Ναρκωτικά: Ο εφιάλτης του στερητικού συνδρόμου ακολουθεί και τα νεογνά.
Για 19 ολόκληρες μέρες έδινε «μάχη» στο νοσοκομείο με το «σύνδρομο στέρησης» ένα νεογέννητο κοριτσάκι στις ΗΠΑ, παρουσιάζοντας, αμέσως μόλις ήρθε στη ζωή, σοβαρά συμπτώματα εξάρτησης από τα ναρκωτικά από τα οποία όπως διαπιστώθηκε, δεν είχε καταφέρει να ξεφύγει η μητέρα του. Η εξάρτηση από τα ναρκωτικά Χρόνια εξαρτημένη από τα ναρκωτικά η μητέρα συνέχισε […]
Για 19 ολόκληρες μέρες έδινε «μάχη» στο νοσοκομείο με το «σύνδρομο στέρησης» ένα νεογέννητο κοριτσάκι στις ΗΠΑ, παρουσιάζοντας, αμέσως μόλις ήρθε στη ζωή, σοβαρά συμπτώματα εξάρτησης από τα ναρκωτικά από τα οποία όπως διαπιστώθηκε, δεν είχε καταφέρει να ξεφύγει η μητέρα του.
Η εξάρτηση από τα ναρκωτικά
Χρόνια εξαρτημένη από τα ναρκωτικά η μητέρα συνέχισε να κάνει χρήση ακόμη και λίγες εβδομάδες πριν φέρει στο κόσμο το μωρό της, τον Ιανουάριο του 2017.
Τι αποφάσισε Ανώτατο Δικαστήριο για μητέρα που έκανε χρήση ναρκωτικών κατά τη διάρκεια της κύησης.
Η εξάρτηση ωστόσο της μητέρας δυστυχώς ακολούθησε το νεογέννητο κοριτσάκι, από τις πρώτες ώρες τις ζωής του, εμφανίζοντας, σύμφωνα με τους γιατρούς του νοσοκομείου Williamsport όπου νοσηλεύτηκε, όλα τα συμπτώματα του νεογνικού στερητικού συνδρόμου.
Οι επιπτώσεις στην υγεία του νεογνού
Η μητέρα έχασε την επιμέλεια του παιδιού. Παράλληλα όμως βρέθηκε και κατηγορούμενη για έκθεση του μωρού που κυοφορούσε σε κίνδυνο, εξαιτίας της χρήσης των ναρκωτικών και τις επιπτώσεις τους στην υγεία του νεογνού. Σύμφωνα με την κατηγορία, επρόκειτο στην ουσία για παιδική κακοποίηση, ανεξαρτήτως εάν η μητέρα γνώριζε τις συνέπειες της πράξης της ή απερίσκεπτα, συνέχισε τη χρήση των ναρκωτικών, κατά τη διάρκεια της κύησης. .
Η υπόθεση έφτασε τελικά ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου της Πενσυλβάνια το οποίο κλήθηκε να αποφανθεί εάν η χρήση ναρκωτικών, στην εγκυμοσύνη συνιστά παιδική κακοποίηση ή όχι.
Θεραπεία ή τιμωρία;
“Πιστεύουμε δεν είναι ο σωστός τρόπος προσέγγισης σε ένα θέμα υγείας να τιμωρείτε τους ανθρώπους γιατί θα τους απομακρύνετε από τη θεραπεία, οδηγώντας τους σε χειρότερα αποτελέσματα για όλους», υποστήριξαν οι δικηγόροι της μητέρας οι οποίοι επέμειναν πως δεν πρόκειται για ποινικό αδίκημα. Πρόσθεσαν δε πως με το σκεπτικό της κατηγορίας θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνεται και το κάπνισμα, στην εγκυμοσύνη, ως πράξη παιδικής κακοποίησης.
Δεν αποτελεί παιδική κακοποίηση
Τελικά, κατά πλειοψηφία το Ανώτατο Δικαστήριο της Πενσυλβάνια αποφάνθηκε ότι δεν μπορούν να θεωρηθεί ως παιδική κακοποίηση, η χρήση από τη μητέρα ναρκωτικών, στο στάδιο της εγκυμοσύνης. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με το νόμο, ο ορισμός του παιδιού δεν περιλαμβάνει τα έμβρυα ή τα αγέννητα παιδιά.
Παραμέληση
Δύο δικαστές που μειοψήφησαν, είχαν την άποψη ότι “τα στοιχεία κατατείνουν περισσότερο σε περίπτωση παραμέλησης όπου η βλάβη εκδηλώνεται κάποια στιγμή αργότερα, όπως στις περιπτώσεις υποσιτισμού από έλλειψη τροφής ή εμφάνισης σοβαρού εξανθήματος του μωρού λόγω τη μη αλλαγής τακτικά της πάνας του».
Τι δείχνουν τα στοιχεία
Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΚΑΝΑ, η χρήση κοκαΐνης, οπιοειδών και άλλων ναρκωτικών ουσιών κατά την κύηση, μπορεί συχνά να οδηγήσει σε στερητικό σύνδρομο των νεογνών που τείνει να παρουσιάζεται 24-72 ώρες μετά τον τοκετό. Εκδηλώνεται συνήθως από αναπνευστικά και γαστρεντερολογικά προβλήματα, ευερεθιστότητα του κεντρικού νευρικού συστήματος κλπ.
Υψηλά τα ποσοστά στερητικού συνδρόμου των βρεφών
Ακόμη όμως και στις περιπτώσεις χορήγησης μεθαδόνης που θεωρείται το βασικό υποκατάστατο για τις εγκύους, στερητικό σύνδρομο εμφανίζουν τα βρέφη σε ποσοστό 28% έως 71% , ανάλογα με τη δόση της μεθαδόνης που λαμβάνει η μητέρα.
Ερευνητικά δεδομένα πάντως δείχνουν πως τα νεογνά που παραμένουν, μετά τον τοκετό, στο ίδιο δωμάτιο με τη μητέρα τους και όχι στη μονάδα εντατικής φροντίδας, χρειάζονται, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΚΑΝΑ, μικρότερο χρόνο θεραπείας από το στερητικό σύνδρομο, έχοντας μεγαλύτερες πιθανότητες να επιστρέψουν μαζί της στο σπίτι.
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr