου μισό τρισεκατομμύριο δολάρια κάθε χρόνο σε δράσεις μελέτης και καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Μετά το 2000, κατά μέσο όρο 61 νέες τρομοκρατικές ομάδες εμφανίζονται διεθνώς κάθε χρόνο, κάτι που έχει οδηγήσει σε αύξηση κατά τουλάχιστον 800% στις τρομοκρατικές επιθέσεις ανά τον κόσμο κατά την τελευταία εικοσαετία.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr