Παύει η ποινική δίωξη για σωματικές βλάβες που τελέστηκαν πριν από το Μάρτιο του 2016!

Τα αδικήματα τα οποία τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης έως δύο έτη, εφόσον τελέστηκαν έως 31 Μαρτίου 2016, εμπίπτουν σε παραγραφή και παύει η ποινική δίωξη σε βάρος του κατηγορούμενου. Αυτό αποφάσισε το ΣΤ΄ ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου εφαρμόζοντας αυτεπάγγελτα την επιεικέστερη διάταξη του νέου ποινικού Κώδικα. Ειδικότερα, σύμφωνα με την απόφασή του ανωτάτου δικαστηρίου […]

NEWSROOM

Τα αδικήματα τα οποία τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης έως δύο έτη, εφόσον τελέστηκαν έως 31 Μαρτίου 2016, εμπίπτουν σε παραγραφή και παύει η ποινική δίωξη σε βάρος του κατηγορούμενου.

Αυτό αποφάσισε το ΣΤ΄ ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου εφαρμόζοντας αυτεπάγγελτα την επιεικέστερη διάταξη του νέου ποινικού Κώδικα. Ειδικότερα, σύμφωνα με την απόφασή του ανωτάτου δικαστηρίου της χώρας ( 1402/2019) για την αξιόποινη πράξη της σωματικής βλάβης από αμέλεια, η οποία τελέσθηκε το 2011, και περιλαμβάνονται στις διάταξη του άρθρου 8 του Ν. 4411/2016, ισχύει η επιεικέστερη ποινική διάταξη του άρθρου 314 παρ.1 εδ.α’ του νέου Ποινικού Κώδικα (Ν. 4619/2019), περί παραγραφής και παύσης ποινικής δίωξης.

Σε αντίθεση με τον προηγούμενο νόμο που προέβλεπε ανώτερη ποινή τα τρία έτη, η σημερινή ισχύουσα διάταξη είναι επιεικέστερη καθώς όποιος από αμέλεια προκαλεί σωματική κάκωση ή βλάβη της υγείας άλλου, τιμωρείται με παροχή κοινωφελούς εργασίας ή χρηματική ποινή ή φυλάκιση έως δύο έτη.

Τους ανώτατους δικαστές απασχόλησε αναίρεση απόφασης του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ηρακλείου, με την οποία ο κατηγορούμενος καταδικάστηκε για σωματική βλάβη από αμέλεια σε ποινή φυλάκισης δεκαοκτώ (18)μηνών, με τριετή αναστολή.

Το αδίκημα όμως αυτό τελέστηκε από τον κατηγορούμενο το 2011, γεγονός που τον εντάσσει στο νομοθετικό πλαίσιο και στα όσα ορίζει το άρθρο 8 Ν. 4411/2016, και κατά συνέπεια σύμφωνα με την Απόφαση του Αρείου Πάγου έγινε δεκτή η αναίρεση. Δηλαδή, ο Άρειος Πάγος εφάρμοσε τον επιεικέστερο νόμο που ισχύει μετά τη δημοσίευση της προσβαλλόμενης απόφασης και έκανε δεκτή την αναίρεση.

Παράλληλα σύμφωνα με τις διατάξεις που επικαλέστηκαν οι αρεοπαγίτες, (2 § 1 ΠΚ και 511), οι ανώτατοι δικαστές αυτεπαγγέλτως εφάρμοσαν τον ηπιότερο νόμο που ισχύει μετά τη δημοσίευση της απόφασης του τριμελούς πλημμελειοδικείου Ηρακλείου της προσβαλλόμενης δηλαδή απόφασης που δεν είχε καταστεί αμετάκλητη.

Έτσι κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του νέου ποινικού Κώδικα παύει σε βάρος του ανιρεσίοντα η ασκηθείσα ποινική δίωξη για το πλημμέλημα της σωματικής βλάβης από αμέλεια. Τέλος σημειώνεται ότι στην παρούσα υπόθεση ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου είχε προτείνει αντίθετα την απόρριψη της αναίρεσης.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι οι αστικές αξιώσεις που απορρέουν από τις πράξεις που αναφέρονται στον εν λόγω νόμο, δεν θίγονται με οποιονδήποτε τρόπο. Η παραγραφή του αξιοποίνου και η παύση της δίωξης δεν κωλύει την επιβολή των κατά νόμο προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων στις υποθέσεις αυτές.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr