Τέλος τα ισόβια για τους καταχραστές του Δημοσίου – Όλες οι αλλαγές στον ποινικό χάρτη της χώρας

Συζητήθηκε πολύ, αποτέλεσε αίτημα δικαστών και δικηγόρων και τελικά γίνεται πράξη. Ο λόγος για την κατάργηση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου. Με τον νέο Ποινικό Κώδικα ο οποίος παρουσιάστηκε σήμερα, αλλάζει άρδην το νομικό πλαίσιο για τους καταχραστές του Δημοσίου. Πλέον, από την ισόβια κάθειρξη, η ανώτατη ποινή θα είναι αυτή των 15 ετών. […]

NEWSROOM
Τέλος τα ισόβια για τους καταχραστές του Δημοσίου – Όλες οι αλλαγές στον ποινικό χάρτη της χώρας

Συζητήθηκε πολύ, αποτέλεσε αίτημα δικαστών και δικηγόρων και τελικά γίνεται πράξη. Ο λόγος για την κατάργηση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου. Με τον νέο Ποινικό Κώδικα ο οποίος παρουσιάστηκε σήμερα, αλλάζει άρδην το νομικό πλαίσιο για τους καταχραστές του Δημοσίου.

Πλέον, από την ισόβια κάθειρξη, η ανώτατη ποινή θα είναι αυτή των 15 ετών. Επιπλέον, εισάγονται ασφαλιστικές δικλείδες για την αποκατάσταση της ζημιάς και την επιστροφή των χρημάτων στο Δημόσιο.

Σημειώνεται ότι ο νέος Ποινικός Κώδικας και ο νέος Κώδικας Ποινικής Δικονομίας έχουν τεθεί από την Τετάρτη 6 Μαρτίου 2019 σε δημόσια διαβούλευση η οποία θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019.

Πλέον, ωστόσο, το ζήτημα είναι τι θα συμβεί με τις εκκρεμείς δίκες. Όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής, Χριστόφορος Αργυρόπουλος, εάν η δίκη δεν έχει τελειώσει και οι νέες διατάξεις έχουν ήδη ψηφιστεί πριν την απόφαση, τότε θα εφαρμοστεί όπως προβλέπει το Σύνταγμα ο νέος ευνοϊκότερος νόμος. Θα υπάρξει όμως και μεταβατική διάταξη. Ο κ. Αργυρόπουλος τόνισε ότι η αλλαγή στο νομικό πλαίσιο για τους καταχραστές του Δημοσίου κρίθηκε αναγκαία λόγω των δυσλειτουργιών που παρατηρήθηκαν, όπως με την περίπτωση της καθαρίστριας από τον Βόλο η οποία οδηγήθηκε στη φυλακή.

Με τις νέες διατάξεις ως καταχραστής σε βάρος του δημοσίου, θεωρείται εκείνος ο οποίος με τις παράνομες συμπεριφορές του (απιστίες, πλαστογραφίες, ψευδείς βεβαιώσεις και άλλα αδικήματα) προκαλεί ζημιά στο δημόσιο. Ως δημόσιο, ορίζεται από τον νέο Ποινικό Κώδικα, το δημόσιο, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, όχι όμως άλλοι φορείς ιδιωτικής νομικής φύσεως που μπορεί να διαχειρίζονται δημόσια περιουσία. Επίσης, στο δημόσιο δεν περιλαμβάνονται τα πιστωτικά ιδρύματα.

Ευνοϊκότερη ποινική μεταχείριση εφόσον πληρώσεις

Με τις νέες ρυθμίσεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, προβλέπονται για όλα τα κακουργήματα, διαδικασίες ποινικής διαπραγμάτευσης. Αυτό σημαίνει πως εάν ο κατηγορούμενος ως καταχραστής του Δημοσίου, μέχρι και την έναρξη της δικής του, πληρώσει και αποκαταστήσει τη ζημία, θα τύχει ευνοϊκότερης μεταχείρισης ή και θα αθωωθεί σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Σε κάθε περίπτωση προβλέπεται ειδική παραγραφή 20 χρόνων για τα αδικήματα σε βάρος του Δημοσίου.

Επίσης, όπως διευκρινίστηκε κατά την παρουσίαση των νέων διατάξεων, υπάρχει και η αυστηρή νομοθεσία για το ξέπλυμα, που προβλέπει δημεύσεις και χρηματικές ποινές ανάλογες με τη ζημιά του Δημοσίου για τους καταχραστές.

ΝΕΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΠΟΙΝΙΚΗΣ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας:

  • Ενδυναμώνεται ο ρόλος του εισαγγελέα,
  • Ενισχύεται η θέση του συνηγόρου υπεράσπισης,
  • Εισάγονται οι νέοι θεσμοί της ποινικής διαπραγμάτευσης, της ποινικής διαταγής και της ποινικής συνδιαλλαγής,
  • Συστηματοποιούνται τα μέτρα που αφορούν ανήλικους παραβάτες εξασφαλίζοντάς τους ειδική μεταχείριση,
  • Παρέχεται η ευχέρεια επιλογής, από τους δικαστές και τους πολίτες, σύγχρονων μοντέλων απονομής δικαιοσύνης.

