Πέθανε 86χρονος εμβληματικός ακτιβιστής προσπαθώντας να σώσει τον ποταμό Γάγγη
Ο Γκ. Ντ. Αγκαρουάλ ένας εμβληματικός ακτιβιστής για την προστασία του περιβάλλοντος πέθανε στην Ινδία σε ηλικία 86 ετών, αφού επί 15 εβδομάδες έκανε απεργία πείνας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας γιατί η κυβέρνηση αδιαφορεί για την απορρύπανση του ποταμού Γάγγη.
Ο Αγκαρουάλ, είχε σπουδάσει περιβαλλοντολόγος μηχανικός στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ, στην Καλιφόρνια και ο θανατός του συγκλόνισε τόσο τους περιβαλλοντολόγους όσο και τον απλό κόσμο που παρακολουθούσε την πορεία του και την προσπάθειά του για την σωτηρία του πλανήτη.
“Με τον θάνατό του χάνεται μια από τις κυριότερες φωνές που επέκριναν την κυβέρνηση για τη ρύπανση στον Γάγγη. Ήταν μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες σε αυτόν τον αγώνα”, τόνισε ο περιβαλλοντολόγος Ράκες Τζαϊσβάλ.
Θα νήστευσε μέχρι θανάτου
Ο Αγκαρουάλ ξεκίνησε την απεργία πείνας στις 22 Ιουνίου στην πόλη Χαριντουάρ της βόρειας Ινδίας. Ζητούσε να ψηφιστεί ένας νόμος για την προστασία του ποταμού και να μην κατασκευαστούν υδροηλεκτρικά φράγματα που εμποδίζουν τη φυσική ροή του. Σε μια επιστολή του προς τον Μόντι τον Αύγουστο, απείλησε ότι θα νήστευσε μέχρι θανάτου αν η κυβέρνηση δεν αναλάμβανε δράση.
Με ανάρτησή του στο Twitter ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι “θλίβεται” για τον θάνατο του Αγκαρουάλ. “Το πάθος του για τη μάθηση, την εκπαίδευση, την προστασία του περιβάλλοντος, ιδίως για τον καθαρισμό του Γάγγη, θα τα θυμόμαστε για πάντα. Τα συλλυπητήριά μου”, έγραψε.
Δια της βίας στο νοσοκομείο
Ο Ράβι Καντ, ο διευθυντής του νοσοκομείου AIIMS στην πόλη Χρισικές, στις όχθες του Γάγγη, είπε ότι ο θάνατος του Αγκαρουάλ οφείλεται σε καρδιακή ανακοπή. Μία ημέρα πριν ο 86χρονος είχε μεταφερθεί δια της βίας στο νοσοκομείο από αστυνομικούς, λίγες ώρες αφότου σταμάτησε να πίνει και νερό.
Ιερός και εξαιρετικά μολυσμένος
Ο ποταμός Γάγγης, που θεωρείται ιερός για τους ινδουιστές, είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Ινδίας – και ένας από τους πιο μολυσμένους. Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι είχε δεσμευτεί προεκλογικά ότι θα φροντίσει για την απορρύπανσή του, καθώς τα νερά του χρησιμοποιούνται από 400 εκατομμύρια ανθρώπους, παρά τα αστικά και βιομηχανικά απόβλητα που καταλήγουν σε αυτά. Το πενταετές πρόγραμμα που ανακοίνωσε ο Μόντι το 2015 δεν έχει αποδώσει καρπούς, σύμφωνα με τους επικριτές του.
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr