Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Νέος Ποινικός Κώδικας: Οι τράπεζες στα «μαλακά» για τα δάνεια των κομμάτων

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Νέος Ποινικός Κώδικας: Οι τράπεζες στα «μαλακά» για τα δάνεια των κομμάτων

Στους ευνοημένους με τις νέες προτεινόμενες ρυθμίσεις του νέου Ποινικού Κώδικα είναι πλέον και οι τράπεζες αφού με βάση τον νέο ορισμό για την έννοια του δημοσίου , αποκόπτονται από αυτό (νομικά) ανεξάρτητα αν έχουν λάβει χρηματική επιχορήγηση.

Η διάταξη έχει πολλούς ένθερμους υποστηρικτές μεταξύ των νομικών αλλά και αρκετούς πολέμιους. Μόλις χθες ο δικηγορικός σύλλογος υπογράμμισε πως ο νέος ποινικός κώδικας δεν πρέπει να ερμηνεύεται με βάση εκκρεμείς υποθέσεις, όμως είναι ξεκάθαρο πως πολλές από τις ρυθμίσεις ουσιαστικά αλλάζουν άρδην το σκηνικό για πολλές από αυτές, ως ευνοϊκότερες και συνεπώς με αναδρομική ισχύ.

Σε υποθέσεις διαφθοράς

Χαρακτηριστικό είναι πως στις υποθέσεις διαφθοράς, αλλάζει άρδην το τοπίο μέσω του νέου ορισμού του Δημοσίου.  Όπως προβλέπεται ως Δημόσιο νοείται πλέον ο στενός δημόσιος τομέας, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης και οι Περιφέρειες. Αυτό σημαίνει ότι βγαίνουν εκτός των επιβαρυντικών διατάξεων (που προέβλεπαν ποινές έως και ισόβιας κάθειρξης μέχρι σήμερα )  οι Τράπεζες και τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ανεξάρτητα αν λαμβάνουν επιχορήγηση από το Κράτος).

Ενδεικτικά δηλαδή στην υπόθεση με τα δάνεια των κομμάτων, τα τραπεζικά στελέχη που ελέγχονται για απιστία ή οι εκπρόσωποι των κομμάτων που ελέγχονται για ηθική αυτουργία στο εν λόγω αδίκημα:

Αν οι εισαγγελείς που διενεργούν τώρα την προκαταρκτική έρευνα κρίνουν ότι πρέπει να ασκηθούν ποινικές διώξεις αυτές θα είναι με την απλή τους μορφή δηλαδή  φυλάκιση και χρηματική ποινή. Αν η ζημία που προκλήθηκε υπερβαίνει συνολικά το ποσό των 120.000 ευρώ τότε θα επιβάλλεται κάθειρξη έως δέκα έτη και χρηματική ποινή.

Τα ΝΠΙΔ

Στην δεύτερη περίπτωση, με τα ΝΠΙΔ, ενδεικτική  είναι η περίπτωση όπου κατηγορούμενοι είναι μέλη της διοίκησης των Ελληνικών Ναυπηγείων οι οποίοι εμπλέκονται στην υπόθεση των γερμανικών υποβρυχίων .

Όπως επισήμανε στο dikastiko.gr o καθηγητής Ποινικού Δικαίου Χρ. Μυλωνόπουλος:

«Το σχέδιο επαναφέρει «από την πίσω πόρτα» την κατάργηση του εδαφίου Δ του άρθρου 263 Α ΠΚ , το οποίο προβλέπει επιβαρυντικές ποινές και για τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου που χρηματοδοτούνται με δημόσιο χρήμα  όταν οι πράξεις τους στρέφονται κατά του Δημοσίου. Όταν  επιχειρήθηκε να καταργηθεί με το Νόμο 4254/2014 είχαν προκληθεί πλήθος αντιδράσεων με αποτέλεσμα να επανέλθει το επίμαχο εδάφιο  με άλλο νόμο λίγες ημέρες αργότερα».

Τότε οι περισσότεροι είχαν δει πίσω από αυτή την κατάργηση την περίπτωση των ναυπηγείων και των υποβρυχίων.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