Συγκεκριμένα:

*Η ποινική διαταγή, θα αφορά τα αδικήματα με ποινές έως ενός χρόνου. Ο εισαγγελέας θα μπορεί να θέτει στο αρχείο τις υποθέσεις, όταν κρίνει ότι δεν είναι σοβαρές και δεν αφορούν το δημόσιο συμφέρον.

*Ο δεύτερος θεσμός, αυτός της αποχής από την ποινική δίωξη, θα αφορά βαρύτερα πλημμελήματα και κακουργήματα. Στα πλημμελήματα με ποινές ως τρία έτη, ο εισαγγελέας θα μπορεί να μην ασκεί ποινική δίωξη, όταν έχει αποκατασταθεί η παρανομία και η διάταξή του θα επικυρώνεται από δικαστή. Για παράδειγμα, στις περιπτώσεις των διώξεων για καταβολή εισφορών, δεν θα ασκείται δίωξη αν ο κατηγορούμενος τακτοποιήσει την οφειλή του. Το ίδιο θα γίνεται κι αν έχει βγάλει δίπλωμα οδηγήσεως ο κατηγορούμενος για τη συγκεκριμένη παράβαση.

Στα κακουργήματα (οικονομικά εγκλήματα και άλλα) αν έχει αποκατασταθεί η ζημιά ολόκληρη και έχει μεταμεληθεί ο δράστης, ο εισαγγελέας θα αναστέλλει την έρευνα για τρία χρόνια. Αν μέσα στα τρία χρόνια ο δράστης δεν κάνει άλλο αδίκημα, τότε η υπόθεση θα μπαίνει στο αρχείο. Και εδώ η διάταξη του εισαγγελέα θα επικυρώνεται από δικαστή.

*Ποινική συνδιαλλαγή

Ο Εισαγγελέας θα μπορεί να προτείνει ποινή στον κατηγορούμενο πριν την άσκηση ποινικής δίωξης με δεδομένη την πλήρη αποκατάσταση της ζημιάς. Αν ο κατηγορούμενος το δεχθεί, η υπόθεση δεν θα φθάνει στο ακροατήριο και η ποινή θα είναι η συμφωνηθείσα.

*Ποινική Διαπραγμάτευση

Ο Εισαγγελέας, όπως γίνεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες με επιτυχία, θα διαπραγματεύεται με τον κατηγορούμενο σε κάθε στάδιο της ποινικής διαδικασίας και θα έρχεται σε συμφωνία μαζί του για την ολική η μερική αποκατάσταση της ζημιάς και την ποινική του μεταχείριση. Δηλαδή θα του προτείνει μειωμένη ποινή.

Αναγκαία προϋπόθεση η ομολογία ενοχής από τον κατηγορούμενο.

ΝΕΟΣ ΠΟΙΝΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ

Ο νέος Ποινικός Κώδικας έρχεται να αντικαταστήσει τον προηγούμενο ο οποίος συμπληρώνει 70 χρόνια ζωής.

Βασικό χαρακτηριστικό του σχεδίου του νέου Ποινικού Κώδικα, είναι πως αλλάζει εκ βάθρων  το σύστημα ποινών. Καταργούνται όλα τα πταίσματα, από τα οποία όσα δεν κρίνονται σοβαρά θα τιμωρούνται ως διοικητικές παραβάσεις με πρόστιμα και όσα κρίνονται ως σοβαρά μετατρέπονται σε πλημμελήματα.

Η δεύτερη σημαντική τομή είναι ότι καταργείται η μετατροπή της ποινής σε χρηματική ενώ πλέον η μετατροπή θα μπορεί να πραγματοποιείται μόνο σε κοινωφελή εργασία. Η ποινή της κοινωφελούς εργασίας θα εκτελείται σε δημόσιες υπηρεσίες, και ΟΤΑ.

Αυτό, όπως είπε ο πρόεδρος της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής ποινικολόγος Χριστόφορος Αργυρόπουλος, «γίνεται για να περιοριστεί ο εγκλεισμός στις φυλακές που αποκοινωνικοποιεί τον άνθρωπο».

Παράλληλα, τα πλημμελήματα πλέον θα διαχωρίζονται στα ελαφρά και τα βαριά.

-Τα ελαφρά πλημμελήματα που τιμωρούνται με ποινές ως τρία χρόνια φυλάκιση. Οι ποινές για αυτά τα αδικήματα αναστέλλονται πάντα, πλην εξαιρέσεων υποτροπής.

Μπορεί όμως να δοθεί και αναστολή στην εκτέλεση της ποινής με όρους, για παράδειγμα αποζημίωση του παθόντος ή απαγόρευση εξόδου ή υποχρέωση να εμφανίζεται στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής.

-Τα βαριά πλημμελήματα τιμωρούνται από τρία ως πέντε χρόνια οι  ποινές θα  εκτίονται.

-Για τα κακουργήματα θα επιβάλλονται ποινές από πέντε έως δεκαπέντε έτη, ενώ εάν συντρέχει λόγος μείωσης της ποινής, αναγνωρίζονται περισσότερες από μία ελαφρυντικές περιστάσεις. Επίσης, ρόλο στη ποινή θα παίζει και το εάν ο κατηγορούμενος δυσχέρανε την ποινική δίωξη ή κινήθηκε από ρατσιστικά ή ομοφοβικά κίνητρα.

ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ από όλους τους παραπάνω θεσμούς τα ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΖΩΗΣ (ληστείες, βιασμοί, ανθρωποκτονίες και άλλα).

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr